๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Güncel Dini Haberler => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 08 Eylül 2010, 21:21:58



Konu Başlığı: Türk ve İsveçliler iftar sofrası etrafında bir araya geldi
Gönderen: Zehibe üzerinde 08 Eylül 2010, 21:21:58
Türk ve İsveçliler iftar sofrası etrafında bir araya geldi

(http://www.risalehaber.com/images/news/71700.jpg)

Dialogslussen Derneği Stockholm'de düzenlediği kültür ve diyalog iftarı ile Türk ve İsveçli birçok insanı iftar sofrasında bir araya getirdi

İsveç'te gerçekleştirdiği diyalog etkinlikleriyle tanınan Dialogslussen Derneği Stockholm'de düzenlediği kültür ve diyalog iftarı ile Türk ve İsveçli birçok insanı iftar sofrasında bir araya getirdi

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen iftara başta Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu olmak üzere İsveç- Türk Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Moderat Parti Milletvekili Göran Lindbland, Yeşiller- Çevre Partisi Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan, Stockholm Belediye Başkan Yardımcısı Joakim Larsson, THY Stockholm Müdürü Bilal Tezcan, Moderat Parti Türk asıllı milletvekili adayı Sedat Doğru ve İsveç Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Önal katıldı ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.
İftar programı Dialogslussen Dernek Başkanı Kubilay Altan'ın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Altan: "Dernek olarak amaçlarının, İsveç'te değişik kültürlerden ve değişik etnik kökenden insanları bir araya getirerek birbirlerini daha iyi tanımaları ve birbirlerine saygı göstererek, barış içinde beraberce yaşamalarını sağlamak olduğunu söyledi. Daha sonra Dialogslussen derneğinin bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetler sinevizyon eşliğinde konuklara gösterildi. Ezanın okunmasıyla birlikte yemeğe geçen misafirler lezzetli yemekler eşliğinde birbirleriyle tanışma ve kaynaşma imkanı buldu.

İftar yemeğinden sonra konuşma yapması için kürsüye davet edilen Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasında dinler ve kültürler arası diyalogun öneminin altını çizdi. Türkiye ve İspanya'nın Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında gerçekleştirdiği Medeniyetler İttifakı projesine de değinen Çavuşoğlu, "Geleceği dünyasının inşasında kültürler ve dinler arası hoşgörüyü artırmayı, ihtilaf, gerginlik ve çatışmaların çözümüne yardımcı olacak zemini hazırlamayı hedeflemekteyiz." dedi.

Daha sonra kürsüye davet edilen, İsveç- Türk Parlamento Dostluk Grubu başkanı Göran Lindbland, espriler eşliğinde yaptığı konuşmada diyalog ve hoşgörünün önemine değindi. Yıllardan beri İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çalıştığını söyleyen Lindblad aynı şekilde çalışmaya devam etmek istediğini bu noktada 19 Eylülde İsveç'te yapılacak genel seçimlerde seçim bölgesi olan Göteborg'da yaşayan Türk kökenli seçmenlerden oy istediğini belirtti.

Stockholm Belediye Başkan Yardımcısı Larsson ise Ramazan ayı boyunca üç farklı iftara katıldığını ve bundan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Larsson ayrıca Dialogslussen derneğinden gelecek yıl da benzer bir iftar programı düzenlemesini istedi.

Son olarak konuşma yapan İsveç Yeşiller ve Çevre Partisi, Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan ise İsveç'in 50 yıl önceki İsveç olmadığını söyledi. Şu anki İsveç'te kendisi gibi farklı kültürlerden yeni kuşak İsveçlilerin de olduğuna işaret eden Kaplan, "Bu toplumda hep beraber yaşıyoruz, orta yolu bulmalıyız, el ele geleceğe yürümeliyiz." dedi.

Program sonrasında duygularını ifade eden misafirler çok memnun kaldıklarını ifade ederek benzer programların devam etmesi temennisinde bulundu.

Mevlüt Çavuşoğlu: "Dialogslussen isminin anlamına uygun bir iftar sofrasında beraber olduk. Farklı ırktan, farklı dinden insanları burada görüyoruz. Siyasetçisinden akademisyenine değişik kesimlerden insanlar var. Burada olmaktan çok büyük mutluluk duydum. Dialog Slussen'e teşekkür ediyorum."

Göran Lindblad: "Farklı kültürler ve dinler arası diyalog ve anlayış çok önemli. Bu noktada bu tip bir araya gelmeler çok güzel. Bu programları diyalog ve hoşgörüye inanmayanlara doğru genişleterek artırmalıyız"

Joakim Larsson:
"Çok güzel bir gece. Bu şehirde farklı kültürler ve insanlarla bir araya gelmek etkileyici. Bizim politikacılar olarak bu programlara katılmamız ve yeni kültürleri tanımamız önemli diye düşünüyorum"

Mehmet Kaplan: "Bu tip programlar ile diyalog ve hoşgörü iklimi meydana getirmek önemli. Bu iklimi dalgalar halinde genişletmenin sivil toplum kuruluşlarının görevi olduğunu düşünüyorum. "

Anne Ross Solnerg (Akademisyen):
"İlk defa Stockholm'de böyle bir programa katıldım. Çok güzel bir geceydi. Bu faaliyetlerin entegrasyona katkıda bulunacağını düşünüyorum."

Ahmet Önal: "Güzel bir gece, pozitif bir olay. Farklı kesimlerden önemli insanların burada olması önemli. Bu mesajın topluma gitmesi gerektiği düşünüyorum. Bu programı düzenleyenleri tebrik ediyorum."