๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Güncel Dini Haberler => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 27 Mayıs 2012, 10:59:21



Konu Başlığı: İslâm ve iman esasları hürriyetlerin temelidir
Gönderen: Sefil üzerinde 27 Mayıs 2012, 10:59:21
İslâm ve iman esasları hürriyetlerin temelidir    
   
Demokrat Eğitimciler Derneği tarafından düzenlenen ‘İslâm’da İnsan Hakları ve Hürriyet’ konulu seminer Yeni Asya Vakıf Seminer Salonu’nda gerçekleşti.
 
 Gazetemiz yazarlarından araştırmacı-yazar Ali Ferşadoğlu konuşmacı olarak katıldı. Seminerde konuşan Ferşadoğlu, “İnsan haklarının önemine dikkat çekerek iman esaslarını özümseyen insan kimseye tahakküm etmez” dedi. Bütün insanlığın haklarını peygamberlerin ortaya koyduğuna dikkati çeken Ferşadoğlu, Peygamberlere, Kur’ân talebelerine, sahabelere ve Allah dostlarına bakıldığında muhteşem bir hukukçu ve hakperest insanlar olarak karşımıza çıktıklarını söyledi. Ahirete imanın hak ve hürriyete, adalete, nezakete, nezahete, ümide, aşk ve şevke götürdüğünü söyleyen Ferşadoğlu, “Kadere iman ise hürriyeti gerektirir. Cüz-i irademiz vardır ve yaptığımız işlerden sorumluyuzdur. Her yaptığımız yazılıyor ve hesabını da vereceğiz. Kader insanı iyiye doğruya programlı olmaya yönlendiriyor. İman esaslarını özümseyen insan kimseye tahakküm etmez, kimsenin tahakkümü altına da girmez. Başkasının hürriyet ve hukukuna tecavüz etmeye iman esasları bırakmaz. İman ne kadar mükemmel olursa, hürriyet o derece parlar. Asr-ı Saadet buna en güzel örnektir. İman esasları insanı uyarır ve güçlü kuvvetli heyecanlı gençlere der ki; ‘cehennem var, sarhoşluğu bırak, aklını başına al’ uyarısını yapar. Zalime de, ‘şiddetli azap var, tokat yiyeceksin’ diyerek adaletle başını eğdirir. Zenginler de ahirete imandan paylarına düşeni alırlar. Ahirete iman eden haksızlık yapmaz, kimsenin malını çalmaz. İşte iman esasları insana bu ahlâkı giydiriyor” dedi.

İSLÂM′IN ŞARTLARI EĞİTİMLE TAMAMLANIR

İslâm′ın şartlarının hak ve hürriyetleri eğitimle tamamladıklarına vurgu yapan Ferşadoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “İman esasları bu eğitimi düşünce alanında verirken İslâm′ın şartları ise bunu pratiğe geçirerek uygulatır. Günde beş vakit namaz kılan bir mü′min, günde kırk sefer ‘iyya kena-budu ve iyyake nestain’ der. Yani, yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz der. Meselâ Cuma namazı kılabilmenin ve hac yapabilmenin şartlarından birisi hür olmaktır. Ve namaz insanı dünyevîleşmekten kurtarır. Zekât da aynı şekilde insanı dünya malına bağımlı olmaktan kurtaran bir ibadettir. Oruç ise yemek bağımlılığından kurtarır. Ve başkasının halinden anlayarak şefkat etmeyi insanlara yardım etmeyi sağlar. Hac ise hak ve hürriyetler dersini verir.”   

YENİASYA