> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Güncel Meseleler > Güncel Dini Haberler > Yardımlaşma duygusu
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yardımlaşma duygusu  (Okunma Sayısı 2673 defa)
13 Mart 2012, 01:43:57
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 13 Mart 2012, 01:43:57 »



Yardımlaşma duygusu    

Yardımlaşma, her şeyden önce mü’minin hem şiarıdır, hem de ahlâkıdır. “Veren el, alan elden üstündür” hadis-i şerifini kendilerine şiar edinen Müslümanlar, yardımlaşmayı adeta kendilerinin ahlâk ve karakterlerinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul etmişlerdir.
 
 Bizler Van ve Erciş depreminde bu yardımlaşma duygusunu birebir yaşadığımız için, yardımlaşmanın ne kadar gerekliliğini, faydalarını, insanlar üzerinde bıraktığı unutulmaz izleri, yaraların nasıl kısa sürede sarıldığını, ellerindeki imkânları seferber ederek yardım etmeyi fazilet olarak kabul eden duyarlı insanlarımızın sayısının umduğumuzun çok çok üzerinde olduğunu canlı bir şekilde müşahade ettik ve yaşadık. Cenâb-ı Hak, kutsal kitabımızda yardımseverler için mükâfat olarak Cenneti vaad ediyor. “Allah, mü’minlerden mallarını ve canlarını, kendilerine (verilecek) cennet karşılığında satın almıştır.” (Tevbe Sûresi, 9/111.)
Yapılan bütün yardımlar, Allah için yapılmış olsa bile sonuç itibariyle, hayır adına yapılan yardımlaşmanın neticesinde alınacak olan sevap, yine o yardımı yapan şahsa dönmektedir. Zira bütünüyle bu yardımlaşmanın karşılığını Yüce Allah, eksiksiz bir şekilde verecektir. Yüce Mevlâ’mız, başka bir âyet-i kerimede “Hayır olarak harcadıklarınız, kendi iyiliğiniz içindir. Yapacağınız hayırları ancak Allah’ın rızasını kazanmak için yapmalısınız. Hayır olarak verdiğiniz ne varsa, karşılığı size tam olarak verilir ve asla haksızlığa uğratılmazsınız.” (Bakara, 2/272.) buyurmakta ve diğer bir âyet-i kerimede ise mü’minleri yardımlaşmaya, hem de sahip oldukları şeylerin en kalitelisini, en güzelini vermeye dâvet ederek “Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe iyiliğe nail olamazsınız” diye ferman etmektedir.
Yardımlaşma duygusu İslâm dininin esaslarındandır. Yardımlaşmanın zekât, fıtır sadakası, infak, sadaka, borç verme, mü’min kardeşinin maddî-manevî bir sıkıntısını giderme, yaşlı veya sakat bir insanın koluna girip onu yolun karşısına geçirerek yardımcı olma, harçlığını muhtaç olan arkadaşlarıyla paylaşma vb. gibi değişik boyutları vardır. Peygamber Efendimiz (asm) “Kim bir kulun dünyevî sıkıntısını giderirse, Allah da onun uhrevî sıkıntılarını giderir. Kim zorda kalmış birini kurtarırsa, Allah da onu dünyevî ve uhrevî zorluklardan kurtarır. İnsan, insanın yardımında olduğu müddetçe, Allah da o kulun yardımına koşar.” buyurur. İçinde yaşadığımız maddî dünyada, manevî değerlerin öne çıkarılması, böylece madde ve mana dengesinin ayarlanması, ayrı bir ehemmiyet arz etmektedir. Zira maddeyle mananın beraber ve dengeli olmadığı bir dünyada, sosyal huzurdan bahsetmek mümkün değildir. Maneviyatı terk edip maddenin peşinden koşan nice milletler vardır ki, aradıkları serveti elde ettikleri halde, bu servetin çarkları arasında ezilip kalmaktan kurtulamamışlardır. Yardımlaşmaya engel birçok etkenin varlığı da düşünülecek olursa mü’min, hiçbir zaman, geniş imkânlara sahip olayım ve o zaman vereyim diye beklememeli ve o an elindeki imkânlar nispetinde vermeyi alışkanlık haline getirmelidir. Şu unutulmamalıdır ki, Allah onu, ileride elde edip vermeyi düşündüklerinden değil, o an elinde bulundurduğu kıymetlerinden hesaba çekecektir.
Hemen hemen herkes, bedeniyle bir kısım mükellefiyetler altında olduğu gibi elinde bulunan imkânlar yönüyle de aynı şekilde vazifelerle yükümlü tutulmuştur. Bu mükellefiyetler neticesinde ortaya çıkan sonuç, insanların, ileride kazanıp harcayacaklarıyla değil, o an ellerinde bulunan imkânlarıyla Allah yolunda harcamakla yükümlü oldukları şeklindedir. Dinimizde zekât vermekten tutun da mü’min kardeşine tatlı söz ve güler yüzle davranmaya kadar her şeyin iyilik kapsamı içine alındığını düşünürsek, dinimizin yardımlaşma sınırını ne kadar geniş tuttuğunu daha iyi kavramış oluruz. Cömertlik sanıldığı gibi maddî kayba sebebiyet vermemekte, tam aksine insana, manevî kazançlar yanında maddî imkânlar olarak da pek çok faydalar sağlamaktadır. O yardımlaşma neticesinde, bir taraftan sosyal hayatta itibar kazanırken; diğer yandan, hem canı, hem de malı itibarıyla bir korumanın altına girmektedirler. İnsanın, yardımsever olması ve ihtiyacı olsa bile mü’min kardeşini kendi nefsine tercih ederek ona yardım etmesi, toplum içinde saygınlığının artmasına vesile olur. Âyet ve hadislerden de anlaşıldığına göre verilen mal eksilmeyip aksine ihlâs nispetinde bereketlenip artmaktadır. Toplum içindeki ihtiyaç sahiplerinin tesbit edilerek ellerinden tutulması, geleceğin huzur dolu dünyası adına yapılmış en güzel yatırımdır. Böylelikle, çaresizlikten meşrû olmayan yollara başvurarak toplum içinde kargaşaya sebebiyet verecek hareketlerin önü alınmış ve huzurun bozulması, daha baştan önlenmiş olacaktır. Sıkıntı ve darlık zamanlarında Müslüman kardeşlerinden yardım, anlayış ve sevgi görenler, sıkıntılarını atlatınca çalışıp kazanmaya, alan değil veren kişiler olmaya bakacaklar ve böylece toplumda bir fazilet yarışı başlatmış olacaklardır.
Sonuç olarak, her şeyden önce yardım Allah rızası için yapılmalı, yardım yapılacak kişiler iyi seçilmeli, gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığı titizlikle araştırılmalıdır. Bizler depremde bunun sıkıntısını çok yaşadığımızdan, özellikle nice insanlar mağduriyetleri söz konusu olmadığı halde, dilenciliği kendisine meslek edinip, saldırganlaşarak ve duygu sömürüsü yaparak mağdurların haklarını gaspederek haksız kazanç elde ettkleri ve bunun yanında nice gerçek ihtiyaç sahibi kimseler de ihtiyaçlarını dile getirmekten çekindikleri için kimseye bir şey söyleyemeyerek kendilerine uzanacak bir el beklemenin ıztırabını yaşamaktaydılar. Halbuki yardım bekleyen kimseler, ihtiyacından fazlasını almamalı, başka ihtiyaç sahiplerinin de bulunabileceğini akıllarından çıkarmamalıdırlar. Yapılan yardımlar azımsanmadan, nankörlük yapılmadan kabul edilmeli, yardım yapan hayır sahiplerine teşekkür ve duâ ile karşılık verilmelidir. Bu duygularla Van-Erciş depreminde bizlere maddî ve manevî desteklerini esirgemeyen ve olağanüstü bir yardım kampanyasıyla yaralarımızı sarmaya azamî bir çaba gösteren ülkemin bütün insanlarına teşekkür ve duâlarımızla birlikte “Veren el alan elden üstündür” hadisine mâsadak olmalarını Yüce Rabbimizden diliyorum.

ALİ SİNOĞLU

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yardımlaşma duygusu
« Posted on: 24 Nisan 2024, 20:13:23 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yardımlaşma duygusu rüya tabiri,Yardımlaşma duygusu mekke canlı, Yardımlaşma duygusu kabe canlı yayın, Yardımlaşma duygusu Üç boyutlu kuran oku Yardımlaşma duygusu kuran ı kerim, Yardımlaşma duygusu peygamber kıssaları,Yardımlaşma duygusu ilitam ders soruları, Yardımlaşma duygusu önlisans arapça,
Logged
03 Aralık 2015, 15:22:01
SeLiNaY 8
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1.465


« Yanıtla #1 : 03 Aralık 2015, 15:22:01 »

selamun aleykum
Paylaşma ve yardımlaşma ; cimrilik ,bencillik , aç gözlülük, kıskançlık gibi kötü duygu ve davranışların yasanmasına engel olur..Sevgi saygı dayanışma ve yardımlaşa gibi iyi duygu ve davranışların ise ortaya çıkmasını sağlar
Allah razı olsun
 
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
03 Aralık 2015, 15:29:25
Damla
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3.120


« Yanıtla #2 : 03 Aralık 2015, 15:29:25 »

Esselamu aleykum.Eğer bir şeylerimizi başkalarının ihtiyacı olduğu hâlde vermiyor ve paylaşmıyorsak işte o zaman bir sorun vardır.Meselâ biz eğer başka ülkere kapıaçmazsak bir zaman sonra bizim başımıza bir iş geldiğinde,"Onlar bize zamanında ülkelerini baylaşmadı,biz niye paylaşalım?"gibi stratejiler oluşacak.O yüzden paylaşmayı ve yardımlaşmayı bileceğiz.Allah razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
03 Aralık 2015, 15:35:17
IRMAK8f

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 39



« Yanıtla #3 : 03 Aralık 2015, 15:35:17 »

SELAMUN ALEYKUM; Eğer bir şeylerimizi paylaşmayıp yardımlaşmazssak işte bizlerde bir sorun vardır bence insanlar paylaşıp yardımlaşmalıyız inşallah hepimiz yardımlaşmayı bir iş haline getirip yapmalıyız RABBIM hepimizden razı olsun inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
03 Aralık 2015, 16:49:57
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #4 : 03 Aralık 2015, 16:49:57 »

Ve aleykusselam ve rahmetullah.Islam yardimlasma ve dayanisma,kardeslik,birlik uzerine insa ediis bir din.
Efendimiz ve ashabi da bu konuda bize en guzel ornek
.dini teblig maddi manevi hicbir yardimi dusunmeden yapmislar.
Rabbim bu guzel ahlaki hakkiyla yasayabilmeyi bizlere de nasip eylesin insallah.Allah razi olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes