๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Güncel Dini Haberler => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 12 Kasım 2010, 01:47:31



Konu Başlığı: Teknolojiye yaklaştıkça imandan uzaklaşır mı?
Gönderen: Sefil üzerinde 12 Kasım 2010, 01:47:31
Bilişim- Fıkıh-İnsan teknolojiye yaklaştıkça imandan uzaklaşır mı?

Yeni Asya Bilişim-Teknoloji sayfasının bu haftaki bilişim-fıkıh köşesi... Bu hafta 2 soru cevaplanıyor, "İnsan teknolojiye yaklaştıkça imandan uzaklaşır mı?" ve bilgisayar oyunlarındaki dereceleri satmak...

Soru:
İnsan teknolojiye yaklaştıkça imandan uzaklaşır mı?

Cevap: Değerli Kardeşimiz;

Hayır uzaklaşmaz. Bilakis Allah’ın kâinatta insanlığın hizmetine sunduğu kanunları keşfettikçe daha da imana yaklaşır, marifeti artar.

Soru:
Ben kendim bilgisayarda bir oyun oynuyorum ve ileri seviyeye geldiğim zaman da yani oyunu ilerlemiş düzeyine getirebildiğim zaman da bunu para karşılığında başka birine satsam caiz olur mu? Satın alan kişi oyunu oynamaya ve ilerletmeye devam ediyor ve bir müddet sonra o da satıyor ya da oynamadan başkasına 2 katına satıyor. Bu şekilde para kazanmak helâl midir?

Cevap: Değerli Kardeşimiz;

İslâm, haram içermeyen spor, oyun ve eğlence çeşitlerini helâl kılmıştır. Ancak bunların kumar aracı yapılmasını yasaklamıştır. Kur’ân-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan şarap (içki) ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?”(Maide, 90-91) buyurulmaktadır. Diğer bir ayette ise: “İnsan için ancak çalıştığı vardır” (Necm, 39) buyrularak Müslümanın kazancının şansa ve tesadüfe bağlı olmayıp, çabasının ve alın terinin ürünü olması gerektiği vurgulanmaktadır.

Bu itibarla, taraflardan birine menfaat sağlayan her türlü bahis, Kur’ân-ı Kerim’in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir.

Dinimizde piyango, spor-toto ve loto gibi her türlü şans oyunlarından çıkan para haramdır. Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçları vasıtasıyla yapılan ödüllü yarışma programlarına ve internet üzerinden oynanan oyunlara gelince; bunlardan kazanılan ödülün haram ya da helâl oluşu, içerisinde şans barındırıp barındırmamasına, insanları tembelliğe, hayale, lükse özendirip özendirmemesine ve yarışmaya katılımcı olabilmek için, bilet satın alma, sabit telefon ücreti ödeme vb. bir yolla mali bir karşılık ödenip ödenmemesine bağlıdır.

Buna göre, içerisinde şans barındıran, insanları tembelliğe, hayale ve lükse özendiren ve yarışmaya katılımcı olabilmek için, bilet satın alma, sabit telefon ücreti ödeme veya oyun için para ödeme vb. bir yolla mali bir karşılık ödeme zorunluluğu getiren yarışmalara katılmak caiz olmadığı gibi, böyle bir yarışmadan kazanılan ödüller de helâl değildir.

Böyle bir oyuna katılan kişinin söz konusu oyunu bir başka oyuncuya para karşılığı satmasının ve o parayı kullanmasının hükmü de aynıdır. Bu çeşit bir kazancın sevap beklemeksizin, fakirlere veya hayır kurumlarına verilerek elden çıkarılması gerekir.

Selâm ve duâ ile..
.