> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Güncel Meseleler > Güncel Dini Haberler > Muharrem Ayı Ve Aşure Günü
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Muharrem Ayı Ve Aşure Günü  (Okunma Sayısı 239 defa)
16 Aralık 2010, 16:06:35
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 16 Aralık 2010, 16:06:35 »



Muharrem Ayı Ve Aşure Günü



Mersin Müftüsü Niyazi Ersoy, Muharrem ayı ve Aşure gününün İslam ve insanlık tarihinde önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Mersin Müftüsü Niyazi Ersoy, Muharrem ayı ve Aşure gününün İslam ve insanlık tarihinde önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Ersoy, 'Muharrem Ayı ve Aşure Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, bu ayda insanlık tarihinin dönüm noktası olarak görülen pek çok olayların vukuu bulduğunu belirtti. Hicri senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. gününün Aşure günü olduğunu ifade eden Ersoy, bugüne 'Aşure Günü' denmesini ise, o günde Allah'ın 10 Peygamberine değişik ikram ve ihsanda bulunmuş olması olarak açıkladı. 10 Muharremde birçok peygamberlerin hayatlarında önemli hadiseler meydana geldiğini, sıkıntılar, zulümler, baskılar gördüğünü ve yine bu günde bu sıkıntılardan kurtulduklarını, yeni ve güzel başlangıçlara, ilahi lütuflara mazhar olduklarını dile getiren Ersoy, "Muharrem ayında meydana gelen hadiselerden biri de hicret olayıdır. Hicret, Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye göç etmesidir. Bu göç miladi takvim olarak 622 yılında vukuu bulmuştur. Mekke'den Medine'ye ilk hicret eden kafile, kameri ayların ilki olan Muharrem ayında yola çıktıklarından, tarih başlangıcı olarak Muharrem ayı esas alınmış ve Hz. Ömer zamanında, Hz Ali efendimizin de teklifiyle, hicri takvim başlangıcı Muharrem ayı olarak kabul edilmiştir" dedi.

Bu hicretin asla bir kaçış ve sıradan bir göç olmadığını vurgulayan Ersoy, "Ancak, Allah Peygamberine tebliğ vazifesini sürdürebilmesi için yine O'nun müsaadesiyle açılmış olan yollardan biriydi. Tarihte hiçbir göç ve ayrılış onun kadar izzetli olmamıştır. Onun hicretinde baştan sona edep, muhabbet, coşku ve saygı vardır. Onun dışındaki bütün göçler bir kaçış, bir ayrılma iken, onun hicretinde vuslat ve sevinç gözyaşları vardır. Bu bakımdan hicret; İslam ve insanlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Çünkü İslam toplumunun teşkilatlanma sürecinin ilk açılımı hicretle başlar. İslamiyet Mekke şehri hudutları dışına hicretle taşmış, dünyaya Medine ufuklarından yayılmıştır. Bu büyük olay, ilk Müslümanlar arasında, diğer olaylara nazaran hatırlanmaya o kadar değer bulunmuştur ki, bunu tarih başlangıcı olarak kabul etmişler, hicri takvimi gerek işlerinde ve gerekse ibadetlerinde esas almışlardır" diye konuştu.

Bundan dolayıdır ki Muharrem ayı ve Aşure gününün, inanç tarihimizde kutsal bir gün olarak kabul edildiğini belirten Niyazi Ersoy, şöyle devam etti; "Mü'minler bu günde oruç tutarak ve aşure kaynatarak dost, akraba ve kimsesizlere ikramda bulunurlar."

Muharrem ayının, tarihte gerçekleşen pek çok sevinç olaylarının yanında Müslümanları derinden sarsan bir keder ortamıyla da ciddi bir milat olarak hatırlandığını söyleyen Ersoy, Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin ile hane halkının günlerce aç ve susuz bırakılarak Kerbelada şehit edilmesinin, bu hüzün ve kederin başlıca kaynağı olduğunu belirtti. Bu olayın, istisnasız bütün Müslümanları derin bir üzüntüye sevk ettiğini ifade eden Ersoy, "Bu hadisede şehit olanlar ve ehli beytin maruz kaldığı haksızlık, tarihte bize şunu gösteriyor ki; taşkınlıklar, aşırılıklar ve iktidar hırsı Peygamber ailesini bile hedef alacak kadar haddi aşabileceklerinin işaretlerini taşımaktadır. Bu acı olayı tasvip etmek ve bunu yapanların tezkiyesi mümkün değildir. Şüphesiz şehitler mükafatlarını almışlar ve en yüce mertebelere ulaşmışlardır. Yüce Allah'ın zalimlere hak ettikleri cezayı en adil bir şekilde vereceğinden şüphemiz yoktur. Kaderin hükmüne boyun eğen her mü'min bu olaya üzülmektedir. Ancak, itidalini ve soğukkanlılığını kaybetmez, duyguları yanlışlara ve taşkınlıklara götürmez. Tarihin belli bir kesitinde meydana gelen bu üzücü olaylar artık tarihte kalmış ve tarihe mal olmuştur. Ancak Müslümanların da bundan ders çıkarması gerekir. Bize düşen, bu tür olayların tekrarlanmaması için geçmişe gömülü kalmayıp, tarihi hadiseleri düşmanlık konusu saymadan mazide kalan bu olaylardan ibret almaktır" dedi.

Haber Fx

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Muharrem Ayı Ve Aşure Günü
« Posted on: 25 Nisan 2024, 01:53:28 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Muharrem Ayı Ve Aşure Günü rüya tabiri,Muharrem Ayı Ve Aşure Günü mekke canlı, Muharrem Ayı Ve Aşure Günü kabe canlı yayın, Muharrem Ayı Ve Aşure Günü Üç boyutlu kuran oku Muharrem Ayı Ve Aşure Günü kuran ı kerim, Muharrem Ayı Ve Aşure Günü peygamber kıssaları,Muharrem Ayı Ve Aşure Günü ilitam ders soruları, Muharrem Ayı Ve Aşure Günüönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes