> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Güncel Meseleler > Güncel Dini Haberler > Cami gezmelerini âdâbına göre yapabiliyor muyuz?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cami gezmelerini âdâbına göre yapabiliyor muyuz?  (Okunma Sayısı 352 defa)
03 Ağustos 2012, 18:17:19
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 03 Ağustos 2012, 18:17:19 »




Cami gezmelerini âdâbına göre yapabiliyor muyuz?

Cami gezmelerinde namaz kılanların önünden geçme, birbiriyle yüksek sesle konuşma ve çocukları başıboş bırakmalar had safhada. Oysaki bulunulan mekânların hakkını vermek, ibadet eden insanları rahatsız etmek yerine, dua almayı öncelemek, kalp kırmamak, ibadeti ruhuna ve insana yakışır vaziyette yapmak cami gezmelerinde öncelikli hedef olmalı.

Ramazan ayı ülkemiz kadınlarının dış mekân özgürlüğü gibidir hâlâ. Teravihlerde camiler erkeklerden çok kadın cemaatle dolup taşıyor. Son yıllarda gittikçe artan oranda yapılan inanç turizminde Ramazan'da kadın turistin çoğunluğu da dikkat çekici. Bütün sene evlerinde ibadet eden kadınlar Ramazan'da birden bire cami cami dolaşmaya başlıyorlar sanki... Kimi camide beş dakika, kimisinde yarım saat, vakite denk gelinmişse cemaate uyarak veya geç kalınacaksa cemaat terk edilerek yapılan cami ziyaretlerinin favorileri genelde kadınlar oluyor. Bu anlamda da kadın özgürlüğü ve seyahat imkânı ülkemizde Ramazan'da ibadet üzerinden oldukça ileri seviyeye çıkmıştır diyebiliriz.

Cami gezilerinde ilk dikkati çeken tabii ki kıyafet olmakta. Cemaat içinde her yaştan kadınlar oluyor ve kıyafetler de yaş üzerinden farklılaşıyor sanki. Yerel kıyafetiyle şalvarlı teyzeler cami mekânlarında hızla hareket ederken, gençler pardösü ve tunikleriyle etrafı seyrederek daha ağır hareket ediyor gibiler. Belki de yolculuğu ağırlaştırmak, mekânda daha fazla bulunmak istiyorlardır kim bilir.

Dikkat çeken durumlardan bir diğeri de gezilen mekânların kullanımı. Cami ziyaretçilerinin kullandıkları mekânların başında lavabolar gelir. Yakın şehirlerden gelenler abdest ihtiyaçlarını giderirler. Özellikle son yıllarda selatin camilerin lavaboları cemaatin ihtiyacına daha kaliteli cevap verecek şekilde düzenlenmekte olması sevindirici bir durum. Ziyaretçiler açısından mekânın kullanımında ise su ve kâğıtta israftan kaçınılması gereken bir dizi kurallar önemli.

Bir diğer nokta da toplu harekette vakte, zamana riayet. Grup hareketlerinde bu konuların bizzat düzenleyiciler tarafından yolda hareket halindeyken tekrar tekrar hatırlatılması gerektiğini düşünüyorum.

Bir de gezdiğimiz cami var. Grubun camiye girişinde azami sessizlik, iç mekâna yerleşme halinde de önemli. Namaz kılanların önünden geçmeler, birbirleriyle yüksek sesle konuşmalar ve cami içinde Kur'an okunma veya cemaatle namaza dahil olunmadığı durumlarda yine cami düzeninin bozulmamasına azami dikkat gerekmekte.

Bir de yanımızda bulunan çocukların camideki duruşlarına dikkat çekmek gerekiyor. Çocuklarının cami içindeki hareketlerini engelleyecek imkânları da anne ve babaların yanlarında bulundurması gerekir. Çocuğa caminin koşma mekânı olmadığı ve namaz kılanların rahatsız edilememesi gerektiği öğretilmeli. Bunun için namazdan önce ve sonra cami gezdirilerek bilgi verilebilir ve kendisinin cemaate dâhil olacak kadar büyüdüğü anlatılabilir. Çocuklarımızı camiden uzak tutmayalım ve tabii camiyi atletizm alanı haline de getirmeyelim.

Ziyaretlerde karşılaşılan bir diğer problem de grubun cami ve ziyaret hakkında bilgilendirilmemesi olarak gözlemlenmiştir. Camiye geldiklerinde cemaate nasıl dâhil olacakları, kılınacak namaz cuma ise kadınların da namaza dahil olmaları gerektiği vs. hakkında da grubun bilgilendirilmesi gerekmekte. Nitekim camide rastladığımız birçok hanım 'kadın cuma kılmaz' algısı yüzünden cemaate dâhil olmadan öğle namazını kılıp, camiden çıkmakta. Tabii namaz bitip cemaatin azalması beklenmediği için namaz kılan cemaatin arasından atlaya atlaya camiden çıkmak da hoş olmayan görüntü ve duygu durumlarına neden olmakta. Bu konuda erkek cemaatin de cumadan çıkanların olabileceğini öngörüp kendi konumunu daha kenar mahallere çekmesi gerekir. Yolun üstünde 'ben namaz kılıyorum bekle!' edası da hoş olmayan görüntülerden.

Sonuç olarak Ramazan ayı gündelik hayatımıza kendi aktivitesini de getiriyor. Hem ibadet hem hareket Ramazan'ın bize sağladığı özel imkânlardan sanki. Bize düşen biraz ön hazırlıkla bu durumlara hazırlanmak ve bulunulan mekânların hakkını vermek, ibadet eden insanları rahatsız etmek yerine, dua almayı öncelemek, kalp kırmamak, ibadeti ruhuna ve insana yakışır vaziyette yapmak gerekir. Allah kendinin ve insanların razı olduğu Ramazan ayı yaşamak nasip etsin.

zaman

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cami gezmelerini âdâbına göre yapabiliyor muyuz?
« Posted on: 25 Nisan 2024, 23:17:43 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cami gezmelerini âdâbına göre yapabiliyor muyuz? rüya tabiri,Cami gezmelerini âdâbına göre yapabiliyor muyuz? mekke canlı, Cami gezmelerini âdâbına göre yapabiliyor muyuz? kabe canlı yayın, Cami gezmelerini âdâbına göre yapabiliyor muyuz? Üç boyutlu kuran oku Cami gezmelerini âdâbına göre yapabiliyor muyuz? kuran ı kerim, Cami gezmelerini âdâbına göre yapabiliyor muyuz? peygamber kıssaları,Cami gezmelerini âdâbına göre yapabiliyor muyuz? ilitam ders soruları, Cami gezmelerini âdâbına göre yapabiliyor muyuz?önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes