> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Ahlaki Eserler > Gıybet > Gıybete Teşvik Edici Sebepler
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gıybete Teşvik Edici Sebepler  (Okunma Sayısı 4021 defa)
11 Haziran 2010, 14:44:32
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 11 Haziran 2010, 14:44:32 »



5- BÖLÜM

 
Gıybete Teşvik Edici Sebepler


 

İnsanı gıybet etmeye teşvik eden sebepler çoktur. Bunlardan bazıları şunlardır:                     

 
Birinci Sebep:

 

Bir kimse kendisini kızdırıp öfkelendiren kişinin kötü­lüklerini söyleyerek öfkesini dindirmeye çalışır. Bazen söy­ledikleri onu tatmin etmeyince içinde bir kin oluşur ve de­vamlı olarak karşıdakinin kötülüklerini söyler ve onu çekiş­tirir. Kin ve öfke insanı gıybete sürükleyen büyük sebepler­dendir.

 
İkinci Sebep:

 

Bir kimse yanında başkasını çekiştirenlere katılmak su­retiyle gıybete başlar. Onların yerdiklerini o da yerer. Onla­rın öfkelendiği kişiye o da Öfkelenir. Böylece onların söyle­diklerini tasvip ettiğini ima eder ve onlarla beraber olduğu­nu göstermeye çalışır. Bazen de onlar gibi bir başkasını gıybet etmeye başlar ve helak olur.

Halil b. Rebii şöyle anlattı:" Ben, bir gün mescitte oturu­yordum. Yanımdakiler, bir adamı çekiştirmeye başladılar. Onları böyle yapmaktan alıkoymak istedim. Durdular; az sonra bir başkasını çekiştirmeye başladılar. Haliyle çekişti­rilen adamı ben de çekiştirmeye başladım. O gece, bir rüya gördüm. Bana uzun boylu, siyah bir adam geldi. Elinde bir tepsi vardı. İçinde de, bir parça domuz eti bulunuyordu." "Bunu ye!" dedi. Ben de şöyle dedim: "Ben mi domuz eti yiyeceğim? Vallahi yemem." Bunun üzerine beni şiddetle sarstı ve şöyle dedi: "Yiyeceksin, çünkü sen bundan daha fenasını yedin." Bir yandan da, o domuz etini ağzıma tıkmaya çalışıyor­du. Bu arada uyandım. Vallahi otuz kırk gün kadar aradan zaman geçti. Her yemek yiyişimde, o domuz etinin kokusu­nu ağzımda duyuyordum."

 
Üçüncü Sebep:

 

Bir başkasının kendisini küçük düşürecek sözler söyle­yeceğini veya bir başkasının huzurunda, aleyhinde şaha­dette bulunarak kendisini kötüleyeceğini sezdiği için ondan önce davranarak, onun kötülüklerini saymak suretiyle onu yerer ve onu çekiştirerek küçük düşürmeye çalışır ki böyle­ce aleyhinde söylenecek sözlere itibar edilmesin.

 
Dördüncü Sebep:

 

Kendisine nispet edilen şeyden kendisini arındırmak için başkasının da kendisiyle o kötü fiile ortak olduğunu zikrediyor ta ki işlediği kötülük hususunda nefsini mazur göstersin. Kendini temize çıkarmak için başkasının gıybeti­ni yapıyor.

 
Beşinci Sebep:

 

Başkasını tenkit etmek suretiyle kendi nefsini yükselt­mektir. Mesela, " Filan adam cahildir veya akılsızdır" diye­rek kendisinin ondan daha âlim veya daha akıllı olduğunu vurgulamak ister. Böylece adamın gıybetim yaparak nefsini yüceltir.

 
Altıncı Sebep:

 

Hasedinden dolayı gıybet eder.' Yani insanlar tarafından övülen, sevilen ve ikram edilen bir kimseye gösterilen ilgi­yi hazmedemediği için, o kişinin geçmişteki ayıplarını söy­leyerek onu kötülemeye çalışır, ta ki o kişi insanların gözün­den düşsün, ona ikram etmekten, onu övmekten ve onu sevmekten vazgeçsinler. Çünkü insanların o kişiye değer vermelerini ve onu övmelerini görmek, ona çok ağır geliyor. Hased, gıybeti tahrik eden en önemli sebeplerdendir.

 
Yedinci Sebep:

 

Eğlenmek, şakalaşmak veya vakit geçirmek için gıybet edilir. Başkasının konuşmasını ve hareketlerini taklid ede­rek yanındakileri güldürmeye, eğlendirmeye çalışır. Böyle­ce başkasının kusurlarını zikrederek gıybet etmiş olur.

 
Sekizinci Sebep:,

 

Karşısındaki ipsanı tahkir etmek için, onu alaya alarak gıybet etmiş olur.

Gıybetin üç özel sebebi vardır ki, âlimler dahi burada hataya düşmektedirler. Çünkü bunlarda hayrın İçinde gizli bir şer vardır.

 
1- Sebep:

 

Bir kimsenin kusurunu şaşkınlık şeklinde ifade etmektir.

Mesela, " Filan adama şaşıyorum, o ahlaksız karısıyla nasıl geçiniyor?"diyerek şaşkınlığını ifade ederken adamın ku­surlarını dile getirmekte aynı zamanda ismini de zikret­mektedir. Bu kişi şaşkınlığında haklı olabilir. Fakat adamın ismini vermekle, gıybet etmiş olmaktadır.

 
2- Sebep:

 

Şefkat ve rahmettir. Bir kimsedeki kusuru, üzüldüğün­den dolayı ifade etmektir. Mesela, " Yazık, zavallı adamın bu yaptığına üzüldüm" veya " Filan adam çok güzel bir müslümandır. Başına gelen belalar beni çok üzdü." diyerek şefkat ve merhametinden dolayı üzüntüsünü dile getirir­ken, adamın kusurlarını açıklamakta ve ismini zikretmekte­dir. Bu kişinin üzülmesi, şefkat ve merhamet etmesi hayır­dır. Fakat samimi de olsa şeytan kendisini aldatır, adamın ismini verdirmek suretiyle sevabını iptal eder ve onu gıybe­te sürüklemiş olur.

 
3- Sebep:

 

Allah için öfkelenmektir. Kişi, başkasının yaptığı bir münkeri gördüğünde veya işittiğinde Allah için öfkelenir. Fakat başkasının yanında o kişinin ismini söyleyip, kötülü­ğünü açıkladığında gıybet etmiş olur (kişinin münkerde fıs-ka varması farklıdır. Çünkü fasıkm gıybeti olmaz). Oysa o kişiye emr-i bil ma'ruf ve nehy-i anil münkeri gizlice yap­ması ve o adamın ismini gizlemesi gerekirdi.

Nitekim bir rivayete göre; Resul-i Ekrem(s.a.v) zamanın­da bir grup insan otururken bir kişi yanlarından geçti ve on­lara selam verdi. Onlar onun selamım aldılar. O kişi onları geçtiği zaman, içlerinden birisi dedi ki:

"Ben Allah için bu adama buğzediyorum."

Orada oturan diğer şahıslar:

"Sen kötü konuştun. Allah'a yemin ederiz ki, biz gider senin söylediklerini ona söyleriz." dediler. Sonra içlerinden birisine:

"Ey filan adam! Kalk ona yetiş! Bu adamın söylediğini kendisine söyle" dediler.

Gönderdikleri adanı, o adama yetişti ve söylenen sözü adama nakletti. Bunun üzerine adam, Resulullah'a geldi ve kendisine söyleneni Resulullah'a bildirdi. Resul-i Ek-rem(s.a.v) kendisine:

"Aleyhinde konuşan adamı çağır!" diye emir verdi. O da gi­dip adamı çağırdı.Adam Resul-i Ekrem(s.a.v)'in huzuruna ge­lerek söylediğini itiraf etti. Resul-i Ekrem(s.a.v) adama sordu:

"Bu adama neden buğzediyorsun?" Adam:

"Ben onun komşusuyum ve onun durumunu biliyorum. Allah'a yemin ederim, şu farz namazdan başka onun hiçbir namaz kıldığını görmedim." dedi.

Gıybeti edilen adam Resulullah'a:

"Ey Allah'ın Resulü! Bu adamdan sor! Farz namazımı vaktinde kılmadığı mı veya güzel abdest almadığımı veya­hut namazdaki rüku ve secdeyi çirkin bir şekilde yaptığımı görmüş müdür? "dedi.

Bunun üzerine Resul-i Ekrem(s.a.v), adamdan sordu. Adam, "Hayır" cevabını verdikten sonra şöyle devam etti:

"Yemin ederim ki Ramazan ayından başka hiçbir ay oruç tuttuğunu görmedim."

Gıybeti edilen adam, Resulullah'a:

"Ey Allah'ın Resulü! Kendisinden sor! Ramazan ayında hiç oruç tutmadığımı görmüş müdür?"

Resul-i Ekrem(s.a.v) adamdan sordu. Adam "Hayır" ce­vabını verdikten sonra şöyle devam etti:

"Allah'a yemin ederim ki, Ramazan ayında hiçbir dilen­ciye veya fakire bir şey verdiğini görmedim. Zekat hariç malından bir şeyi Allah yolunda infak ettiğini görmedim. Gıybeti yapılan adam Resulullah'a:

"Ey Allah'ın Resulü! Kendisinden sor! Acaba zekatımı hiç eksik verdim mi veya zekatımı hiç geciktirdim mi?"

Resul-i Ekrem(s.a.v), adamdan sordu. Adam " Hayır" cevabını verdi. Bunun üzerine Resul-i Ekrem(s.a.v), gıybet eden adama şöyle dedi:

"Kalk! (Buradan git). Umulur ki, o adam senden hayır­lıdır."[53]

Şaşmak, merhamet etmek ve öfkelenmek Allah için ol­duğu zaman, adamın adını açıklamakta sakınca olmadığını sanmak, büyük bir hatadır. Hâlbuki isim vermekle, bilme­yerek gıybet etmiş oluruz. Eğer sözlerimizle münkeri kaldı­rıp hayrı ikame etmeyi diliyor ve bunun çabasına giriyor­sak durum farklıdır.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Gıybete Teşvik Edici Sebepler
« Posted on: 28 Mart 2024, 22:23:55 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gıybete Teşvik Edici Sebepler rüya tabiri,Gıybete Teşvik Edici Sebepler mekke canlı, Gıybete Teşvik Edici Sebepler kabe canlı yayın, Gıybete Teşvik Edici Sebepler Üç boyutlu kuran oku Gıybete Teşvik Edici Sebepler kuran ı kerim, Gıybete Teşvik Edici Sebepler peygamber kıssaları,Gıybete Teşvik Edici Sebepler ilitam ders soruları, Gıybete Teşvik Edici Sebeplerönlisans arapça,
Logged
19 Nisan 2016, 18:53:23
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #1 : 19 Nisan 2016, 18:53:23 »

Giybetin en yaygin sebebpleri.
Kisi bu sebebplerden giybete basliyor cogu kez de kendini tutamiyir ve giybet arasinda iftiraya da zemin hazirliyor.
Rabbimkorusun bizleri.giybet kul hakkidir.vekul hakki Rabbimizin affetmeyeceginiaffetmeyecegini,onun kul ile kul arasinda bir hesaplasma oldugunu  buyursugu tek gunahtir.insallah hassasiyet gosterenlerden oluruz.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

19 Nisan 2016, 19:09:28
Melda

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.670


« Yanıtla #2 : 19 Nisan 2016, 19:09:28 »

Selamün aleyküm . Giybetin çok sebebi var . Çoğu sebebin temelinde öfke haset kin gibi kötü huylar var
 Birbirinin olmasına neden oluyor . alkol kullanmanin başka kötülüklere neden olduğugibi mesela . Dilimize hakim olalim  yoksa helak oluruz kul hakkına da girer.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
19 Nisan 2016, 19:24:03
Yağmur Gmş

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3.554



« Yanıtla #3 : 19 Nisan 2016, 19:24:03 »

Bismillah...
Bu gibi sebepler ne yazık ki insanı gıybete teşvik ediyor. Ve insanın nefsine teşvik ediyor. Bizler de inşallah bu gibi sebeplere aldanmayız.
Allah cc. razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

İnsanın büyüdükçe mi artıyor dertleri,
Yoksa insan büyüdükçe mi anlıyor gerçekleri...
21 Nisan 2016, 01:24:37
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #4 : 21 Nisan 2016, 01:24:37 »

Aleykumselam.Giyebete tesvik edici durumlar kislerin ayni ortamda baskalari hakkinda konuşmaları.Yada kendini hakli cikarmak icin baskasini kotulemek yada baskasi hakkinda olur olmadik konusmaktir.Rabbim bizleri giybet gibi buyuk gunahdan korusun inşallah.Rabbim razi olsun paylasimdan kardesim...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes