๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Güncel Dini Haberler => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 07 Kasım 2010, 22:06:21



Konu Başlığı: Minare yasağı İslamı öğrenmeyi hızlandırdı
Gönderen: Zehibe üzerinde 07 Kasım 2010, 22:06:21
Minare yasağı İslam'ı öğrenmeyi hızlandırdı

(http://www.risalehaber.com/images/news/72838.jpg)

Polis, öğretmen, doktor gibi kamu çalışanlarına İslam hakkında bilgi veriliyor

Kasım 2009'da minare yasağını kabul eden İsviçre, bundan tam bir yıl sonra yine dünyada yankı bulacak bir referanduma gidiyor. Yine aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi'nin (SVP) girişimiyle yapılacak referandumda suç işleyen yabancıların aileleriyle birlikte ülkelerine geri gönderilmesi oylanacak. Sandıktan evet çıkması durumunda minare olayı ile dünyadaki imajı sarsılan özgürlükler ülkesi İsviçre, 'faşist' damgası yiyebilir. Böyle bir sonuç nüfusun yüzde 22'sinin göçmenlerden oluştuğu ülkede son dönemde artan entegrasyon çabalarına da darbe vurabilir.

Minare olayının ardından dinlerarası diyalog girişimlerinin ne kadar önemli olduğunu gören İsviçre yönetimi bu çerçevedeki faaliyetlere hız vermiş. Çeşitli dinlerden temsilcilerin katıldığı toplantılar organize edilerek önyargıların kırılması hedefleniyor. Bir taraftan Müslümanlara, entegrasyonun birinci şartı olan dil öğretilirken, diğer taraftan da polis, öğretmen, doktor gibi kamu çalışanlarına İslam hakkında bilgi veriliyor. Basel'in minare yasağına hayır demesinde de bu çabaların etkili olduğu söylenebilir.

Minare referandumunun ortaya çıkardığı bir diğer gerçek ise Müslümanların seslerini duyurma konusundaki noksanlık olmuş. Yasak, bu zamana kadar geçim derdiyle uğraşıp siyasetle, halkla ilişkilerle pek alakadar olmayan Müslüman göçmenlerin gözünü açmış. Şimdiye dek entegrasyonla ilgili toplantılara ilgi göstermeyen İslam toplumu bu tür organizasyonlara artık düzenli olarak temsilci gönderiyor. Dağınık haldeki Müslüman toplumunda, referandumda yenen 'tokadın' ardından kenetlenme temayülü var. Basel İslam Komisyonu Başkanı Cem Lütfi Karatekin, "Artık ırkımıza göre değil de inanıcımıza göre hareket ediyoruz. Bu vesileyle de ayrım kalkmış oluyor." diyor. Karatekin'in, bazı mezheplerin minare yasağı konusunda işbirliğine yanaşmadığı yönündeki açıklaması ise Müslümanlar arasında tam dayanışmanın kolay sağlanamayacağının göstergesi. Gerek kanton meclislerine gerekse de federal yönetime Müslüman göçmenlerin oylarıyla giren bazı kişilerin, seçmenlerinin taleplerine cevap verme konusunda ideolojik davranması da rahatsızlığa sebep olmuş. Özellikle 1980 darbesinin ardından Türkiye'den İsviçre'ye iltica eden ve şimdi hükümetle dirsek teması halindeki Türkiye kökenli kişilerin Müslümanları sisteme sadakatsizlikle suçlamaları bu rahatsızlığın haklı olduğunu ortaya koyuyor.

Zaman