> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çeşitli Konularda Eserler > Gönüllerin Gülü > Giriş
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Giriş  (Okunma Sayısı 1392 defa)
11 Temmuz 2010, 02:16:08
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 11 Temmuz 2010, 02:16:08 »



GİRİŞ

Peygamber Efendimiz’i (sallallâhu aleyhi ve sellem) tanıtmayı amaçlayan bu çalışmamızın başında O’nun hayatı ve hadîs, sünnet, sahâbe hakkında kısa bilgi vermenin yararlı olacağı kanaatindeyiz.

Hz. Peygamber’in Kronolojisi

Peygamberimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) adı Muhammed’dir. Annesinin adı Âmine, babasının adı Abdullah’tır. Milâttan sonra 571 yılında bugün Suûdî Arabistan sınırları içinde bulunan Mekke’de doğmuş, 632 yılında Medine’de vefat etmiştir. Doğumundan vefatına kadar O’nun hayatındaki mühim olayları şöyle sıralayabiliriz:

M.S. 545: Hz. Peygamber’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) babası Abdullah doğdu.

M.S. 571: Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) doğdu. O’na önce amcasının câriyesi Süveybe, sonra Halime süt anneliği yaptılar.

M.S. 576: Peygamberimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) annesi vefat etti. Babası da Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem)  doğmadan birkaç ay önce vefat etmişti.

M.S. 576: Hz. Muhammed’i (sallallâhu aleyhi ve sellem), dedesi Abdülmuttalib himaye etmeye başladı.

M.S. 578: Abdülmuttalib vefat etti. Hz. Muhammed’i (sallallâhu aleyhi ve sellem)  amcası Ebû Tâlib himaye etmeye başladı.

M.S. 582: Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), amcasıyla Suriye’ye gitti.

M.S. 597: Hz. Hatice’ye (radıyallahu anha) ait bir kervanın başında Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) tekrar Suriye’ye gitti. Geri döndüğünde Hz. Hatice ile evlendi.

M.S. 605: Kâbe tamir edildi. Hz. Muhammed (sallallâhu aleyhi ve sellem)  Hacer-i Esved’i yerine yerleştirdi.

M.S. 610: İlk vahiy geldi. Allah Teâlâ tarafından Hz. Muhammed’e (sallallâhu aleyhi ve sellem)  peygamberlik görevi verildi.

M.S. 616: Müşriklerin baskıları yüzünden Müslümanlardan bazıları Habeşistan’a hicret etti. Aynı sebeple Hz. Muhammed (sallallâhu aleyhi ve sellem)  ve ailesi diğer Müslümanlarla birlikte Ebû Tâlib mahallesine geçtiler.

M.S. 617-619: Müşrikler, ambargo uygulamaya başladılar. Müslümanlar Ebû Tâlib mahallesinde mahsur yaşadılar.

M.S. 619: Muhasara kalktı. Hz. Hatice ve Peygamberimiz’i (sallallâhu aleyhi ve sellem) himaye eden amcası Ebû Tâlib vefat etti.

M.S. 620: Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem),  Hz. Sevde (radıyallahu anha) ile evlendi. Tâifliler’i İslâm’a davet için Tâif’e gitti. Orada eziyete uğradı.

M.S. 621: İslâmiyet, Medine’de yayılmaya başladı.

M.S. 621-622: Mîraç hâdisesi vuku buldu. Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem), Medineli Müslümanlarla görüşmeler yaptı.

HİCRET: Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) ve diğer Müslümanlar Medine’ye hicret (göç) etti.

Hicri 1. yıl: İlk cuma namazı kılındı. Mescid-i Şerif inşa edildi. Ezan ile namaza davet başladı.

Hicri 2. yıl: Kıble, Kudüs’ten Kâbe’ye çevrildi. Müslümanlara cihad yapma izni verildi. Bedir Savaşı yapıldı. Oruç farz kılındı. Zekât ve fıtır sadakası da bu yıl emredildi. Bayram namazı kılındı. Resûlullah’ın (sallallâhu aleyhi ve sellem) kızı Hz. Fâtıma (radıyallahu anha) ile Hz. Ali (radıyallahu anh) evlendi.

Hicri 3. yıl: Peygamberimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) torunu Hasan doğdu. Hz. Osman, Peygamberimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem)  kızı Ümmü Gülsüm ile evlendi.

Hicri 4. yıl: Peygamberimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) ikinci torunu Hz. Hüseyin doğdu. Uhud Savaşı yapıldı.

Hicri 5. yıl: Kadınlara tesettür emredildi. Teyemmüm bu sene meşru kılındı. Korku namazı bu sene emrolundu. Hendek Savaşı yapıldı.

Hicri 6. yıl: Hudeybiye Anlaşması yapıldı. Hayber fethedildi. Altın ve gümüşü kıymetinden fazlasıyla alıp satmak yasaklandı.

Hicri 7. yıl: Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem), umre yaptı. Yemen’den Eş’ari Kabilesi Medine’ye gelerek Müslümanlığı kabul etti.

Hicri 8. yıl: Mu’te Savaşı yapıldı. Mekke fethedildi. Huneyn, Evtas savaşları yapıldı.

Hicri 9. yıl: Romalılar Arabistan sınırına yığınak yaptılar. Tebük Seferi yapıldı. Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) veda haccını ifa etti.

Hicri 10. yıl: Suriye’ye gidecek ordu hazırlandı. Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)  vefat etti.

Hadîs ve Sünnet

Hz. Muhammed’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) sözlerinin diğer insanlardan farklı bir değeri vardır. Çünkü O (sallallâhu aleyhi ve sellem) bir peygamberdir. Sözleri; inanç, ibadet, ahlâk ve sosyal münâsebetler alanında Müslümanlar için hayat ölçüleri verir. Müslümanlar, İslâmiyet’in nasıl yaşanacağını, Hz. Peygamber’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) sözlerinden öğrenirler. İslâm literatüründe, Hz. Peygamber’in (sallallâhu aleyhi ve sellem)  sözlerine “hadîs” denir.

Sünnet ise, Hz. Peygamber’in sadece sözlerinin değil, hayatının tamamını kapsayan bilgilerdir. Daha doğrusu sünnet, Peygamber Efendimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) hayat tarzının adıdır. O’nun devlet başkanı olarak tâkip ettiği yol, aile içindeki davranışları, ibadetleri nasıl yaptığı, konuşma tarzı, arkadaşlarıyla ilişkileri… sünnettir. Kısacası insanın doğumdan ölüme kadar bir Müslüman olarak nasıl yaşayacağının şeklidir sünnet. Her dinin bir hayat anlayışı ve yaşama biçimi vardır. İslâm Dini de “Allah’ın Resûlü’nde sizin için en güzel örnek vardır.” âyetiyle Hz. Muhammed’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) sünnetine uygun hayat sürmeyi hedef olarak göstermiştir.

Hayırlı Nesiller


Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), en hayırlı insandır. Çünkü bütün insanlık gerçek medeniyeti O’nun getirdiği din ile öğrenmiştir. Hz. Muhammed (sallallâhu aleyhi ve sellem), en hayırlı insan olduğundan O’nun Müslüman olan çağdaşları da en hayırlı nesildir. Bu kimselere sahâbî (çoğulu ashâb, sahâbe), onlardan sonraki nesle, tâbiîn; daha sonraki nesle de tebe-i tâbiîn denir. Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem), “Sizin en hayırlılarınınız benim içinde bulunduğum nesildir. Sonra onları takip eden nesildir, sonra onları takip eden nesildir.” buyurmak suretiyle İslâm’ın yayılmasını sağlayan ilk nesilleri övmüştür. Çünkü bu ilk Müslümanlar, yeni dinin yerleşmesi için olağanüstü gayret sarfetmiş, pek çok fedâkârlıklar göstermiş, Kur’ân-ı Kerim ile sünneti yayma ve yaşatmada tam bir başarıya sahip olmuşlardır.

Sahâbîler, aynı zamanda Allah’ın övgüyle bahsettiği insanlar olma şerefine ulaşmış kimselerdir. Peygamber Efendimiz’e (sallallâhu aleyhi ve sellem) verdikleri destek karşılıksız bırakılmamış, Allah Teâlâ, onlardan razı olduğunu Kur’ân-ı Kerim’de ifade etmiştir.

Peygamber

Sen’de insan ve toplum, Sen’de temel ve bina;

Ne getirdin, götürdün, bildirdinse âmenna!…

Allah’ın Sevgilisi

Düşünüyorum: O’ndan evvel zaman var mıydı?

Hakikatler boşluğa bakan aynalar mıydı?

O

Allah’ın emriyle Kâinatın Efendisi;

Varlığın tacı, varlık nurunun ta kendisi,

Ölçü

Müjdecim, Kurtarıcım, Efendim, Peygamberim;

Sana uymayan ölçü, hayat olsa teperim!

                       N e c i p   F a z ı l  K ı s a k ü r e k

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Giriş
« Posted on: 25 Nisan 2024, 23:02:08 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Giriş rüya tabiri,Giriş mekke canlı, Giriş kabe canlı yayın, Giriş Üç boyutlu kuran oku Giriş kuran ı kerim, Giriş peygamber kıssaları,Giriş ilitam ders soruları, Girişönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes