๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Güncel Dini Haberler => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 09 Ağustos 2010, 18:05:29



Konu Başlığı: Ağustos ayında rahat oruç tutmanın yolları
Gönderen: Zehibe üzerinde 09 Ağustos 2010, 18:05:29
(http://www.risalehaber.com/images/news/61354.jpg)

Uzun yaz günlerinde kolay oruç tutmak için uzmanlar önemli tavsiyelerde bulunuyor: "Bol bol meyve, yoğurt ve tahıllı ekmek tüketin. Sahura mutlaka kalkın. Yağlı ve ağır yemeklerden kaçının"


Kayseri Erciyes Üniversitesi Hastanesi Diyet Uzmanı Zeynep Caferoğlu, Ramazan ayında bireylerin beslenme alışkanlıklarının önemli ölçüde değiştiğini belirterek "Üç ana öğünden oluşan günlük beslenme düzeni, iftar ve sahur olmak üzere iki öğüne düşüyor. Bu nedenle insanlar uzun süre aç kalacakları için daha çok besin tüketimine, özellikle de yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor" diye konuştu.

SAHURA MUTLAKA KALKIN

Diyetisyen Caferoğlu, uzun yaz günlerine denk gelen Ramazan ayının rahat geçirilebilmesi için sahura mutlaka kalkılması gerektiğini dile getirdi. "Sahur öğünü, bireyleri oruca hazırlayan en önemli öğündür" diye konuşan Caferoğlu, sahurda çok yemek yerine daha yavaş sindirilen ve daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Caferoğlu, bu besinleri şöyle sıraladı: "Kepekli ekmek gibi tam tahıllı ürünler, peynir ve yoğur gibi süt ürünleri, et, yumurta, sebze ve meyveler." Lifli yiyeceklerin tercih edilmesiyle Ramazan aylarında sıkça görülen kabızlık sorununun da önüne geçilebileceğinin altını çizen Caferoğlu, "Çabuk acıkmaya neden oldukları ve kabızlığı tetikledikleri için beyaz undan yapılmış hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden kaçınılmalı" şeklinde konuştu.

İFTARI İKİYE BÖLÜN

İftarı iki öğüne bölünmesinin de yararlı olacağını anlatan Zeynep Caferoğlu, şöyle konuştu: "Tüm gün aç kalan insanlar iftar öğününde 3-4 çeşit yemeği bir arada ve hızlı bir şekilde tüketmekte ve boş mideye biranda yüklenmekte. Bu ise, midede ağırlık, bulantı, gaz, yanma ve kabızlık gibi sorunlara neden oluyor. Bu problemleri önlemek için, iftar su veya hurma ile açıldıktan sonra peynir, zeytin, hurma, kuru kayısı gibi yağ oranı az olan iftariyelikler ve 1 kase çorba ile birkaç dilim kepekli veya tam tahıllı ekmek tüketilmeli. Yarım veya bir saat ara verildikten sonra akşam yemeğine geçilmeli." Caferoğlu, ikinci öğün için ızgara, haşlama veya fırında pişirilmiş et, tavuk veya balık yemekleri ile zeytinyağlı sebze yemekleri veya etli sebze yemekleri ve yanında salata, yoğurt ve birkaç dilim ekmekten oluşan menüler ideal olacağını belirtti.

Yeni Şafak