> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Ahlaki Eserler > Gençlik Ahlakı Fütüvvet > Birinci Bölüm
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Birinci Bölüm  (Okunma Sayısı 699 defa)
17 Haziran 2010, 08:11:54
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 17 Haziran 2010, 08:11:54 »



ESİRGEYEN BAĞIŞLAYAN ALLAH'IN (CC.) ADIYLA
 
BİRİNCİ BÖLÜM

 

Övgü, fütüvvet yöntemini yorumlayan ve bütün güzel görevlere rehberlik edecek çok açık bir anlatım tarzı haline getiren, bu yöntemi eksiklik ve kusurlardan anndıran, en yüksek derecelere yükselten Yüce Allah'a (cc.) özgü­dür. Gönderilen Peygamberlerinden (Salâtü Selâm onlara olsun) ve kendisine yaklaştırılan seçkin kullanndan ismi doğruluk levhasına te­miz olarak yazılan, Hakk'ın yolu kendisine açı­lan, böylece görevini yerine getiren, derecele­rine yerleşerek yoluna devam eden herkes, bu yöntemden hoşnut kaldı.

Fütüvvet çağnsma ilk olumlu cevabı ve­ren ve yiğitlik erdemlerini koruyan, eşsiz yara­tılışa sahip, insanlık için yüksek bir örnek oluş­turan ve adı yerkabuğu anlamına gelen "Edim" den türemiş olan Adem (a.s) dır. Ki O, irade mahallinde ismi sabit, haşmet diya­rında resmi sakin, nurlar ve masumiyetle des­teklenen, şeref ve cömertlik tacıyla taçlanan ve kurtuluş diyarına yerleşen kimsedir.

Kabil fütüvvet'i kovunca Habil kabul etti. Şit (a.s) fütüvvet'in hakkını yerine getirdi ve bütün uygunsuz işlerden onu arındırdı. İdris (a.s) fütüvvet sayesinde yüce mevkiye yükseltildi. İblis'in (aleyhilla'ne) tuzağından kurtuldu. Fütüvvet sevgisiyle Nuh'un (a.s) inlemeleri çoğaldı, üze­rinde fütüvvet nurlan parlıyordu.

Ad kavmi onunla adlandırıldı. Eski yanlış­lara tekrar dönüp aynı hatalan işlemedi. Hûd (a.s)   fütüvvet   sebebiyle   sözünde durmayı   gereği   gibi   yerine   getirdi.   Salih (a.s) fütüvvet sayesinde yanlışlıklara düşmekten kurtuldu.  İbrahim   (a.s) yine fütüvvet sayesinde Allah'ın (cc.) dostu unvanını aldı. Heykel ve putların başlannı ko­pardı. Güçlü ve rakipsiz hükümdann emriyle fütüvvet uğruna İsmail (a.s) feda edildi. Yine Lût (a.s) fütüvvet saye­sinde ötesinde iniş olmayan bir makama çıkar­tıldı. İshâk (a.s) buluşma gününe ka­dar fütüvvet'in gereklerini yerine getirmektey­di. Ya'kub (a.s) fütüvvet araçlanyla ayakta kadı. Eyyüb'ün (a.s) derdi yi­ne onlarla yok oldu. Yine onlar sayesinde dosdoğru olan Yusuf (a.s) en üstün yola koyuldu.  Fütüvvet sayesinde  Hz.  Yu­suf'un başansı devam etti. Zülkifl, fütüvvet'in en yüce rütbesine boyun eğerek en güzel ve en hoşa giden işlerini yaptı. Şuayb (a.s) fütüvvet kamışlannı biçerek yanşmada en Önde geldi. Böylece her türlü şüphe ve kusurdan temizlenmiş oldu.  (a.s) fütüvvet kaftanını (özel kıyafetini) giyerek boy gösterdi. Hârûn (a.s) güzel söz söyleyerek ona cevap verdi. Fütüvvetie mağara arkadaşları ve Rakim halkı şereflenerek nimetler diyarına erdi. Davud (a.s)'m kalbi fütüvvetie tamir oldu, böylece rükû ve secde kendisine tatlı geldi. Süleyman (a.s)'a fütüvvet, Davud (a.s)'dan miras kaldı. Bu sa­yede insan ve cinler emrine âmâde kılındı. Fütüvvet şartlan Yunus (a.s)'a uygun hale getirildi ve o da onları yerine getirdi. Zekeriyya (a.s) fütüvvet sayesinde seç­kinler konumuna getirildi. Yahya (a.s) fütüvvet'i doğrulayarak sıkıntıdan kurtuldu. Önem verdiği için saygı gösterdi ve sıkıntı çekmedi. Bu sayede üzüntüye hiç düşmedi. İsa'nın (a.s) karanlığı fütüvvet sayesinde açık bir nurla parladı. Yine fütüvvet sayesinde Ruh ve Mesih olarak unvanlandı. Hz. Muhammed'e (s.a.v.) ve ailesine fütüvvet saye­sinde açık bir fetih nasip oldu. Kardeşi ve am­ca oğlu mü'minlerin emin Hz. Ali (r.a.)'yi fütüvvet emini kıldı.

Allah'ım bu sohbetin gereklerini yerine getirmek için bize başarı nasip et. Bu bağlanmanın bereketlerini bizim üzerimize döndür. Bizi bu gerçeklere ulaşanlardan eyle. Bu ger­çekler sayesinde bizleri yolların en üstününde yürüt. " Rabbine kavuşmayı uman kimse yarar­lı iş işlesin ve Rabbine kullukta hiç ortak koş­masın. " [7] Nimetlerine karşılık övgü, sürekli olarak Cenâb-ı Hakk'a özgüdür. Güç ve kuvvet, ancak azamet sahibi olan Yüce Allah sayesindedir.   Ki O," Çocuk   edinmemiştir, mülkünde ortağı yoktur, düşkün olmayıp yar­dımcıya da ihtiyaç göstermez. O'nu gereği gibi büyükle. " [8] Övgü, fadlının eserlerini seçkin kullanna göstererek onları kendi nzası doğrultusunda davranmaya yönlendirip rızası­na aykırı davranmaktan uzaklaştıran, bulundukları makamdaki durumlannın dostu olan İbrahim peygamber (a.s)'ı süslediği şey olduğu­nu haber veren Allah'a (cc.) özgüdür. Ki, O dostunu kendisiyle süslediği şey de fütüvvet'tir. Yüce Allah bu konuda şöyle buyurmuştur:

" Bazıları: " İbrahim denen bir gencin onları di­lme doladığını duymuştuk" dediler. [9] Cenâb-ı Hak Hz. İbrahim (a.s)'ı fetâ olarak adlandırdı. Çünkü O, canına, ailesine, malına ve çocuğuna karşı olan sevgilerini Allah (cc.) uğruna gönlünden boşalttı ve her şeyi her şey kendisinin olan Allah'a (cc.) bıraktı. Fütüvvet olarak adlandırılan şey uğruna evrenden ve içindekilerden vazgeçerek fetâ unvanını aldı. Bundan sonra Yüce Allah (cc.) seçkin velilerin­den bu isimle haber verdi ve şöyle buyurdu:

" Onlar Rab'lerine inanmış bir kaç gençti. " [10] Rab'lerine araçsız ve kanıtsız İnana­rak hidayetlerinin artırılmasıyla ikram edildiler. Sonunda Yüce Allah'a (cc.) yakınlık postuna oturdular. " Durup, şöyle demişlerdi: "Rab'bimiz göklerin ve yerin Rab'bidir. [11] Cenâb-ı Hak onlara kaftanlarından birini giydi­rerek en üstün gözetimine aldı. Üzerlerinde en zarif değişimini gerçekleştirdi.

" Biz onları sağa ve sola döndürürdük. "[12] Fütüvvet yo­lunu benimseyen de aynı şekilde Cenâb-ı Hakk'ın gözetim ve koruması, güvence ve ga­rantisi altında olur.

Allah (cc.) sana kendi nzasıyla ikramda bulunsun, fütüvvet'ten sormuştun cevap vere­yim. Bilesin ki fütüvvet; hiç kuşkusuz Yüce Al­lah'ın (cc.) rızasına uygun davranmak, O'na güzelce boyun eğmek, bütün yerilenleri bıraka­rak gizli ve açık, ruhen ve bedenen ahlâkın tüm üstünlük ve güzelliklerine sanlmakür. İçin­de bulunduğun her durum ve pozisyon, her saat ve saniye, fütüvvetin bir türünü senden is­temektedir. Böyle olunca durum ve pozisyon­lardan hiç biri fütüvvetin dışında kalamaz. Rabb-ı Taâlâ (cc.) ile, Peygamberin (s.a.v.) ile, Sahabe-i Kiram (r.a.) ile, Selef-i Şalinin (r.a.)' ile, hocalarınla, dostlarınla, eşin, çocukların ve yakınlannla ve en son yazıcı meleklerinle bir­likte iken kullandığın ayn ayrı fütüvvetier var­dır.

Ben burada ve bütün işlerimde Allah'a (cc.) sığındıktan sonra ki, O bana yeter ve ne güzel vekildir fütüvvetin Hz. Peygamber'in (s.a.v.) sünnetinden, selefin eserlerinden, edep­lerinden ve yaşantı biçimlerinden olan kimi yönlerini açıklayacağım.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Birinci Bölüm
« Posted on: 28 Mart 2024, 22:52:42 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Birinci Bölüm rüya tabiri,Birinci Bölüm mekke canlı, Birinci Bölüm kabe canlı yayın, Birinci Bölüm Üç boyutlu kuran oku Birinci Bölüm kuran ı kerim, Birinci Bölüm peygamber kıssaları,Birinci Bölüm ilitam ders soruları, Birinci Bölüm önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes