> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Güncel Meseleler > Güncel Dini Haberler > Diyalog çalışmaları, global barışa hizmet ediyor
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Diyalog çalışmaları, global barışa hizmet ediyor  (Okunma Sayısı 229 defa)
10 Temmuz 2011, 02:08:32
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 10 Temmuz 2011, 02:08:32 »



Diyalog çalışmaları, global barışa hizmet ediyor

 Kültürlerarası diyalog kurumlarının temsilcileri, üçüncüsü düzenlenen 'Birlikte Yaşam Tecrübeleri' toplantısında buluştu.
Dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren kurumlardan 68 temsilcinin katıldığı toplantıda ilk konuşmayı yapan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, fakirlik, nifak ve cehaletle mücadele ettiklerini vurguladı. ABD Turkish American Alliance, Peace Islands Diyalog Merkezi Başkanı Ahmet Kurucan, Amerika'daki sorunlara kayıtsız kalmadıklarını ifade etti. Belçika Golden Rose Aktif Dernekler Federasyonu Başkanı Sümeyra Marmara, "Sadece kendimizi tanıtmıyoruz, onları da tanımaya çalışıyoruz." dedi.

Dünyanın dört bir köşesinde dinler ve kültürler arası diyalog faaliyetlerinde bulunan derneklerin temsilcileri Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın ev sahipliğinde Ceylan Otel'de buluştu. Toplantının açış konuşmasını yapan Vakıf Başkanı Mustafa Yeşil, sürdürülen faaliyetlerle temelde insanlığa hizmet ve barışa katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. "İnsanlık, Anadolu'dan çıkmış bir hareketin global ölçekte bir barış projesi olduğuna şahit olmaktadır." diyen Yeşil, "Diyalog kurumları, insan olmanın bir araya gelmek için yeterli olduğunu anlatıyor." şeklinde konuştu. Hizmet Hareketi hakkında daha geniş ve derin bilgilere sahip olmak amacıyla tecrübelerin paylaşıldığı toplantıda, diyalog kurumları, bulundukları ülkeleri ve oradaki faaliyetlerini anlatan sunumlar yaptı. Bu faaliyetlerin paylaşılması amacıyla toplantı basına açık olarak düzenlendi.

"Sadece kendimizi tanıtmıyorUZ, FARKLI KÜLTÜRLERİ DE tanımaya çalışıyoruz"

Belçika Golden Rose Aktif Dernekler Federasyonu Başkanı Sümeyra Marmara, Belçika'da üç farklı toplumun olduğunu ve bu farklı dil, din ve kültürdeki gruplara ayrı ayrı hitap etmeye çalıştıklarını anlattı. Kadın, aile, gelenek ve kültürlerin devamı adına konferanslar düzenlediklerini söyleyen Marmara, "Sadece kendimizi tanıtmıyoruz, onları da tanımaya çalışıyoruz. Yaşadığımız ülkenin tarihini bilme adına Belçika'nın üst düzeydeki isimlerini, emniyet gücü mensuplarını ve rektörlerini eğitim vermeleri için davet ediyoruz." dedi.

ABD Turkish American Alliance, Peace Islands Diyalog Merkezi Başkanı Ahmet Kurucan ise, "Ne kadar Türk kökenli olsak da, Amerikan toplumunun bir vatandaşı olarak oradaki sorunlara kayıtsız kalmadan hareket etmeye çalışıyoruz." dedi. Kurucan, Amerika'nın içinde barındırdığı birden fazla etnik gruba hitap etmeye, aynı zamanda da yeni nesli aile ve ahlaki değerlerle asimilasyona karşı korumaya çalıştıklarına dikkat çekti. Vakıf çatısı altında düzenlenen toplantının önemine de değinen Kurucan, "Bu kadar ülkeyi gezebilme olanağımız yok ama bu paylaşım toplantısıyla birlikte oraların kültürel farklılıklarını görmek ve kendi yaşadığımız ülkeye bu zenginlikleri taşımak fırsatı oluşuyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan faaliyetler burada bir havuzda toplanıyor ve bu havuza bütüncül bir gözle bakabilme fırsatı buluyoruz.

Hindistan İndialogue Vakfı Başkanı Ali Akkız ise, "Gazeteciler, akademisyenler, STK ve inanç temsilcileri Türkiye gezmelerine daha çok ilgi gösteriyor. Artık onlar istediği için geziler düzenliyoruz." dedi. Akkız, coğrafi farklılığa rağmen, gerek yoksulluk, gerek etnik sebepler üzerinden oluşturulan sorunlara diyalog faaliyetiyle çözüm bulmaya çalıştıklarının altını çizdi.

"Diyalog, global barış için önem taşıyor"

Afganistan Tesamuh Diyalog Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Alyar da faaliyetlerinde Türkiye gezilerine öncelik verdiklerini belirtti. 35 milyon nüfuslu Afganistan'ın Tacik, Özbek ve Afganlardan oluştuğunu söyleyen Alyar, "Afganistan'ın son 35 yılı savaşla geçmiş olsa da, biz bu ülkenin güzelliklerini göstermeye çalışıyoruz. Ülkemizin değerlerini anlatan kültür şölenleri, iftar buluşmaları, Kutlu Doğum etkinlikleri, futbol turnuvaları ve medya buluşmaları yapıyoruz." diyerek faaliyetlerini özetledi.

Toplantıya Güney Afrika Cumhuriyeti'nden katılan Turkuaz Harmony Cultural Center Başkanı Aydın İnal da, "Güney Afrika, geçmişinde ciddi bir ırki bölünme olmasına rağmen birlikte yaşama kültürü var olan bir ülke. Bizim niyetimiz bir katkı yapmak, ileride doğabilecek belli sıkıntılara engel olabilmek. Bu sadece Güney Afrika için değil global barış için önem addeden bir konu." diye konuştu.

Aylık periyotlarla UNESCO ile beraber paneller düzenlediklerini anlatan Tuna Forum Platformu Başkanı Ahmet Ecirli de, Mevlana ve Hayat Kalitesi konferanslarıyla Rumen ve Türk halklarını bir araya getirmeye çalıştıklarını, Romanya'daki üniversiteler, öğrenci dernekleri ve kurumlarla sertifika programları ve akademik çalışmalar yaptıklarını anlattı.

  Gülen Hareketi ne yapıyor?' sorusu cevabını buldu

Toplantıyı çok önemsediğini belirten gazeteci yazar Mustafa Akyol, "Gülen Hareketi ya da hizmet ne yapıyor, diye soranlara bu toplantı cevap oldu. Oralara gidince görülüyor ama Türkiye'de Gülen Hareketi'nin ve muhafazakâr muhayyilenin ne kadar küreselleştiğini bu tarz toplantılar net biçimde ortaya koyuyor." değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'de ulusalcılık adı altında var olan akıma karşılık Hizmet Hareketi'nin temsil ettiği muhafazakâr fikriyatın özgüvenli bir şekilde dünyaya açıldığını anlatan Akyol, "Bu hareketin insanları, küresel çağa uygun bir konsept içinde ilerleyip, kendi değerlerini temsil ediyor. Dünyada İslam'ın öfkeli temsilciler tarafından temsil edilmesinin önüne geçen, güler yüzlü bir Müslümanlık örneği sergiliyorlar. Art niyetliler hep o şekilde düşünmeye devam edecek olsa da, objektif bakanlar için bu hareket ve yapılan bu toplantı çok faydalı olacaktır." dedi.

Programın sonunda katılımcılar birbirlerine fikir beyan ederek, farklı neler yapılabileceğini konuştu. Ülkelerin diyalog kurumları temsilcileri medya mensuplarının sorularını cevapladı.

Bu faaliyetlerin öğrenilmesine ihtiyaç var

Toplantıya katılan yazar Leyla İpekçi, toplantının medyaya açık olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "Bu hareketin içinde olmayan insanların bu faaliyetleri daha derinlemesine anlamaya ve öğrenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum." diyen İpekçi, "Globalleşme çağında farklı dinler ve medeniyetlerin bizlere ne kattığını görmek ve gösterebilmek adına çok önemli bir toplantı. Buradakiler farklı yaşam tecrübeleriyle dolu hatıralarını küresel ölçekte anlatıyorlar." diye konuştu.

Diyalog hizmetinde   ortak nokta insandır

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, diyalog çalışmalarının kapsamı ve süresi konusunda izleyicileri bilgilendirdi. Türkiye'de Hizmet Hareketi'nin ilk diyalog faaliyetlerinin Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın kurulmasıyla başladığını anlatan Yeşil, 2000 yılından itibaren yurtdışında da diyalog çalışmaları yapıldığını söyledi. Diyalogdan vazgeçmenin düşünülemeyeceğini belirten Yeşil, "Hiçbir ortak nokta yoksa bile, hareket, insan olmak paydasında buluşmayı temel alır. Diyaloğun istisna tuttuğu hiçbir din, hayat tarzı ve insan yoktur. Diyalog, herkesi kapsar." şeklinde konuştu. Yeşil, bu çalışmaya katılanların temelde 'insan olma' ortak paydası altında bir araya gelme, farklılıkları zenginlik kabul etme, ötekileştirmeden öteki ile münasebete geçebilme esaslarına bağlı olarak yapılan projeler ve programlar geliştirdiklerini vurguladı.

Türkiye'nin son zamanlarda yaşadığı sosyal ve siyasal sorunlara da diyalog merkezli bakılması gerektiğini kaydeden Yeşil şöyle konuştu: "Siyasal, ve sosyal sorunlar olacaktır. Fakat problemlerin mevcudiyetinden daha önemlisi, o problemlerin çözümünü sağlayacak insanların aralarındaki diyaloğun var olmasıdır. Dolayısıyla biz diyalog köprülerinin asla atılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Ne kadar farklı düşünürsek düşünelim, ne kadar ayrı inanırsak inanalım, aynı geminin yolcularıyız. Bu geminin selametle yolculuğuna devam etmesi, geminin içinde yer alan insanların birbirlerinin farklılıklarını zenginlik kabul ederek meselelerini görüşebilmesine bağlıdır."

Toplantıya 68 ülkeden dernek katıldı

Turkish Culturel Center, Pacifica Institute, Peace Islands, Turkic American Alliance (ABD), Tesamuh Diyalog Merkezi (Afganistan), Vibev, İdizem, Wold Group (Almanya), Prizm Diyalog Merkezi (Arnavutluk), Affinity Interculturel Foundation (Avustralya), Fieole İnstitül Dialog (Avusturya), Diyalog Avrasya Platformu (Azerbaycan), Türk Kültür Merkezi (Bangladeş), Diyalog Avrasya Platformu (Belarus), Golden Rose, Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (Belçika), Brezilya Türkiye Kültür Merkezi (Brezilya), Tolerans Akademisi, Kültürlerarası Diyalog Platformu (Bulgaristan), Mozoiky Platform Dilaog (Çek Cumhuriyeti), Euro Asia Foundation (Endonezya), Diyalog Avrasya Platformu (Estonya), Türk Dostluk Derneği (Filipinler), Platforme De Paris (Fransa), İstanbul Kültür Merkezi, Rumi Forum (G.Kore), Harmony Cultural Center (Güney Afrika), Diyalog Avrasya Platformu (Gürcistan), Indialog (Hindistan), Diyalog Akademisi (Hollanda), Culturel Dialog Center (Hong Kong), Diyalog Derneği (İngiltere), Asaciacon Hispana-Turca (İspanya), Dialog Institute (İsviçre), Tevere Diyalog Vakfı (İtalya), Türk Japon Kültürlerarası Diyalog Derneği (Japonya), Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü (Kanada), Diyalog Avrasya Platformu (Kazakistan), Ömeriye Foundation (Kenya), Diyalog Avrasya Platformu (Kırgızistan), Diyalog Kültür Merkezi (Kırım), Atmosfer Vakfı (Kosova), Balturka (Litvanya), Malaysian Turkish Dialoqoe Society (Malezya), Mısır Türkiye Dostluk ve Dayanışma Derneği (Mısır), Diyalog Avrasya Platformu (Moldova), Ufuk Dialog Foundation (Nijerya), Mongfoldhuset (Norveç), Diyalog Avrasya Platformu (Özbekistan), Rumi Forum (Pakistan), Tuna Dialog Enstitute (Polonya), Tuna Forum (Romanya), Diyalog Avrasya Platformu (Rusya Federasyonu), Atlantik Türkiye Senegal Toplumlar ve Kültürlerarası Diyalog Merkezi ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Diyalog çalışmaları, global barışa hizmet ediyor
« Posted on: 20 Nisan 2024, 08:04:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Diyalog çalışmaları, global barışa hizmet ediyor rüya tabiri,Diyalog çalışmaları, global barışa hizmet ediyor mekke canlı, Diyalog çalışmaları, global barışa hizmet ediyor kabe canlı yayın, Diyalog çalışmaları, global barışa hizmet ediyor Üç boyutlu kuran oku Diyalog çalışmaları, global barışa hizmet ediyor kuran ı kerim, Diyalog çalışmaları, global barışa hizmet ediyor peygamber kıssaları,Diyalog çalışmaları, global barışa hizmet ediyor ilitam ders soruları, Diyalog çalışmaları, global barışa hizmet ediyorönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes