> Forum > Diyanet İşleri Başkanlığımıza Teşekkür Ederiz. > Sorularla Aile Hayatı > Genel Aile Hayatı > Koruyucu aile olmanın hükmü nedir?
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Koruyucu aile olmanın hükmü nedir?  (Okunma Sayısı 3830 defa)
21 Şubat 2015, 01:43:34
Rüveyha
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.764


« : 21 Şubat 2015, 01:43:34 »



Koruyucu aile olmanın hükmü nedir?


        İslam’ın ilk yıllarında eski geleneğin devamı olarak bir süre muhafaza edilen evlatlık kurumu, Medine döneminde nazil olan “Allah, evlatlıklarınızı öz çocuklarınız (gibi) kılmamıştır.” (Ahzab, 33/4) mealindeki ayetle kaldırılmış, ardından gelen ayette de evlatlıkların evlat edinenlere değil asıl babalarına nispet edilmesi emredilmiştir. Buna göre dinimizde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte ‘hukuki birtakım sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesi’ kabul edilmiş değildir.

       Bunun tabii bir sonucu olarak evlatlığın nesebi, evlat edinene bağlanmaz, aralarında mahremiyet meydana gelmez ve mirasçılık ilişkisi doğmaz. Bununla birlikte evlatlık kurumu zaman zaman ‘koruyucu aile’ tarzında varlığını sürdürmüştür.

       İslam’ın evlatlık müessesesini kaldırması, yetim, öksüz ve kimsesiz çocuklarla ilgilenilmeyeceği anlamına gelmez. Çünkü İslam’a göre himayeye muhtaç çocuklara bakmak, onları beslemek, büyütmek büyük sevaptır ve bir insanlık ödevidir.
       Hz. Peygamber (s.a.s.), işaret ve orta parmağını göstererek “Ben ve yetimi himaye eden kimse cennette şöylece beraber bulunacağız.” (Buhari, Edeb, 24; Müslim, Zühd, 42; Ebu Davud, Edeb, 132; Tirmizi, Birr, 14) buyurmuştur. Bu itibarla, sevgiye, şefkate ve korumaya muhtaç kimsesiz çocuklar, kendilerine yardım eli uzatılarak, ailelerin yanında veya çocuk yuvalarında himaye edilmeli; eğitilip, sanat ve meslek sahibi yapılarak topluma kazandırılmalıdır.
       Fakat bunu yapmak için hiçbir kimsenin, çocuğun kendi soy kütüğü ile ilişkisini kesme, öz ana babasını unutturma hakkı olmadığı gibi kanuni mirasçıları arasına katma, aile içi tesettür ve mahremiyet bakımından öz evlat gibi davranmak da doğru değildir.


Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak:
Dini Soruları Cevaplandırma Platformu


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 21 Şubat 2015, 01:53:43 Gönderen: Rüveyha »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Koruyucu aile olmanın hükmü nedir?
« Posted on: 26 Nisan 2024, 11:36:13 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Koruyucu aile olmanın hükmü nedir? rüya tabiri,Koruyucu aile olmanın hükmü nedir? mekke canlı, Koruyucu aile olmanın hükmü nedir? kabe canlı yayın, Koruyucu aile olmanın hükmü nedir? Üç boyutlu kuran oku Koruyucu aile olmanın hükmü nedir? kuran ı kerim, Koruyucu aile olmanın hükmü nedir? peygamber kıssaları,Koruyucu aile olmanın hükmü nedir? ilitam ders soruları, Koruyucu aile olmanın hükmü nedir? önlisans arapça,
Logged
23 Şubat 2015, 23:41:18
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« Yanıtla #1 : 23 Şubat 2015, 23:41:18 »

Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh ; evlatlık edinmektense koruyucu aile olmak sevabı bol olan bir hizmettir. İhtiyacı olan evlatlarımızı gelecek nesillere kazandırabilmek vesilesiyle.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

26 Şubat 2015, 22:38:34
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #2 : 26 Şubat 2015, 22:38:34 »

Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Rüveyha abla.Koruyucu aile olmak çok zordur.Evet dinen yetimlere ,öksüzler bakmak zorundayız,onlara merhamet etmek zorundayız.Ama evlatlık edinilen çocuğun da dinen tesettür noktasında  evlatlık edinilen çocuğun öz çocuk  gibi davranması uygun değildir...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

01 Eylül 2015, 13:40:29
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #3 : 01 Eylül 2015, 13:40:29 »

Ve aleykumusselam ve rahmetullah;
Konu İslami çerçevede çok gzüel açıklanmış.Allah razı olsun.
inşallah evlatlık edinmek yerine koruyucu aile olarak sahip çıkmak daha iyi  olucaktır.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

13 Aralık 2015, 18:39:27
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« Yanıtla #4 : 13 Aralık 2015, 18:39:27 »

İslam’ın ilk yıllarında eski geleneğin devamı olarak bir süre muhafaza edilen evlatlık kurumu, Medine döneminde nazil olan “Allah, evlatlıklarınızı öz çocuklarınız (gibi) kılmamıştır.” (Ahzab, 33/4) mealindeki ayetle kaldırılmış, ardından gelen ayette de evlatlıkların evlat edinenlere değil asıl babalarına nispet edilmesi emredilmiştir.

İnşaallah Cenabı hakkın bu kelamı çerçevesinde evlatlığı kendi annesine ve babasına verir onun kendi ailesinde yetiştirir ve Allahın emri çerçevesinde yetişen hayırlı insanlardan olmak duasıyla...

Allah razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes