> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Gündem > Gündemden
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gündemden  (Okunma Sayısı 1089 defa)
23 Haziran 2012, 13:08:36
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 23 Haziran 2012, 13:08:36 »



Gündemden
Selçuk Uygur • 67. Sayı / GÜNDEMDEN


İKLİM KAYMASI
Son kurban Pakistan


Küresel ısınma nedeniyle tüm dünyada etkili olan iklim kaymasının sebep olacağı sonuçlar uzun bir süredir dünya kamuoyunu meşgul ediyordu. Medyada ve dünya siyaset arenasında konunun fazlaca tartışılmasının nedeni ise yakın bir sürede dünyanın çeşitli bölgelerinde faturası oldukça ağır felaketlerin yaşanmasının beklenmesiydi. Geçtiğimiz ay itibariyle beklenen gerçekleşti ve meteorolojik verilere göre tüm dünyada son 130 yılın en sıcak günleri yaşandı. Dünyanın pek çok bölgesinde 30 derece eşiği aşılırken, özellikle Doğu Avrupa’yı etkileyen sıcak hava dalgası bilhassa Rusya’da 500 civarında yangına, 50 insanın ölümüne ve milyarlarca dolarlık maddi kayba sebep oldu. İklim kaymasının en ağır sonuçları ise Uzakdoğu’da kendini gösterdi. Pakistan ve Çin’de gerçekleşen yağışlar sonucu oluşan sel nedeniyle binlerce insan hayatını kaybederken, bilhassa Pakistan’da halkın en az yüzde 70’i yağışlardan etkilendi. Yaklaşık 2 bin insanın hayatını kaybettiği, binlerce insanın kayıp olduğu ülkede 14 milyon kişi evsiz kalırken, 40 milyon Pakistanlı da felaketten etkilendi. 6 milyon insanın açlık ve susuzlukla karşı karşıya olduğu ülkeye Birleşmiş Milletler acil yardım çağrısında bulunurken, bölgeye yapılması gereken acil gıda ve su yardımının 460 milyon doların üzerinde olduğu açıklandı. Türkiye’nin Kızılay ve çeşitli yardım kuruluşlarıyla destek verdiği ülkenin yaralarının sarılabilmesi için daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğu açık. Bunun yanı sıra dünya genelinde ekolojik sistemdeki durumun değişmesiyle birlikte tarım, balıkçılık, ormanlar ve sosyo-ekonomik düzende de birçok değişiklik gerçekleşti. Buna örnek olarak, bir tahıl deposu olan Rusya’da kuraklık ve yangınlar dolayısıyla tahıl üretiminde büyük düşüşün ekmek fiyatlarına da ciddi olarak yansıması bekleniyor. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, iklim kaymalarından dolayı 2000 yılında 5.5 milyon insan sağlık sorunları yaşadı ve geride bıraktığımız son on yılda bu rakam katlanarak arttı. Küresel ısınma nedeniyle yaşanan bu sağlık sorunları sebebiyle bulaşıcı ve alerjik hastalıkların daha faal hale gelebileceği ihtimali ise halen geçerliliğini koruyor. Türkiye’nin dikkatini yeni yeni çekmeye başlayan iklim meselesinde, özellikle komşu Rusya’nın yaşadığı problemler dikkate alınarak gereken önlemlerin bir an önce alınması şart.

SEMBOLİK TARİHTE ÖNEMLİ OYLAMA
Türkiye, 12 Eylül’de referanduma gidiyor


Türkiye gündemini uzun süredir meşgul eden “Anayasa değişliği paketi”, 12 Eylül’de yapılacak referandumla son buluyor. Değişiklik paketi geride bıraktığımız son birkaç ayda siyasi tansiyonu oldukça yükseltti. Ne var ki tartışmalar Anayasada değişikliğin öngörüldüğü maddeler yerine siyasi bir cepheleşme etrafında sürdü. Paket hatırlanacağı üzere kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile şehit ve gazi ailelerine pozitif ayırımcılık, meslekten ihraca itiraz, memurlara toplu sözleşme hakkı, işçilere birden fazla sendikaya üyelik hakkı verilmesi ve grev hakkının genişletilmesi, yurtdışına çıkışın kolaylaştırılması, vatandaşların kamu denetçisi yoluyla devlet hizmetleri hakkında hakkını arayabilmesi, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı, kişisel bilgilerin korunması ve fişlenmenin tarihe karışması, sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasının kaldırılması, askerlere sivil yargı yolu açılması, darbecilerin yargılanmasının yolunu açması, Genelkurmay Başkanı ile Meclis Başkanı’nın Yüce Divan’da yargılanması başta olmak üzere birçok toplumsal, demokratik ve hukuki düzenlemeyi içeriyor. Paketin en önemli maddeleri ise Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısını yeniden düzenleyen maddeler. Türkiye’de son yıllarda yaşanan hukuk skandalları göz önüne alındığında, küçük bir azınlığın oyuncağı haline gelmiş hukukun ve hukuki kurumların yeniden itibar kazanması, ülkenin sivilleşmesi ve demokratikleşmesi açısından bu maddeler hayati öneme sahip. Bu haliyle paket, Türkiye’nin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamasa da, ülkenin standartlarını yükseltecek, ihtiyaç duyulan yeni bir Anayasanın yapılmasının yolunu açıyor olması gibi önemli bir getiriye de sahip. Özellikle geçtiğimiz ay Yüksek Askeri Şura kararlarında gösterilen sivil irade, paketin onaylanmasıyla birleşirse Türkiye’nin tamamen sivil, modern bir hukuk devleti olması yönündeki engeller büyük ölçüde ortadan kalkacaktır, bunu öngörmek zor değil.

TEAMÜL MÜ, YASA MI?
YAŞ’ta sivil irade


Geçtiğimiz ay yapılan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, önceki yıllara oranla oldukça tartışmalı geçti. Önceki aylarda medyada yer alan ve mahkemeye intikal eden “Balyoz Darbe Planı” ve “İnternet Andıcı” gibi belgelerin gölgesinde kalan toplantılar, bu belgelerde ismi geçen ve gerek tutuklu gerek savcı tarafından ifade vermeye çağrılan muvazzaf askerlerin terfilerinin gündeme gelmesiyle oldukça tartışmalı bir hâl aldı. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un terfisini teklif ettiği bazı isimlerin söz konusu plan ve andıçlarla gündeme gelmesiyle atamalarda sıkıntılar yaşandığına tanık olduk. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, hakkında yakalama emri çıkarılan askerlerin terfilerine karşı çıkan sivil irade demokrasi adına önemli bir adım atılmasını sağlamış oldu. Süreç esnasında kimi çevrelerce “ordunun teamül sistemine karışmamak” gerektiği ifade edildi. Ülkemizde son 50 yıl içinde askerin demokrasiye müdahaleleri göz önüne alındığında, teamül olgusunun daha çok askerlerin sivillere müdahalesi şeklinde cereyan ettiği açık bir şekilde görülüyor. Ülkemizde demokrasiye müdahaleye meyilli olduğu bilinen askerlerin, eski hükümetler döneminde gerekli irade gösterilememesi dolayısıyla, YAŞ tarafından korunarak terfi ettirilmesi, ülkemizde yaşanan vahim darbe ve planlarının önünü açmış önemli bir unsurdu. Son gelişmelerle birlikte sivil iradenin yasalarca kendilerine tanınan hakları çekinmeden kullanarak atamalara itiraz edebilmesi, ülkemizde askeri vesayetin kırılması açısından son derece önemli. Süreçte yaşanmış olan tüm gelişmeler demokrasi ve yasalar çerçevesinde gerçekleşti. Tüm bunlara ilaveten, bu sürecin merkez medya tarafından “kriz” olarak nitelendirilmesi ise son derece düşündürücü.

BM’DEN MAVİ MARMARA SORUŞTURMASI
İsrail soruşturmayı kabul etti


İsrail’in 31 Mayıs’ta Gazze’ye giden Mavi Marmara gemisine Akdeniz’in uluslararası sularında barbarca saldırısının, dokuz Türkiye vatandaşının katledilmesinin ardından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1 Haziran’da yayımladığı başkanlık bildirisiyle acilen uluslararası standartlarda, tarafsız, şeffaf ve güvenilir bir soruşturma talep etmişti. Geçtiğimiz günlerde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in söz konusu baskın ile ilgili Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir soruşturma yürütülmesini kabul ettiğini açıkladı. İnceleme komisyonu, gemi baskınıyla ilgili hem Türkiye’nin hem de İsrail’in açtığı soruşturmaları inceleyecek. BM’den yapılan açıklamaya göre, kurulacak komisyona Yeni Zelanda eski Başbakanı ve deniz hukuku konusunda en saygın akademisyenlerden Geoffrey Palmer’ın başkanlık yapacağı açıklanırken, Kolombiya eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin ise başkan yardımcılığına atandığı duyuruldu. BM, ABD, İsrail ve Türkiye’nin de temsilci göndereceği komisyonun çalışmalarına Ağustos’un ortasında başlayacağı ve Eylül ayında çalışmalarını tamamlayacağı açıklandı. BM’den yapılan açıklamanın ardından, İsrail’in Haaretz gazetesi Benjamin Netanyahu’nun, İsrail ordusunun operasyonlarıyla ilgili BM soruşturmasını kabul eden ilk İsrail Başbakanı olacağını yazdı. Soruşturmanın Netanyahu tarafından kabul edilmesinin İsrail hükümetini birbirine düşürdüğü de gelen haberler arasında. Başbakan Netanyahu'nun Kanada'da olması nedeniyle Başbakan Vekili olarak görev yapan Moşe Ya'alon’un konuyla alakalı yaptığı açıklama ise oldukça çarpıcı. Ya’alon, Mavi Marmara baskını konusunda sorumluluğu herkesin üstüne attığı gerekçesiyle Savunma Bakanı Ehud Barak’a “yılan” benzetmesini yaparken, “Savunma Bakanı, hiç kimsenin karışmasını istemedi ve şimdi sorumluluğu herkesin üstüne atıyor” şeklinde konuştu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN
110 sayfalık Türkiye Raporu


ABD’nin yurtdışındaki diplomatik faaliyetlerini denetleyen ve ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesinde bulunan Genel Teftiş Bürosu, ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve ona bağlı bulunan İstanbul, Adana ve İzmir’deki misyon temsilcilikleriyle ilgili 110 sayfalık bir rapor yayımladı. ABD-Türkiye ilişkilerinin önümüzdeki yıllarda nasıl bir seyir izleyeceğine dair oldukça önemli ipuçları barındıran raporun en önemli ayrıntısı, Türkiye’nin hem bölgesel hem de yerel çapta yeni bir hareketlilik gösterdiğine yapılan vurgu. Raporda ayrıca, Türkiye’deki bu hareketliliğin sebep ve hedeflerini anlamanın kritik öneme sahip olduğundan bahsedilirken, eksen tartışmalarına da değiniliyor. Bu konuda Türkiye’nin Batı yöneliminden uzaklaşarak, bakışını daha kararlı biçimde Doğu’ya çevirip çevirmediği sorusunun altı önemle çiziliyor. Türkiye’nin hem İsrail hem de Ermenistan ile bağlarının, ABD açısından son derece önemli olduğunun hatırlatıldığı raporda, Batı Avrupa’nın enerji hatlarının çeşitlendirilmesi ve Rus tekelinden kurtarılması konusunda Türkiye’nin rolü de ela alınıyor. "Barack Obama ve Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yılki karşılıklı ziyaretlerini takiben, iki ülke hükümetlerinin, aralarındaki ekonomik ve ticari ilişkileri yükseltmek için çalıştığına" da değinilen raporda, bu alandaki ilişkilerin geliştirilmesinin Amerikan firmalarının yararına olacağı, Türkiye’deki ekonomik büyümeyi artıracağı ve AB’ye katılım sürecine katkı sağlayacağı belirtiliyor. Son olarak ise Türkiye’nin dünyadaki 16’ıncı büyük e...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Gündemden
« Posted on: 25 Nisan 2024, 14:17:39 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gündemden rüya tabiri,Gündemden mekke canlı, Gündemden kabe canlı yayın, Gündemden Üç boyutlu kuran oku Gündemden kuran ı kerim, Gündemden peygamber kıssaları,Gündemden ilitam ders soruları, Gündemdenönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes