๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Güncel Dini Haberler => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 03 Kasım 2010, 17:53:11



Konu Başlığı: Alevi-Sünni kardeşliği Elif Ana
Gönderen: Sefil üzerinde 03 Kasım 2010, 17:53:11
Maraş'ta Alevi-Sünni kardeşliğini pekiştiren isim: Elif Ana    

(http://medya.zaman.com.tr/2010/11/03/eklifana.jpg)

Alevi ve Sünni nüfusunun yarı yarıya olduğu Pazarcık ilçesinde 'Elif Ana' ölüm yıldönümünde iki kesimi bir araya getirdi.
Alevi çalıştaylarının tartışıldığı şu günlerde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi Alevi-Sünni kardeşliğini pekiştirecek birlik ve beraberlik örneği sergiliyor.

1978 yılında meydana gelen Alevi-Sünni ayrılığının körüklendiği Maraş olayları 12 Eylül darbesine sebep olan olaylardan biri gibi gösterilmişti. Maraş'ta yardımseverliğiyle her kesimin gönlüne taht kuran 'Elif Ana', bu zor dönemlerde iki kesime de sağduyu çağrısı yapmış sembol bir isim. Alevi ve Sünni nüfusunun yarı yarıya olduğu Pazarcık ilçesinde Alevilerin manevi annesi olan 'Elif Ana' ölümünün 19. yılında da Alevi ve Sünnileri bir araya getirdi. Daha önce alt yol-üst yol diyerek Alevilerin ve Sünnilerin derin ayrıma girdiği Pazarcık'ta, Elif Ana'yı anma etkinliklerine iki yıldır Kahramanmaraş Valisi, Kaymakamı, emniyet müdürü, il jandarma komutanı, il müftüsü ve birçok Sünni katılıyor. Kardeşlik atmosferinin hâkim olduğu Elif Ana'nın türbesini ziyarete gelenler ister namaz kılıyor, ister niyaza duruyor. Elif Ana, çocukluğundan ölümüne kadar yardımseverliği ve Alevi halkını kötülüklerden arındırmak için verdiği nasihatlerle biliniyor.

Elif Ana'nın oğlu Dede Mehmet Ocak (66), "Bu sene Kahramanmaraş'ta Kimse Yok mu Derneği 'biz bir aileyiz' dedi. Buna çok sevindim. Çünkü Elif Ana da bunu söyler, insanlar arasında ayrım yapmadan kendi imkanlarıyla yardım yapardı. Biz de böyle istiyoruz. Ne Alevilik ne Sünnilik var burada. Ayrımız, gayrımız yok." diyor. Geçmişte Maraş'ta yaşananları unutmak ve unutturmak istediklerini söyleyen Mehmet Dede, Maraş, Sivas ve Başbağlar olaylarını yerli halkın değil dışarıdan gelenlerin yaptığını ve birer oyun olduğunu belirtiyor. Mehmet Dede, "Ben Maraş'a gittiğim zaman bakıyorum ki okullarımız, hastanelerimiz, üniversitemiz birdir. Hatta mezarlıklarımız bile birdir. Ölüme varana kadar beraberiz. Onun için hepimiz kardeşiz" diye konuşuyor. Kendisi de Alevi kökenli olan Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara ise Türkiye'de etnik yapıya dayalı ciddi kargaşa yaşandığını kaydediyor. Aleviler üzerinde oynanan oyunlar olduğunu ifade eden Dalkara, "Bu dönemi çok sağduyulu geçirmek lazım." diyor. Pazarcık'ın Türkiye'de diğer ilçelere benzemediğini dile getiren Dalkara, "Alevi'siyle, Sünni'siyle yaşamayı içine sindirmiş bir beldeyiz. Köyleriyle de öyledir. Zaman zaman siyasiler kaşımış ama buna rağmen birliğini devam ettirmiş. Burada Aleviler, Sünniler birbirini tanıyor ve biliyor. Bunun için önyargılı değiller. Köyler iç içe. Biri camiye biri cemevine gidiyor. Aynı kişiler kahvehanede oturup muhabbet ederler." diye konuşuyor.

ZAMAN