๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Güncel Dini Haberler => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 14 Şubat 2011, 19:22:46



Konu Başlığı: Mevlit Kandili akşamı ne yemek yenir?
Gönderen: Zehibe üzerinde 14 Şubat 2011, 19:22:46
Mevlit Kandili akşamı ne yemek yenir?

(http://www.moralhaber.net/i/haber/295x200/92984.jpg)

Her dinde kutsal günler bulunur. Bu günlerde özel yiyecekler yenir, bazı yiyeceklerin hayır olarak dağıtılması beklenir. Peki ya Mevlit Kandili gününde?..

Nevin Halıcı'nın yazısı

Kutsal günlerde yemek

Her dinde kutsal günler bulunur. Bu günlerde özel yiyecekler yenir, bazı yiyeceklerin hayır olarak dağıtılması beklenir.

Türkiye'de de Müslümanlar Mevlit, Regaip, Miraç, Berat kandillerini, Kadir Gecesi'ni, Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan aşure gününü ve cuma günlerini kutsal günler olarak kabul ederler. Bu günlerde ibadet edildiği gibi çeşitli hayır ve hasenat yapılması da adettendir.

Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde kandil günlerinde dağıtılan yiyecekleri şöyle bir hatırlayalım: Hz. Muhammed'in mührü sayılan lokma, mektubu kabul edilen katmer, ekmek arası helva, pişi, kabartlama bunlardan bazılarıdır. Ayrıca, bazı yiyecekler de belirli kandil günleri dolayısıyla yapılmaktadır. Çorum'da Berat Kandili'nde defterlerimiz elimize verildiği inancıyla deftere benzeyen su böreği gibi katlı börek yapılıp dağıtılması, Miraç Kandili'nde Peygamber Efendimiz'e (sas) Miraç'ta süt ikram edildiğine inanıldığı için süt içilip dağıtılması âdeti yaygındır. Bazı yiyecekler ise götürüldüğü kişiye verilirken "Peygamber Efendimiz'in selamı var" diyerek selamla takdim edilir. Kandil yiyeceğini alan kişi de "Aleyküm selam" diyerek kandil yiyeceğini alır. Ayrıca Konya gibi bazı illerimizde gece fener alayları yapılır.

Yarın kutlayacağımız Mevlit Kandili'nde, veri derlemelerimi kısa bir süre önce gerçekleştirdiğim Güneydoğu Anadolu Bölgemizin çeşitli yörelerinde neler yapıldığına bir göz atalım.

Mevlit Kandili'nde Adıyaman'da, Mar-din'de, Siirt'te, Gaziantep'te, Şanlıurfa'da fakire yemek verme âdeti bulunmaktadır. Şanlıurfa'da önceleri evin kapısı önünde sofra açılıp etli tirit dökülerek fakirlere yedirildiği söylenmiştir. Kilis'te yemek, lahmacun veya helva-ekmek dağıtılmaktadır.

Günümüzde Diyarbakır'da zingil denilen lokma; Siirt'te yemek, yemek yapılmazsa ekmek, helva; Şanlıurfa'da aya köfte, semsek, bulamaç, ağzı açık, ağzı yumuk, lahmacun, peynirli halka tatlısı veya şıllık dağıtılmaktadır. Batman'da mevlit okutulmakta ve bisküvi, lokum dağıtılmaktadır. Gaziantep'te yaz mevsiminde şerbet zebil (parasız, hayır için dağıtım) olmakta, kış mevsiminde yemek dağıtılmaktadır. Şırnak'ta üzerine mevlit okutulmuş ekmek ve şeker dağıtılmaktadır.

Şırnak'ta ayrıca "Aşi-Maşi" olayı yapılmaktadır. Beş ile on dört yaş arasındaki çocuklar çeşitli komik kıyafetler giyerek kapıları çalıp: "Aşi maşi xwuda kurete bike zava muradı maksat" yani "ALLAH oğlunuzu damat yapsın, sizin de bizim de muradımız olsun" veya "Dest zerine, dest zerine. Deste xwel male gerine/Behra fakiru jare bine", "Eli altınlı kadın, eli altınlı kadın, altınlı elinle elini evinde bir gezdir; fakir ve kimsesizlerin hakkını getir" tekerlemelerini söyleyip meyve, şeker istemekte; genç kızlar ve gelinler ise hava kararınca tanınmayacak kıyafetlere bürünerek kapıları çalıp yiyecek almaktadırlar.

Sevgili okuyucularım, hayırlı kandiller dilerken bu hafta size Güneydoğu'da zingil, zingilok gibi adlar taşıyan ve kandillerde çok dağıtılan lokma tatlısının tarifesini veriyorum. Ağız tadıyla ve sevgiyle kalın.

***

Lokma/Zingilok


MALZEMELER

2,5 su bardağı un

2 su bardağı zeytinyağı

(kızartmaya)

ceviz büyüklüğünde yaş maya 1,5 su bardağı su

Şurubu

5 su bardağı şeker

1 çay kaşığı tuz

3,5 su bardağı su

1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI

Bir tencereye unu ele, ortasını aç. Yarım su bardağı ılık su, maya ve biraz kenarından un alarak ez, boza koyuluğuna getir. Unu üzerine topla. Sıcak bir yerde beklet. Hamurda çatlamalar olunca arasını aç, kalan suyu, tuzu, dövülmüş sakızı ilâve ederek çırpa çırpa yoğur, tencerenin kapağını ört, sıcak yerde mayalandır. Hamur iki, üç misli kabarınca ucundan kopar, kızgın yağa avuç içinden sıkıp, yağa batırılmış kaşıkla alarak at. Kevgirle vura vura kızart, önceden hazırlanmış soğuk şuruba at.

Zaman Gazetesi