๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Güncel Dini Haberler => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 28 Kasım 2011, 16:46:06



Konu Başlığı: Van da 63 cami ibadete kapatıldı
Gönderen: Sümeyye üzerinde 28 Kasım 2011, 16:46:06
Van'da 63 cami ibadete kapatıldı


Van'da meydana gelen 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle ağır ve orta hasarlı 63 caminin güvenlik amacıyla ibadete kapatıldığı, hasar gören 48 minarenin de yıkılacağı açıklandı.
Van Müftüsü Nimetullah Arvas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen depremlerde, il merkezi, ilçeler ve bağlı köylerde yapılan incelemelerde 30'u ağır, 33'ü orta, 54'ü hafif hasarlı cami tespit edildiğini belirtti.

Ağır ve orta hasarlı toplam 63 camiyi, güvenlik açısından vakit namazlarına ve cuma namazına kapattıklarını bildiren Arvas, ayrıca il merkezi ve ilçelerde 48 minarenin de yıkılması gerektiğini tespit ettiklerini kaydetti.

-Yüksek minarelerin yıkımı için özel ekipler gerekli-

Bazı minarelerin irtifasının yüksek olması nedeniyle yıkım için özel bir çalışma yapılması gerektiğini belirten Arvas, ''Bu minarelerimizi yıkacak şu anda ekip ve teçhizat, makine, vinçler bulunmadığından, sayın Valimiz bizatihi bu konuyla müzahir oldular. İrtifası yüksek olan vinçlerle, yani vinçleri çalıştıran firmalarla direk görüştüler, sayın Valimiz şu anda o firmaların sunacakları projeyi bekliyor. Proje sunulduktan sonra bir karara varılacağını ümit ediyoruz. Sayın Valimiz bu konuyla bizatihi çok ilgileniyor'' diye konuştu.

Bazı camilerin az hasarlı, bazı camilerin ise hasarsız olduğunu anlatan Arvas, şu bilgileri verdi:

''Yıkılması gerektiğinden, minarenin tehdidi altında olduğundan dolayı o camilerimizi de kapatmış durumdayız. Tamamen can ve mal güvenliğini düşünerek vatandaşlarımızı hasarlı olmayan camilere yönlendiriyoruz. Bizim merkezi sistemimizin bulunduğu Ulu Camii, tabii hasarlı olarak tespit edilmiş. Merkezi sistemimizi Tillo Camimize taşıdık ve orada yayınımızı devam ettiriyoruz. Hz. Ömer Camisi, birinci depremden sonra orta hasarlı olarak tespit edilmiş, fakat ikinci depremden sonra bir minaresinin ikinci şerefeden birinci şerefeye kadar olan bölümü yıkıldı. Tabii bu yıkımın hiç kimseye ciddi zararı olmadı, çevreye zarar olmadığı için hakikaten çok şükrediyoruz. Diğer minaresinde ise hasar çoktur, bu minarenin de yıkılması gerekiyor. Ancak gelen ekipler, minarenin caddeye çok uzak olduğunu ve irtifası yüksek vincin de 35 metreye kadar ulaştığını, ancak oradan oraya müdahalenin zor olacağını beyan ettiler. Bunun üzerine tabii sayın Valimiz bu konuyla direk ilgilendiler ve o ekipler onun için Ankara'ya gittiler.''

-Minareler yıkılınca, hasarsız camiler ibadete açılacak-

Merkezi camilerden Hz. Ömer Camii, Ulu Camii ve Hacı Osman Camii'nin ibadete kapalı olduğunu, kenar mahallelerdeki camilerde ise ibadet edildiğini belirten Arvas, ''48 minare yıkıldıktan sonra ibadete kapalı olan bazı camilerimiz de tekrar ibadete açılacak. Tabii tamir olacak minarelerimiz var. Tamir neticesinde herhangi bir tehlike arz etmeyecek durumda olan minarelerimiz var. Bunların tamiri tabii tespiti yapılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığımız, şu ana kadar 3 defa teknik ekip gönderdi, teknik ekipler geldi, sürekli tarıyorlar'' dedi.

Van, Erciş, Özalp ve Muradiye'de tarama çalışmaları yapıldığını anlatan Arvas, ''Özalp'ta deprem pek hissedilmedi ama bizim orada Merkez Camimiz hasar gördü, minaresi tehlike arz ediyor. Bu gelen heyet, orayı da gitti gördü, yıkacak firma da oraya gitti gördü. Dolayısıyla bizim müftülük olarak şu anda en büyük sıkıntımız, bu minarelerle ilgili, bu ibadete kapalı olan camilerin tekrar ibadete açılması ile ilgili. Bunlarla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor'' diye konuştu.

Tarihi camilerin durumu ile ilgili de bilgiler veren Arvas, Hüsrevpaşa, Kayaçelebi ve Süleymanhan camiileri bulunduğunu belirterek, ''Süleymanhan Camii'nde herhangi bir şey yok. Hüsrevpaşa Camisi'nde Vakıflar Genel Müdürlüğü, daha doğrusu Bitlis Bölge Müdürlüğü orayla ilgileniyor. Orası Vakıflara ait olduğu için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ilgileniyor. Şu anda o da ibadete kapalıdır, onun da ibadete kapatılması kararlaştırılmıştır. Onların tamir ve tadilatı yapılacaktır. O caminin büyük bir hasarı yoktur'' ifadelerini kullandı.

Eski Sofu Baba, Yeni Sofu Baba isimli kentin kadim camilerinin durumunu da anlatan Arvas, şu bilgileri verdi:

''Bunların da birisini minaresinden dolayı, diğerini de iç mekanından dolayı biz tedbiren ibadete kapattık. Bunların da yeniden ibadete açılması için gerekli çalışmalar yapılıyor, ben inanıyorum bunlar olacak inşallah.''

Çadırkentlerde ''Çadır Mescitler'' kurulduğunu, daha büyük çadır mescitler kurulması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Arvas, ''Biz bu çadır mescitlerimize merkezi sistemimizi de çekiyoruz'' dedi.

Arvas, çadır mecsitlerde vakit namazları ve cuma namazı kılındığını da sözlerine ekledi.

Haber7