> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Gündem > Gündemden
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gündemden  (Okunma Sayısı 929 defa)
09 Haziran 2012, 18:28:00
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 09 Haziran 2012, 18:28:00 »



Gündemden
A. Bilge BAŞARAN • 52. Sayı / GÜNDEMDEN


Mücadele Kâğıt Üzerinde Sürüyor
İsrail Filistin’i Sildi


İsrail’in Filistin topraklarını tamamen ele geçirme çabaları türlü yollarla devam ediyor. Canı sıkıldıkça Filistin topraklarına saldıran İsrail, güvenlik duvarı yapma gibi ilginç bahanelerle işgalle alamadığı toprakları ele geçiriyor. İsrail’in Filistin topraklarının tamamında gözü olduğu geçenlerde metro istasyonlarına asılan bir afişte bir kez daha ifşa oldu. El-Arabiya’nın haberine göre İsrail Turizm Bakanlığı’nın Londra’daki metro istasyonlarına astırdığı afişte işgal altında bulunan tüm Filistin toprakları İsrail sınırları içerisinde gösterildi. Afişlerin asılmasının ardından bazı kişilerin merkezi Londra’da bulunan Filistin Dayanışma Kampanyası adlı örgüte başvurarak, “kasıtlı olarak yanlış bilgi verme” gerekçesiyle afişlerin indirilmesini talep ettiği bildirildi. İsrail 60 yıldan beri Filistin’i haritadan silmeye çalışıyor. Yapılan onca insan hakları ihlallerine rağmen hâlâ İsrail topraklarının bir turizm merkezi gibi gösterilmeye çalışılması ve bunun için de Filistin topraklarını haritadan silmesi çok da şaşılacak bir durum değil. Filistin topraklarını ele geçirmek için gördüğü her masuma terörist muamelesi yapan İsrail’den de bu beklenirdi.

Yeni Kabine Açıklandı
Dışişleri Bakanı Davutoğlu


29 Mart Yerel Seçimleri’nde AKP beklediği oy oranını elde edemeyince kabinede ve parti teşkilatında revizyona gideceğinin sinyallerini vermişti. Seçimlerden kısa bir süre sonra parti teşkilatında gerçekleştirmek istediği değişiklikleri gerçekleştirdi. Ardından da kabinede bazı bakanları görevden aldı, bazı milletvekilleri de bakan olarak atandı. Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na Ali Babacan, Enerji Bakanlığı’na Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanlığı’na Nimet Çubukçu, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na da Selma Kavaf getirildi. TBMM Eski Başkanı Bülent Arınç da Başbakan Yardımcısı olarak atandı. Bu değişiklikler farklı yorumlamalara neden oluyor. 22 Temmuz 2007 seçimlerinin ardından TBMM Başkanlığı sona eren Bülent Arınç’ın Başbakan Yardımcısı olarak atanmasının nedeni 29 Mart Yerel Seçimleri’nde Saadet Partisi’ne bağlanıyor. Bu iddiaya göre eski bir milli görüşçü olan Bülent Arınç, AKP’nin yitirdiği oyları geri kazdıracak. Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki değişim de uzun süreden beri gerçekleştirilmesi gereken, geç kalınmış bir adım olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin en stratejik bakanlıklarından biri olan Dışişleri Bakanlığı’na da Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu getirildi. Davutoğlu Başdanışman olarak görev yaptığı dönemde Türk Dış Politikası’nı belirleyen en önemli isimlerden biriydi. Davutoğlu’ndan boşalan danışman kadrosuna ise Dr. İbrahim Kalın getirildi. İbrahim Kalın SETA Vakfı’nın Genel Koordinatörlüğü’nü yürütüyordu.

Demirel’in Gölgesi
DP’de Cindoruk Sesleri


Demokrat Parti 5. Olağan Kurultayında, başkan adaylarından Hüsamettin Cindoruk 559 oyla Genel Başkan seçildi. Diğer adaylar eski Genel Başkan Süleyman Soylu ve Mehmet Ali Bayar 2. Turda adaylıktan çekildiklerini açıkladılar ve Cindoruk 3. Turda tek aday olarak genel başkan oldu. Kurultay öncesinde DP’nin ağır topları arasında çetin bir mücadele yaşandı. Hüsamettin Cindoruk’u DYP’nin kurucusu eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Süleyman Soylu’yu ise Eski Başbakan Tansu Çiller ve Aydın Menderes destekliyordu. Polemikler o hale gelmişti ki Tansu Çiller “Ergenekon’un avukatlığını yapanlara prim vermeyin, Cindoruk’u sandığa gömün” diye açıklama yapmıştı. Bu sonuç Çiller’in parti tabanında önemli bir etkiye sahip olmadığını ortaya koydu. Ancak Cindoruk’lu bir DP’nin çok da başarılı olamayacağı söyleniyor. Çünkü Cindoruk’un Ergenekon Operasyonu ile ilgili açıklamaları akıllarda soru işareti bırakmıştı. Cindoruk’a Süleyman Demirel’le birlikte Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz da destek veriyordu. Cindoruk’un başkan seçildikten sonra koltuğunu Yılmaz’a bırakacağı konuşuluyor. Tüm bu yaşananların ardından DP’nin akıbetinin ne olacağını kestirmek güç değil. Ayrıca 76 yaşındaki Cindoruk’un “gençlere ihtiyaç var” diyerek Genel Başkanlık koltuğuna oturması da ayrı bir ironi. DP’nin Cindoruk’la ne kadar “demokrat” ve tabii ne kadar “genç” olacağını gelecek günler gösterecek.

Anayasa Değişiyor mu?

Türkiye’de Anayasa tartışmaları uzunca bir süredir devam ediyor. 1980 Darbesi’nin ardından Milli Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen 1982 Anayasası bugüne kadar ihtiyaçlara göre kısmi değişikliklere uğradı. Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla Anayasa’da yeni bir değişiklik taslağı oluşturuldu. Son şeklini AKP MKYK’sının vereceği 10-12 maddeden oluşan taslakta Türkiye Milletvekilliği’nin önü açılıyor. Taslakta Anayasa Mahkemesi’ne ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre mahkeme üyelerinin görev süresi 10 yılla sınırlanıyor. Taslaktaki en önemli değişikliğin ise siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması olduğu konuşuluyor. Yine bu taslağa göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın bir siyasi parti hakkında doğrudan dava açma yetkisi sınırlandırılacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı dava açabilmek için TBMM ya da Yargıtay tarafından oluşturulacak olan kuruldan izin alacak. Partiler hakkında ancak “şiddet ve teröre” bulaşması, terör olaylarını doğrudan desteklemesi ve yurtdışından para yardımı alması durumunda kapatma davasının açılması gündeme gelecek. Yeni Anayasa taslağı hazırlanırken Japon ve Alman modelleri esas alındı. Yeni taslakta kadın ve çocuklara ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. Ayrıca Anayasa’nın 12. Maddesine “insan onuruna dokunulamaz” ibaresi de eklenecek. Bu değişiklik tasarısı uygulamaya konulursa Anayasa’nın dönemsel şartlara hitap etmediği sorunu bir kez daha ortadan kalkmış olacak. Ancak nihai çözüm elbette bu geçici çözümler değil. Çünkü bütün göstergeler yeni bir Anayasa’ya ihtiyacımız olduğunun altını çiziyor.

Görüş / Mustafa Akyol (Star Gazetesi Yazarı)

Mardin’in Bilge Köyü’nde yaşanan çok vahim bir olay. Geride kalanlara öksüz kalanlara sahip çıkılması gerekiyor. Olayın en önemli noktası bu. Konunun uzmanları bu olayın klasik bir töre cinayetiyle açıklanamayacağını söyledi. Çünkü töre cinayetlerinde çocukların ve hamile kadınların öldürülmesi gibi bir durum yok. Bu töre cinayetlerini de aşan geniş çaplı bir vahşet. Özellikle 80’li yıllarda kendisine katılmayan köylüleri PKK’lılar bu şekilde katlediyorlardı. Ben bu katliamı PKK’nın başlattığı terör ortamının psikolojik neticelerinin yansıması olarak düşünüyorum.

Türkiye’de koruculuk sistemi reforme edilmeli. Devletin vatandaşlarını koruması için güvenlik güçlerini seferber etmesi gerekiyor. Koruculuk sistemi 1980’lerde Güneydoğu’da sarp mezraların olduğu bölgelerde köylünün kendisini koruması için uygulamaya koyuldu. Köylülere silah dağıttı. Bunun olumlu olduğu kadar olumsuz sonuçları da oldu. Çünkü kendisine silah dağıtılan insanların bir kısmı taşkınlıklar yaptılar, bu gücü kendi menfaatlerine kullandılar ve bir takım suçlar işlediler.

Bu olay da bu sıkıntıların ne boyutlara ulaştığını net bir şekilde gösterdi. Koruculuk sistemi disipline edilmeli. Korucuların başka şekillerde istihdam edilmesi söz konusu olabilir. Bölgede terör ortamı tamamen kalktıktan sonra da koruculuk sistemi lağvedilmelidir.

Sorunun çözümüne ilişkin bir şeyler yapmak için bölgede iç içe geçmiş meselelerin tamamını çözmek gerekiyor. Her şeyden önce bölgede bir Kürt sorunu var. Bu sorun Kürt halkını haklarının ve özgürlüklerinin genişletilmesiyle çözülebilir.

PKK terör örgütünün yalnızca silahlı mücadele ile kaldırılamayacağı ortada. PKK terörünün bitirilmesi için silahsız çözümler de üretmek gerekiyor.

MHP Geri Çekildi
Bedelli Askerlik Gündemden Kalktı


MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış ve bir grup MHP’li milletvekili bedelli askerlik için kanun teklifi verdi. Bu haberi duyan binlerce kişinin gözlerinde birden bire bir umut ışığı parladı. Kendini askerlik mağduru hisseden herkes 7 bin 500 doları bulmanın yollarını aramaya başladı. Ancak Ankara’dan gelen ikinci bir haber gözlerdeki umut parıltısını birden bire söndürdü. Hemen herkes sanki hiç böyle bir şey gündeme gelmemiş gibi işlerinin akışına kendilerini bıraktılar. Çünkü MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin talimatıyla MHP’li Hasan Çalış teklifi geri çekti. Ardından Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un konu ile ilgili yaptığı zehir zemberek açıklamada, bedelli askerliğin 2013’e kadar gündeme gelmeyeceğini ve kısa dönem askerliğin de kaldırılacağını söyledi. Başbuğ bir anlamda “siz öyle isterseniz biz de böyle yaparız” diyerek adeta gözdağı verdi. Bu kadar kısa bir sürede böylesi derin bir dalgaya kapılan on binlerin geleceğini Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün ifadesiyle TBMM ve onun fikrini alacağı Genelkurmay belirleyecek.

Domuz Gribi
Salgın Türkiye’de


Son on yılda dünyayı tehdit eden salgın hastalıkların enteresan bir kaynağı var: Hayvanlar. Önce deli dana, sonra kuş gribi ve şimdi de domuz gribi. İnsanlardan bulaşan grip hastalığı “ilaçsız 7 gün, ilaçla bir haftada” geçiyor ancak her ne hikmetse kuşlardan ve domuzlardan bulaşınca ölümle neticeleniyor. Meksika’da ortaya çıkan domuz gribi söylenenlere göre hızla yayılıyor. ABD’de 100 binin üzerinde kişinin bu hastalığa yakalandığı açıklandı. Herkes birbirine bilmediği yerlerde et yememesini, kapalı ortamlarda durmamasını ve muhakkak ellerini sık sık yıkamasını öğütlüyor. Bu gibi hastalıkların psikolojik harp ustalarının uydurması olduğu fikri de birçok insanın dilinde. Eğer bu hastalığın neticeleri ülkemizde de ABD’deki gibi tezahür ederse bu tez çürümüş olacak.

Sabırları Taştı
Erg...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Gündemden
« Posted on: 19 Nisan 2024, 22:55:05 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gündemden rüya tabiri,Gündemden mekke canlı, Gündemden kabe canlı yayın, Gündemden Üç boyutlu kuran oku Gündemden kuran ı kerim, Gündemden peygamber kıssaları,Gündemden ilitam ders soruları, Gündemdenönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes