> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Güncel Meseleler > Güncel Dini Haberler > Kurban bize ne anlatıyor?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kurban bize ne anlatıyor?  (Okunma Sayısı 219 defa)
05 Kasım 2011, 17:31:23
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 05 Kasım 2011, 17:31:23 »



Kurban bize ne anlatıyor?

KURBAN, HER ŞEYİMİZİ ALLAH UĞRUNDA FEDA ETMEKTİR
Kul, yaratanına yakınlığını arz etmek ister. Tüm davranışlarında O'nun rızasını arar. Yakınlığını çeşitli amellerde gösterir. Her varlığı sevindiren gerçek, Allah uğrunda feda olmaktır. Hakk'a gönlünü, aklını kurban etmeyenlerin kurbanı akıbette nedamettir. Evvela nefs-i emmareyi kurban etmeli. Sonra diğerlerini kurban eylemeli. YAŞATMANIN ŞUURUDUR Sunduğumuz kurbanın kusurlardan uzak olmasından evvel bizim iman, amel ve ahlâki kusurlardan uzak olmamız gerekir. Neyi sunduğumuzdan önce hangi iman ve niyetle sunduğumuza dikkat etmeliyiz. İnsan öldürebilecek kadar vahşi duyguların barınağı olan insanın kurbanı asla kabul edilmez. Kurban, yaşatmanın, hayat vermenin şuurudur.

KURBAN, HAYAT KAZANDIRIR
Hayatımızı Hakk'a adadığımızın sembolüdür. Kurbanın hac ibadetiyle aynı zamanda ifa edilmesi ayrı bir anlam kazandırmalıdır şuurumuza ve ruhumuza. Allah'ın adını anarak kurban etmek emredilmiştir. Kurban, haramları, yasakları özellikle yalan sözden kaçınmayı gerektirir. Selim kalplilerin kurbanı ve hayatı makûldur. Kurbandaki tekbirleri ruhumuza ve hayatımıza hissettirmeliyiz ki hamdi gerçekleştirmiş olalım. Kurban, hayatımızı Hakk'a adadığımızın sembolüdür.

YARDIMLAŞMA BAYRAMI
Kurban cimriliği tedavi eder, insanın vermesini, yardım etmesini kolaylaştırır. Dünya malından tutkunluğu önler. Fakirlere bir dayanak olur, hayata bağlar. Kurban; kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar. Kurban, gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir şekilde ortaya koymuş olur.

KURBAN BİZE HZ. İBRAHİM'İN İTAATINI ANLATIR
Kurban, bizi Hz. İbrahim'in itaatine, Hz. İsmail'in teslimiyetine yönlendirerek sıkıntı ve imtihanlara karşı Rabb'imize kurban olma ve Rabb'imize dost olarak sıkıntılarımıza çözüm bulma yollarını gösterir. Kurban, Allah'la kurbiyet kurmaktır. Kurbiyet Allah'la yakınlık kurma, Rabb'e yakınlıkla istikamet ve huzur bulma makamına kavuşmadır. Zaten kurban kesmenin temel amacı, Allah'ın rızasını kazanarak O'na yaklaşmaktır.

EN BÜYÜK KURBAN NEFSİMİZDİR
İbn Arabi ve Mevlânâ'ya göre en büyük kurban nefistir, esas mesele olumsuz fikir ve fiilleri Allah yolunda ve Allah için kurban etmektir. Cüneyd-i Bağdadi aynı manada: "Mina'da kurban kesen bir mü'min, eğer nefsinin bütün arzularını boğazlamazsa kurban kesmiş olmaz." buyurur. Mevlânâ ise namazda "Allahu ekber" -Allah en büyüktür- diyerek getirdiğimiz tekbirlerin nefsimizin kurbanını Allah yolunda kesme tekbirleri olduğunu ifade eder. Nefsimizin kurbanını kesme, ancak olumsuz her fiil ve durumu muhasebe ve murakabe sürecinden geçirerek Allah yolunda ve Allah için etkisiz hale getirmekle mümkün olabilir.

ÇOCUKLARLA BAYRAM NAMAZINA GİDİN
Hava uygunsa, hasta olmalarından endişe etmiyorsanız çocuklarınızın elinden tutun ve bayram namazına gidin. Sıkılabileceklerini düşünerek çok erken gitmeyin, ama gecikip dışarıda da kalmayın. Çocukluk hatıralarında bayram namazlarının eşsiz bir yeri vardır.

TEŞRİK TEKBİRLERİNİ UNUTMAYIN
Teşrik tekbirleri Hz. İbrahim'in (as) sünnetidir. Hz. İbrahim (as), Hz. İsmail'i kurban etmeye hazırlanırken bir anda "Allahu ekber, Allahu ekber" sadalarını duyar. Yanı başında Hz. Cibril'in semiz bir koçla kendisine doğru geldiğini görür, hamd ve şükür duyguları içinde "Lâilahe illallahu vallahu ekber" der. Durumu fark eden Hz. İsmail ise, Cenab-ı Hakk'a karşı olan minnet ve şükranını "Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" sözleriyle ifade eder. Getirilen bu teşrik tekbirlerinden sonra Hz. İbrahim (as), "Bismillah Allahu Ekber" diyerek koçu kurban eder. Kurban Bayramı günlerinde, arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her vakit namazının farzından sonra onu okumak vacip kabul edilmiştir.
BUZDOLABINA KOYMADAN ÖNCE BEKLETİN
Kurban etini hemen buzdolabına atarsanız lastik gibi sert olur. Kas yerine et yemek istiyorsak kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 santigrad derecenin altında) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli. Bu süre 5-6 saati geçmemeli. Daha sonra et, buzdolabına kaldırılmalı.

BÜYÜK PARÇALAR BOZULMAYA SEBEP OLUR
Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (ikinci günde) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür.

YEŞİLLENMİŞ ET YENİLMEMELİ
Yeşillenme görülen kısımlar kesinlikle tüketilmeyip atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı şartlarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür.

SOĞUK KASILMASI, ETİ SERTLEŞTİRİR
Etler, henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabında veya 10 santigrad derecenin altında bir ortamda tutulursa soğuk kasılması denilen durum ortaya çıkar. Düzensiz kasılmalar nedeni ile et tam bir olgunlaşma evresi geçiremediğinden sert yapı ve lezzet kaybı görülür.

ET ÜZERİNE BOL SODA, TANSİYONU YÜKSELTİR
Fazla miktarda et tüketildikten sonra üzerine soda içmenin mideyi rahatlatacağı düşünülür. Ancak soda, içildikten sonra geğirmeye neden olur. Geğirme sırasında da hava yutulur, bu da geğirmeyi artırır. Hazmı da kolaylaştırmaz. Ayrıca kalp hastaları ve yüksek tansiyonlular tarafından kısıtlı tüketilmelidir. Çünkü soda, mineral ve tuz içerir, fazla tüketilmesi halinde tansiyonun daha da yükselmesine yol açar.

ET, BOL LİMONLU YEŞİL SALATA İLE YENİLMELİ
Ette, özellikle kırmızı ette demir oldukça fazla miktarlarda bulunur. Bu demirin vücut içinde biyo yararlılığını artırabilmek için C vitamini yönünden zengin besin kaynaklarını etle birlikte tüketmekte yarar vardır. Örneğin, uygun pişirme teknikleriyle yapılan eti, bol miktarda yapılan limonlu bir yeşil salatayla birlikte tüketmeyi tercih edebiliriz.

zaman

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kurban bize ne anlatıyor?
« Posted on: 27 Nisan 2024, 08:06:27 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kurban bize ne anlatıyor? rüya tabiri,Kurban bize ne anlatıyor? mekke canlı, Kurban bize ne anlatıyor? kabe canlı yayın, Kurban bize ne anlatıyor? Üç boyutlu kuran oku Kurban bize ne anlatıyor? kuran ı kerim, Kurban bize ne anlatıyor? peygamber kıssaları,Kurban bize ne anlatıyor? ilitam ders soruları, Kurban bize ne anlatıyor?önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes