> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Güncel Meseleler > Güncel Dini Haberler >  Bencillik ve ego oruçla dizginlenir
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bencillik ve ego oruçla dizginlenir  (Okunma Sayısı 331 defa)
13 Ağustos 2012, 00:57:17
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 13 Ağustos 2012, 00:57:17 »




Bencillik ve ego oruçla dizginlenir


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Ramazan birliğe yönelmiş ve aynı dairenin içinde ortak hareket etme anlayışıdır.

-Sayın Bakan, Ramazan dendiğinde zihninizde ne canlanır? Sizce, nedir ramazan yahut ne değildir?

Ramazan değince oruç, oruç değince sükûta ermiş bir ruh ve sosyal hayata sinmiş empati okyanusu gelir aklıma. Oruç benim için varlık dünyasından var oluş dünyasına yapılan adeta bir yolculuktur.  Ramazan ayı kişinin kendini yeniden denetlemesi; muhasebeye çekmesi veya kendini yeniden inşası anlamına gelir. Ramazan birliğe yönelmiş ve aynı dairenin içinde ortak hareket etme anlayışıdır. Sabrın meyvesi bu ayda olgunlaşır. Bencilliğin ve insan egosunun dizginlenmesi bu ibadet ile terbiye edilir. Kulluk bilinci bu ayda doruğa çıkar. Hayatın fâniliği ve güzelliği bu ayda daha çok idrak edilir. Mutlak üstünlüğün kullara ait olmadığı insan daha çok bu ayda anlar. Her türlü muktedirliğin anlamsızlığı ve sosyal dayanışmanın varlığı bu ayda zirveye çıkar.

-Oruç tutmak, sizce salt yemekten ve içmekten uzak durmak mıdır?

Oruç istek ve arzularımızı frenleyebilme, var oluşumuza sahip çıkma ibadetidir. Oruç mideyi boş bırakmak değildir, mideyi boş bırakmak ‘perhizdir’ ; oruç bundan daha farklı bir şeydir. Oruç benlik ve bencilik dünyasına ‘dur’ demektir. Oruç, kişiliğimizin ve özümüzün yetkinleşmesini sağlayan bir iç benlik terbiyesidir. Başka bir tabirle Oruç, rafine olma ve arınma ibadetidir.

-Sizce ramazanla birlikte özellikle de ‘yardımlaşma’ olgusunun belirgin bir biçimde öne çıkmasına sebebi nedir?

Ramazan ayı, nefsin istek ve arzularına karşı bir duruşu simgelediği beyan etmiştim. Yardımlaşmanın ve helalleşmenin belirgin bir şekilde ön plana çıkması orucun sağlamış olduğu atmosferde kaynaklanır. Çünkü Ramazan empati yeteneğimizi geliştirir ve egonun önünde kişiliğimizin serpilmesini ve gelişmesini sağlar. İnsanın insan olması veya kalmasının önündeki perdeleri kaldırır. Dünya iktidarlığının faniliği ve insanların birbirleriyle iyi geçinmesini ramazan bize derinden fısıldar.

İslam dini infak dinidir, sofrasını başkalarına açmaktır. Kendini ötekinin yerine koymaktır. Öteki biz olur iken biz de ötekileşiriz. Her türlü ekonomik bencilliğin, istiflemenin ve israfın karşında soylu duruşumuzun gelişmesi oruç ibadeti sayesindedir. Onun için bu ay rahmet ve bereket ayıdır.

-Oruç tutmanın bilimsel olarak da çok iyi ve ‘çok yararlı’ olduğu yönündeki yaklaşımları nasıl karşılıyorsunuz?

Orucun sağlamış olduğu faydalar onun hikmetinde gizlidir. Bizler inanan insanlarız; bir şeyin iyi ve yararlı olması Allah’ın bizlere takdir ettiği şeylerdir.  Varlık ve yokluk hissine karşılık Ramazan ayı, bir tefekkür ayıdır. Tabi ki sonuçları çoktur. En azında kişinin kendini muhasebeye çekmesi ve bedenini dinlenmeye almasının sayısız faydaları vardır.

-Bir ramazan klasiği vardır malumunuz...

‘Nerede o eski ramazanlar!’

-Sahi sorun nerededir? Zamanda mı yoksa geçen zamanla birlikte değişen algılarda mı?

Değişen biziz, algılarımızdır. Hepimiz istemesek te bir nehirdeyiz ve bu nehir durmadan akmaktadır. Önemli olan hem nehrin içinde olmak hem de nehre dışarıdan bakacak bir göze sahip olmaktır. Sofrada yenilen toplu yemekler, fakirlere yapılan yardımlar, uzun geçen yaz günleri ve sahura kadar Bingöl caddelerinde arkadaşlarla birlikte attığımız voltalar; entelektüel sohbetler, toplum hakkında yapılan derin tartışmalar, şiirin dünyasına yapılan yolculuklar hep bu ayın hafızama nakşettiği şeyler.

-İlk orucunuzun sizin için anlamı neydi? O günü nasıl tamamlamıştınız?

7 yaşlarında bir çocuk ve uzun geçen bir yaz günü ve birlikte gecenin bir vaktinde sahura kalkmak benim için müthiş bir şeydi. Bu ayda peygamberin hayatı daha çok anlatılır ve Kur’an okunarak geçilirdi. Ailece yapılan toplu iftarlar, sahurlar beynimde kalan en güzel hatıralarıdır. İlk oruç tutmaya başladığımda kendimi farklı hissetmiştim. Hayatımda değişen bazı şeyler vardı. Her gün yaptığımız şeylerde vazgeçebileceğimizi öğrendim.

-Bir ramazan hatıranız?

Küçük bir çocuk iken orucumu bilmeyerek yediğimde eve koşmuştum. Anneme ,’unuttum su içtim, orucum bozulur mu?’dediğimde, annem tebessüm ederek ‘iyilik meleğin sana yardım etmiş’ dedi. Bu hatıranın ne anlama geldiğini hayatın ileri ki yıllarında unutmayacaktım.

-Size bir mahya yazma imkanı verilseydi, ne yazmak isterdiniz?

‘Aranmakla bulunmaz, ancak bulanlar hep arayanlardır’

Star

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bencillik ve ego oruçla dizginlenir
« Posted on: 28 Mart 2024, 16:25:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bencillik ve ego oruçla dizginlenir rüya tabiri, Bencillik ve ego oruçla dizginlenir mekke canlı, Bencillik ve ego oruçla dizginlenir kabe canlı yayın, Bencillik ve ego oruçla dizginlenir Üç boyutlu kuran oku Bencillik ve ego oruçla dizginlenir kuran ı kerim, Bencillik ve ego oruçla dizginlenir peygamber kıssaları, Bencillik ve ego oruçla dizginlenir ilitam ders soruları, Bencillik ve ego oruçla dizginlenirönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes