> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Güncel Meseleler > Güncel Dini Haberler > Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak  (Okunma Sayısı 325 defa)
01 Ağustos 2012, 21:29:08
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 01 Ağustos 2012, 21:29:08 »



Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak    
   
Raporun Türkiye bölümünde “Hükümet, dinî özgürlükleri koruma ve saygı gösterme anlamında iyileştirici düzenlemeler yapma eğilimi gösteriyor. Bunlardan biri (azınlıkların kurduğu) dinî vakıflara ait binaların iadesini hızlandırma konusundaki hükümet kararı” denildikten sonra “Türkiye, Müslüman ve diğer dinlere yönelik bazı kısıtlamaları ise sürdürüyor” ifadesine yer verildi.
 
ÜNİVERSİTELERDE KALKTI, AMA...
Raporun devamında “Bu kısıtlamalar arasında, laik düzeni koruma amacıyla, dini ifade biçim ve özgürlüklerinin devlet dairelerinde kısıtlanması da yer alıyor. Başörtüsü yasağı üniversitelerde uygulanmadı ve bazı işyerlerinde dikkate alınmadı. Ama devlet daireleri ve ilköğrenim okullarında başörtüsüne uygulanan kısıtlama devam etti” tesbitleri dile getirildi.
 
Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak
 
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Dinî Özgürlükler Raporu’nun Türkiye bölümünde, dini inançlara yönelik toplumsal ayrımcılık ve ihlâllerin bulunduğu belirtilerek, devlet daireleri ve ilköğretim okullarında başörtüsüne izin verilmemesi din özgürlüğünün ihlâli olarak sunuldu.
Bakanlığın raporunun Türkiye bölümünün özetinde, Türk Anayasası ve diğer kanunlar ile politikaların dinî özgürlükleri koruduğu, uygulamada da hükümetin genellikle dinî özgürlüklere saygı duyduğu kaydedildi. Ancak, bazı anayasal hükümlerin bu hakları kısıtladığı belirtilen raporda, ‘’Hükümetin eylemleri, dinî özgürlük hakkının korunması ve bu özgürlüklere saygının arttırılmasına yönelik eğilimi gösteriyor’’ denilerek, dikkate değer şekilde, hükümetin, önceki 10 yıllarda el konulan azınlıklara ait dinî vakıfların mülklerinin iadesi veya tazminini kolaylaştıran karar aldığı vurgulandı.
Raporda, devletin, ‘’laik devleti’’ koruma gerekçesiyle hükümet kurumlarında İslâmî ifadelere yönelik kısıtlamaları dahil, Müslümanlar ve diğer dinî gruplara yönelik sınırlamalarının ise devam ettiği ifade edildi. Raporda, hükümetin, 40 yıldır kapalı durumda olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun hangi yasal merci altında tekrar açılabilmesine açıklık getirmediği kaydedildi. Bunun yanında, bazı dini grupların, ‘’ibadet özgürlüğü, devlete kayıt yaptırma, mülk sahipliği ve din adamı yetiştirme’’ gibi konularda kısıtlamalarla yüz yüze kaldıkları belirtilen raporda, dini konuşma ve ikna yasal olmasına rağmen, bazı Müslüman, Hristiyan ve Bahailerin bu konuda kısıtlamalarla karşılaştığı, bazen din propagandası yapmak veya çocuklara dinî bilgiler sağlamak suçlamasıyla tacize uğradıkları kaydedildi. Ayrıntılara bakıldığında da ‘’Dinî özgürlüklere saygıda olumlu gelişmeler’’ başlığı altında, yıl boyunca hükümet ve yerel belediyelerin dinî özgürlükleri geliştirmek için adımlar attığı belirtildi. Raporda, hükümetin, azınlık (cemaat) vakıflarına, önceki on yıllarda el konulan mülklerini tekrar almalarına izin verdiği, bunun yanında yeni cemaat vakıflarının da kurulmasına müsaade ettiğine dikkat çekildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan′ın, Fener Rum Ortodoks Kilisesi′nin patrik seçimine başvuran başpiskoposlara Türk vatandaşlığı teklif ettiği hatırlatılarak, Erdoğan′ın bu açıklaması üzerine yapılan 26 başvurudan, 20′sinin Türk vatandaşlığı başvurusunun kabul edildiği kaydedildi. Ancak, yıl sonuna itibariyle bu başvuruların henüz onaylanmamış olduğu ifade edildi. Bunun yanında, 2010 yılında olduğu gibi hükümetin, ′′Selçuk′taki Meryem Ana Evi, Demre′deki St. Nicholas, Antakya′daki St. Peter ve Van′daki Akdamar kiliseleri ile Trabzon′daki Sümela Manastırı′′ gibi, daha önceden devlet müzesi haline dönüştürülen önemli dinî mekânlarda, yıllık dinî ayinlerin yapılmasına yine izin verdiğine işaret edilen raporda, ülke genelindeki birçok belediyenin de terk edilmiş veya ticarî mekânlar haline gelmiş kiliselerin, binanın dinî önemini vurgulayacak kültür merkezleri veya müzelere dönüştürme konusunda planlar başlattığına dikkat çekildi. Temmuz ayı itibariyle, imam hatip lisesi öğrencilerine, üniversite sınavındaki katsayı engellerinin kalktığı, bunun da bu öğrencilerin istedikleri herhangi bir programda eğitim görmelerini kolaylaştırdığı belirtildi. Öte yandan, devletin ilk kez Alevilerin dinî günü olan Aşure Günü′nü resmi olarak andığı ve ilk yeni cemaat vakfı olarak da İzmir′de Musevi Cemaat Vakfı′nın kurulduğu hatırlatıldı.
 
 
BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Dini özgürlüklere saygının toplumsal statüsü ile ilgili bölümde de Türkiye’de dini inanç ve pratiklere yönelik toplumsal ayrımcılık ve ihlâllerin olduğuna dair raporların bulunduğu belirtildi. Raporda, Türkiye’deki Musevi liderlerin, Yahudi karşıtlığına dair kaygılarını ve Yahudi karşıtı duvar yazıları ve tehditlerin, doğrudan Ortadoğu’daki olaylarla bağlantılı olduğuna inandıkları ifade ettiği belirtilen raporda, Musevi liderlerin, azınlık cemaat liderleri ve sinagoglara yönelik Türk otoritelerin sağladığı koruma ve işbirliğinden de memnuniyetlerini dile getirdikleri kaydedildi. Raporda, birçok gazete ve televizyon programlarında Hristiyan ve Musevi karşıtlığı mesajların yer almaya devam ettiği ve kitapçılarda Musevi karşıtı ve misyonerlere karşı eserlerin yaygın olduğu kaydedildi. Müslüman olmayan dini toplum üyelerinin, yasal olarak okullardaki dinî derslerden muaf oldukları ama pratikte, özellikle nüfus cüzdanlarında dinlerinin ‘’İslâm’’ yazması halinde, bu muaflıktan yararlanmada bazı zorlukların yaşandığı kaydedildi. Yetkililerin, hükümet kurumları ile ilköğretim okullarında başörtü takılmasına yönelik yasağa devam ettiği belirtilen raporda ancak bu yasağın üniversitelerde dayatılmadığı ve bazı iş yerlerinde görmezden gelindiği bildirildi.

yeniasya

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak
« Posted on: 19 Nisan 2024, 03:55:14 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak rüya tabiri,Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak mekke canlı, Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak kabe canlı yayın, Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak Üç boyutlu kuran oku Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak kuran ı kerim, Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak peygamber kıssaları,Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak ilitam ders soruları, Kamu ve ilköğretimde başörtüsü hâlâ yasak önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes