๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Güncel Dini Haberler => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 25 Ocak 2012, 16:34:36



Konu Başlığı: Bizim hizmet annelerimiz
Gönderen: Sefil üzerinde 25 Ocak 2012, 16:34:36
Bizim 'hizmet anneleri' de günümüzün ermiş kadınları

Türk-İslam Edebiyatı alanında çalışmalar yapan yazar Gülenay Pınarbaşı, il il gezerek Anadolu'daki kadın evliya-ların haritasını çıkardı. Dinlediği hikâyelerle 'Anadolu'nunErmiş Kadınları'nı kaleme alan Pınarbaşı, 'Hizmet Anne-leri' adıyla hayatı kitaplaştırılan kadınları, ilim ve hayır yolundaki gayretleriyle ermiş kadınlara benzetiyor.

Kadının aile ve toplumdaki yerini dert edinen yazar Gülenay Pınarbaşı, Anadolu'yu gezerek Türkiye'nin ermiş kadınlarını yazdı. Sabır, sadakat, vefa ve iffet kahramanı olan Anadolu'nun ermiş kadınlarını kaleme alan Pınarbaşı, "Hayatları kitap haline getirilen hizmet anneleri de günümüzün ermiş kadınlarıdır." diyor. Yazar, kadın ermişlerin bulunduğu illerde kadının güçlü bir temsili olduğuna dikkat çekerken, günümüzde halk kültürünün yerini televizyonun almasından da şikâyet ediyor. Türk-İslam edebiyatı alanında çalışmalar yapan Pınarbaşı, kitabına taşıdığı 69 kadının hikâyesi için 49 il gezdi. Dinlediği hikâye ve gezdiği türbelerle ermiş kadınların haritasını çıkaran Pınarbaşı, tarihî İpekyolu üzerinde kadın ermişlerin yoğunlaştığını anlatıyor. Bu güzergâh üzerindeki illerden Ankara ve Amasya'da kadın ermişlerin sayısına dikkat çeken yazar, "Ermiş kadınlar, günümüz kadınlarının da temsil adına önünü açıyor." ifadelerini kullanıyor. Pınarbaşı, yaptığı çalışmanın, kendisinde de büyük farkındalıklar oluşturduğunu sözlerine ekliyor.

Aktardığı hikâyelerin kahramanlarının arasında Müslüman olan da var, Hıristiyan da, Rum da. Ancak 69 kadından 3 ya da 4'ü inzivaya çekilmiş. Diğerleri ise hep hayatın içerisinde yer alıyor. Kahramanlarının hemen hepsi sabırlı, iffetli ve vefalı olan ermiş kadınların anne ve kız rollerinin ağırlıklı olduğunu belirten Gülenay Hanım, kız olarak Hz. Fatıma, anne olarak ise Hz. Meryem isimlerinin öne çıktığını anlatıyor. Zira anne olmak isteyen kadınlardan Merzifon Taş Bebek ve Kümbet Hatun yatırlarına gelenler, Hz. Meryem'in bebek sahibi olma hikâyesinin ümidiyle dua ediyor. Hastalıklara şifa olması için bitkisel ilaç hazırlayan Anadolu kadınlarının "Benim elim değil, Fatıma anamızın eli" sözünü ise duymayan yoktur. Günümüzdeki kadınların yaşadıklarını ve kadın programlarını hatırlatan yazar, ermiş kadınlar gibi günümüz kadınlarının da "'Bu da geçer ya hu!' dediklerini duymak istiyorum." şeklinde konuşuyor. Gülenay Pınarbaşı, ermiş kadınların en büyük özelliğinin 'gündüzleri iş yaparken geceleri ilim peşinde koşmak' olduğunu aktarıyor. Günümüzde 'Hizmet Anneleri' adıyla hayatı kitaplaştırılan kadınların ise ilim ve hayır yolundaki gayretleriyle ermiş kadınlara benzediğini kaydeden yazar, "O kadınları tanıdıkça modern insanın hayatından tevekkülü çıkardığını fark ettim." diye konuşuyor.

Ahilikte kadın dayanışması: Bacıyan-ı Rum ve Kadıncık Ana

Anadolu'nun Ermiş Kadınları kitabındaki kahramanlardan yazarın en çok dikkatini çeken isimlerden birisi Kadıncık Ana. Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli bir rol oynayan Bacıyan-ı Rum denilen kadınlar arasında yer alan Kadıncık Ana, iyilik ve kerametleriyle anılan bir ermiş kadındır. Hacı Bektaş-ı Veli tarafından manevi evlat kabul edilen Kadıncık Ana'nın, 'Velâyetname' isimli eserde de adı geçiyor. Kitapta, Kadıncık Ana'nın bazı yerlerde erkeklerden bir adım önde olduğu anlatılıyor. Hacı Bektaş-ı Veli ile birlikte Arafat Dağı'na çıkışı kerametlerinden biri olarak kayıtlara geçmiş. Pınarbaşı, Kadıncık Ana'nın da içerisinde bulunduğu Bacıyan-ı Rum'un yaptığı çalışmalarla Anadolu'yu İslamiyet'e hazırladığını belirtiyor.

zaman