> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Gündem > Gündemden
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gündemden  (Okunma Sayısı 1012 defa)
30 Haziran 2012, 13:15:40
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 30 Haziran 2012, 13:15:40 »



Gündemden
Selçuk Uygur • 62. Sayı / GÜNDEMDEN


TÜRKİYE YENİ BİR DÖNEMEÇTE
Anayasa değişlik teklif taslağı açıklandı


Türkiye uzun yıllardır darbe Anayasaları ile yönetiliyor. 60 darbesi sonrasında Milli Birlik Komitesi tarafından hazırlanan1961 Anayasası, kısmen de olsa 80 darbesi sonrasında Milli Güvenlik Konseyi tarafından hazırlanan 1982 Anayasası’ndan daha demokratik bir görüntü çiziyordu. Bugünlere gelen süreçte birçok insan Anayasa mağduru oldu, mesela birçok parti kapatıldı, YAŞ kararı ile birçok asker ordudan atıldı ve hiçbir yargı organına başvurarak hakkını arayamadı, izni alınmadan birçok insanın özel hayatı deşifre edildi… Açık ki Türkiye demokratik bir anayasaya ihtiyaç duyuyor. Uzun zamandır Anayasa değişiklik taslağı üzerinde çalışan hükümet, oluşan taslağı 22 Mart’ta muhalefet partileri ile paylaştı ve önümüzdeki Mayıs ayında taslağı Meclis’ten geçirmeyi planlıyor.

Taslak Anayasa'ya üç geçici madde eklenmesini de içeren 26 maddeden oluşuyor. Buna göre Anayasa’nın ''kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesi çocuklar, yaşlılar ve kadınlar lehine yürütülecek. ''Özel hayatın gizliliği'' başlıklı 20. maddesinde kişisel verilerin, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızası ile işlenebilecek. “Seyahat hürriyeti'' başlıklı 23. maddesinde yer alan vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti yalnızca hâkim kararıyla sınırlandırılabilecek. ''Toplu iş sözleşmesi hakkı'' başlığını taşıyan 53. maddesinde memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı verilecek. ''Siyasi partilerin uyacakları esaslar'' başlıklı 69. maddesinde siyasi partilerin mali denetimi Sayıştay tarafından yapılacak ve siyasi partilerin kapatılması Anayasa Mahkemesi’nin kontrolünden çıkarılarak TBMM kararına bağlanacak. Taslakta yer alan en önemli değişimlerden bazıları da 125, 128, 129, 144. maddelerin değiştirilerek Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolunu açılması ile 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclis'inde görev alanların yargılanmasını önleyen geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırılması. Bu değişiklik ile Türkiye belki de yakın tarihi ile hesaplaşabilecek. Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşunu düzenleyen 146, 147, 148, 149. maddelerinde yapılacak değişiklikler de önemli. Anayasa Mahkemesi’nin halen 11 asıl 4 yedek üyesi bulunuyor. Düzenleme ile Anayasa Mahkemesi 19 asıl üyeden oluşacak ve üyelerinin görev sürelerini yeniden düzenlenecek. En çok tartışılan konulardan biri de Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na ilişkin düzenleme. HSYK'nın halen 7 asıl üyesi bulunuyor. Düzenlemeye göre bu sayı 21'e, 5 olan yedek üye sayısı ise 10'a çıkarılacak. Ayrıca, HSYK’nın 3 daire halinde çalışmasına, Kurul’un ''meslekten çıkarma'' cezasına ilişkin kararlarına itiraz yolu açılmasına dair çeşitli düzenleme ve iyileştirmelere gidilmesi tasarlanıyor.

Bu değişikliklerle 1982 Anayasası yeni bir hüviyet kazanacak. Ancak tüm bunlar Türkiye’nin sil baştan hazırlanmış, daha demokratik ve günün şartlarına uygun bir anayasaya ihtiyacı olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Anayasalar içerisinde bulunduğu dönemin şartlarına ayak uyduramadığı zaman değiştirilir. Yapılması gereken neredeyse delik deşik olmuş bir Anayasa yerine bugünün Türkiyesi için yepyeni bir Anayasa hazırlamak. Zaman zaman yapılan iyileştirme çalışmalarına bile tahammül edemeyen iki büyük muhalefet partisi ile bunun nasıl mümkün olacağı ise şimdilik bir soru işareti. –Timur Karahan

Elazığ’da deprem

8 Mart günü Türkiye yine bir deprem haberiyle sarsıldı. Elazığ'da, merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 04:32’de gerçekleşen depreme uykuda yakalanan yöre halkından 51 kişi hayatını kaybederken, 74 kişinin yaralandığı ve birçok evin ve ahırın yıkılması sonucu, başta büyükbaş çok sayıda hayvanın telef olmasına neden olan depremde ağır maddi kayıpların yaşandığı bildirildi. Kızılay deprem sonrası bölgeye 46 afet müdahale uzmanıyla birlikte 375 çadır, 1100 battaniye, 2 seyyar mutfak ve 700 yatak gönderdi. Deprem sonrası yapılan açıklamalara göre ise, depremdeki can kayıplarına büyük oranda bölgede oldukça yaygın olan kerpiç yapılaşmanın neden olduğu, birçok kişinin kerpiç kaynaklı toprak boğulmaları sonucu hayatını kaybettiği açıklandı. Elazığ depremi sonrası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi’nin uzun bir süredir ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmanın sonuçları da açıklandı. ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu’nun açıkladığı araştırma sonuçları, ülke olarak deprem gerçeği ile iyiden iyiye yüzleşmemiz ve artık depreme yönelik sıkı tedbirler almak için daha fazla vakit kaybetmememiz gereğini net olarak ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre, an itibariyle İstanbul’da meydana gelmesi muhtemel 7.2 büyüklüğündeki bir deprem sonucu, incelenen 100.665 betonarme binadan 24.190'ının çökmesi veya ağır hasar görmesinin beklendiği, 7.5 büyüklüğündeki bir depremde ise bu sayının 43 bin 270'i bulacağı, bunca yıkımın ise en iyimser tahminle 70 ila 90 bin arasında insanımızın hayatına mal olacağı ön görülüyor. Bu ve benzeri araştırmaların ciddiye alınarak, beklenen büyük bir depreme hazırlıklar yapılması, bu konuda zihinlerin uyanık tutulması hayati bir öneme sahip. Üstelik bu çalışmaların ülke geneline yayılması gerekiyor. Zira büyükşehirlerimizdeki kaçak ve sağlıksız yapılaşmaların yanında, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olan ve Elazığ depremiyle yeniden gündeme gelen kerpiç yapılaşma da dikkat çekiyor. Deprem hazırlıkları konusunda ise icra makamı her zaman olduğu gibi hükümet ve belediyeler. İmar konusunda gerekli yasalar ve düzenlemelerin hızla gözden geçirilmesi, uygulanması ve maddi kaynakların oluşturulması bu kurum ve kuruluşların işi. Hükümet ve belediye yetkililerinin deprem sonrası “aynı acıların tekrar yaşanmaması”na dair temenniler yerine, tüm yurtta gereken önemleri alması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor.

ALMANLARIN BERGAMA PİŞKİNLİĞİ
Hem hırsızlar, hem yüzsüzler!


Berlin'deki dünyaca ünlü "Pergamonmuseum" (Bergama Müzesi) dünyanın en iyi ve en kapsamlı Antik Çağ müzelerinden biri. Burada bulunan ve başta "Zeus Sunağı" gibi Hellenistik dönemin en önemli eserlerinin hemen hemen yüzde 80'i, Bergama antik kenti de dahil olmak üzere Anadolu'dan kaçırılmış tarihî eserlerden oluşuyor. Almanların büyük gurur ve gelir kaynağı olan müze, bir kısmı çalınan, bir kısmı 19. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu kaos ortamından faydalanılarak resmî izinler ile Osman Hamdi'nin tüm çabalarına rağmen Almanya'ya taşınan, bir kısmı ise "tamir edeceğiz" denerek alınmasından sonra ülkeye bir daha dönmeyen eserlerden oluşuyor. Üstelik bir süre önce müzenin 2.5 milyon avroya bir kopyasını yapmaya karar veren Berlin'deki müze yönetimi, meblağ yüksek gelince Türkiye'nin uzun yıllardır savaş verdiği iade talebiyle dalga geçercesine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sponsor olma çağrısında bulundu. Bu da yetmezmiş gibi, geçtiğimiz günlerde Almanya’da gerçekleştirilen ITB Turizm Fuarı'na katılan Ertuğrul Günay ile görüşen müze yetkilileri, Türkiye'deki müzelerde sergilenen Bergama kalıntılarının Berlin'deki müzeye götürülüp oradaki kalıntılar ile birleştirilmesi talebini dile getirdiler. Almanların bir başka ikiyüzlülüğü ise iade talebine karşı kendilerini savundukları argümanda yatıyor. Eserlerin dünyaya ait olduğunu savunan Almanlar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği’nin, Rusya'ya götürüp bir kısmını hâlâ Puşkin Müzesi'nde sergilediği eserlerin iadesi hakkında hukuk mücadelesi yürütüyorlar. Peki, ya elinden kaçanların peşine düşmeyen, var olanı ise korumayan Türkiye’ye ne demeli? Bugün Allianoi Antik Kenti'nin, Yortanlı Barajı yüzünden sular altında bırakılması Türkiye'de tartışmaya açık bir konu. Rönesans resminin başladığı yer olan Kapadokya'yı nasıl koruyamadığımız gözlerimizin önünde duruyor ve liste maalesef uzayıp gidiyor. Devlet ve halk olarak üzerimize düşeni yapmaz isek, daha çok Bergamalar yok olacak ya da paketlenip götürülecek.

EMEKLİLER DERNEĞİ’NDEN SÜRPRİZ
Paralı üyemiz oldunuz!


Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’nin (TİED) yaklaşık 650 bin emekliyi haberleri olmadan dernek üyesi yaptı ve aidat kesti. Şubat ayı maaşını almaya giden emekliler, maaşlarında yapılan 18 TL'lik bir kesintiyle karşılaştılar. TİED'in üyelerinden aidat almak gibi yasal bir hakkı her dernek gibi mevcut. Fakat problem, üyelerin habersiz olarak derneğe üye yapılması. 18 TL küçük bir meblağ gibi görünse de, derneğin üye sayısı 770.000 gibi bir rakam olunca, ortaya 13 milyon 860 bin TL’lik gibi bir rakam çıkıyor. Olayın ortaya çıkması sonrası Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıllık 15 ile 18 TL olarak belirlenen aidat kesintilerinin bu belgelere uygun olarak yapıldığını açıklasa da, birçok emekli olaya sert tepki göstererek, kesintilerden haberleri olmadığını dile getirdiler. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Veli Bayülsel yaptığı açıklamada, bilgisi dışında üye yapılan üyelerden 1000 kişiye ulaştıklarını ifade ederken, "Dernek, sağlık karnesi verdiği veya taksitli kömür satışı yaptığı kişileri, bilgileri dışında üye yapmış. Bizim disiplin kurulu üyemizden bile aidat kesmişler. 650 binin üzerinde kişiden toplanan para 12 milyon TL'nin üzerinde. Bu paraların nereye harcandığı belli değil" sözleriyle tepkisini dile getirdi. Bu noktada ise dernek tarafından emeklilere imzalatılan kâğıtlarda gözden kaçan herhangi bir satırın kişileri üye yapmış olabileceği akla geliyor. SGK tarafından yapılan açıklamada, emeklilere "Eğer bu kesintiye izin vermediyseniz ya da dernek üyeliğinden ayrıldığınız halde aidat kesintisi yapıldıysa, durumu kurumumuza yazılı olarak ya ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Gündemden
« Posted on: 29 Mart 2024, 11:26:12 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gündemden rüya tabiri,Gündemden mekke canlı, Gündemden kabe canlı yayın, Gündemden Üç boyutlu kuran oku Gündemden kuran ı kerim, Gündemden peygamber kıssaları,Gündemden ilitam ders soruları, Gündemdenönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes