๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Güncel Dini Haberler => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 05 Şubat 2012, 21:31:19



Konu Başlığı: Barlalı Marangoz Mustafa Çavuş
Gönderen: Sefil üzerinde 05 Şubat 2012, 21:31:19
Barlalı Marangoz Mustafa Çavuş    
   
Vefatının 73. yılında rahmetle anıyoruz
 
(http://www.yeniasya.com.tr/Uploads/haber/ilave/2012-02-04_170033.jpg)
Canım Üstadım ve onun muhteşem eserlerine hizmetle şereflenerek, bahtiyarlar zümresine dahil olan Nur kahramanlarını araştırıp öğrenme hasretiyle vasıl olmuştuk Barla’ya, bir yaz günü. Hazret-i Üstad’ın nuruyla mübarek bir hâl alan Barla’daki mekânları gezip, oralardaki Nur izlerini solurken Barlalı Marangoz Mustafa Çavuş’un Üstadına kalması için “Buyur, şereflendir ya Üstadım!” diyerek kapısını açtığı hanesine de uğramıştım. Barla’nın yüksek bir yerine nazır, Üstadla geçen mübarek günlerin izlerini taşıyan ve dimdik ayakta kalan Mustafa Çavuş’un evini ziyaretimiz akabinde, o zamanlar hayatta olan oğlu (şimdi merhum) Mehmet Güvenç Ağabeyi de ziyaret etmiştim.
Bir öğlen namazı vaktinde Üstadın namaz kıldığı camide namaz sonrası görüştüğümüz Mehmet Ağabey bize tebessüm içinde, nazik ve nezih hâliyle “Hoş geldiniz” diyordu. Şimdi hem ona, hem de rahmetli babası, Nur’un kahramanı Mustafa Çavuş’a rahmet ve mağfiretler diliyoruz.
O zamanlar Barla Kabristanı’nda mezarını ziyaret ederek ruhuna Fatihalar yolladığımız Mustafa Çavuş, Nur Risâlelerinin bir çok yerinde Üstadın isminden ve hizmetlerinden bahsettiği Nur kahramanlarından biridir.
Hazret-i Üstad’a Barla’da iken pek çok hizmet etmiştir. 1882 tarihinde dünyaya gelen ve 1939 yılında Hakk’ın rahmetine kavuşan merhumdan Üstad Hazretleri bir mektubunda şöyle bahseder:
“Merhum kıymettar ve çok fedakâr ve çok vefakâr ve sekiz sene bana hizmet eden bir marangoz kardeşimiz Mustafa Çavuş...“1
Mustafa Çavuş’un Nur Üstadla alâkalı hoş, akıllara durgunluk ve kalplere huzur veren hatıraları vardır:
“Bir gün Üstadıyla birlikte Çam Dağı’ndan Barla’ya dönerken kuşların ve büyük bir kartalın kanat çırparak Üstad’ı yolcu ettiklerini, Üstad’ın da onlara mendil sallayarak selâmlaştıklarını, kuşların Çam Dağı’ndan tâ Barla yakınlarına kadar kendilerini takip ettiklerini“ 2 anlatır.
İman hizmeti içinde Nur’un sadakatli bir hizmetkârı olan Mustafa Çavuş’tan, Üstad Hazretleri “Marangoz merhum Barlalı harika sadakatli Mustafa Çavuş” 3 ve “medrese-i Nuriyenin kahramanlarından Mustafa Çavuş”4 diyerek de bahseder.
Mustafa Ağabey, Risâlelerinin gizlice yazılıp okunduğu ve neşredildiği o yıllarda; canı, malı ve çoluk çocuğuyla Nur hizmeti yolunda çalışan bahtiyarlardandır.
Nurların neşredildiği bu yıllar ehl-i iman için oldukça sıkıntılı geçmiştir. İnsanlarımızın mânevî değerlerini bilmesine ve yaşamasına despot, dayatmacı ve inkârcı bir zihniyet tarafından engel olunduğu o zamanlarda Mustafa Çavuş ve onun gibiler, Üstadlarından ve nur-u Kur’ân hizmetinden vazgeçmeyerek, Nur dersleriyle meşguliyeti hayatlarında en mühim bir hadise olarak görmüş, bilmiş ve öylece yaşamışlardır.
1939 yılının 2 Şubat’ında Rahmet-i Rahman’a tevdi edilen Mustafa Çavuş’u vefatının 73. yıldönümünde rahmetle yâd ediyor, Cenâb-ı Hak’tan onların şefaatlerine mazhar olmamızı diliyoruz…

Dipnotlar:
1- Kastamonu Lâhikası, Y.A.Neş., s. 86.
2- Son Şahitler, s. 307.
3- Emirdağ Lâhikası, s. 151.
4- Emirdağ Lâhikası, s. 121.
 
MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ