> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Ahlaki Eserler > Gençlik Ahlakı Fütüvvet > Fütüvvet Nedir ?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Fütüvvet Nedir ?  (Okunma Sayısı 1757 defa)
17 Haziran 2010, 08:10:15
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 17 Haziran 2010, 08:10:15 »



Esirgeyen Bağışlayan Allah'ın (cc.) Adıyla
 
Fütüvvet Nedir ?

 

Arapça Fetâ; genç, yiğit, delikanlı, mert demektir. Çoğulu fityan ve fitye'dir. Farsça Civanmerd ve bunun çoğulu olan Civanmerdim da aynı anlamdadır. Yiğit bir de­likanlıda bulunması gereken üstün vasıf ve meziyetleri ve bunlardan özellikle cömertliği, eli açıklığı İfade eder. Aşağı yukarı Mürüvvet 'le aynı anlama gelir. Erlik, adamlık, insaniyet, karşılıksız iyilik ve yardım, elinin emeği, alnının teriyle geçinen bir kişilik vakarı demektir. Fetâ kelimesi genç delikanlı anlamında Kur'an-ı Kerim'de de geçer. [13] Eski Araplar fetâ terimiyle İdeal olarak zihninde yaşattığı "asil ve tam an­lamıyla insan" ı kastetmektedir. Fetâ'nın misa­fir severliği ve eli açıklığı sonuna kadar, yani kendisinin hiç bir şeyi kalmayıncaya ve büsbü­tün fakir düşünceye kadar devam eder. Müca­delede de fetâ, arkadaşlan uğruna hayatını or­taya koyar. Fütüvvetin cömertlik açısından ör­neği Hâtem-i Tâî ve yiğitlik açısından da Hz. Ali (r.a.) dır.

Fütüvvet bir yiğitlik payesi olmuştu ve Peygamber ailesi mensuplan kendilerini, fütüvvetin gerçek temsilcileri sayıyorlardı. Ta­rihte bir çok devlet adamı ve emirlere bu paye tevcih edilmişti.

Tasavvuf bilginlerine göre fütüvvet, pey­gamberlerden kalma bir ahlâk ve yaşantı tarzı­dır. Onlara göre fütüvvet, kendi nefsini aşağı­lamak ve başkalarını kendinden üstün bilmek (melâmet) ti. Bunun için başkalannın kusurları karşısında hoşgörülü olmak, sessiz ve sakin kalmak, sonsuz fedakârlık, belâ ve musibetlere katlanmak, iyiliği ve hayn sessiz ve gösterişsiz yapmak, gizlemek, kendi kusur ve kabahatleri­ni, kötülüklerini gizlememek, halkın rağbetine aldırmamak ve kınamasından korkmamak gibi ilkeleri vardır. Melâmetle fütüvvet, biri teorik, diğeri pratik, biri ideoloji ve hal, diğeri yaşayış ve örgüt olmak üzere  aynı şey sayılmıştır. Melâmet ve fütüvvet mensuplarının diğer ta­savvuf mensuplanndan farklan, hayat müca­delesinde aktif olmalarıdır. Bunlar, tekkelerde oturup vakıf malı ile geçinmeyi kabul etmezlerdi. Herkesin bir iş güç sahibi olmasını, geçim için kimseye boyun eğmemesini, kimse­nin sırtından geçinmemesini, bir yandan nefisleriyle, bir yandan da hayatın güçlükleriyle sa­vaşmalarını şart koşardı.

Fütüvvetin bazı tasavvuf büyüklerince yapılan tanımları şöyledir:

Ebû Abdillah Ahmed Makkarî: Fütüvvet: Gücendiğin kimseye iyilik etmek, sevdiğine ih­sanda, iyilikte bulunmak ve sıkıldığın kimseye güler yüzlü olmaktır.

Cüneyd-i Bağdadi: Fütüvvet: İnsanlara bol ihsanda bulunmak ve halka eziyet etmek­ten el çekmektir.

Ahmed ibn Hanbel: Fütüuvet: Korktuğun şey olan cehennem için, arzu ettiğin şey olan nefsinin istek ve arzulanndan vazgeçmektir.

Fütüvvet: Cömertlik ve ikramda bulun­mak, daima başkalarının işlerini düzeltmeye çalışmak ve faydasına koşmaktır. İyilik yap­mak, insanlann gizli şeylerini örtmek ve kötü­lükleri affetmektir. Sevdiğine ihsanda bulun­mak ve başkalannı kendine tercih etmektir.

Kısaca fütüvvet her kötülüğü bırakmak, her durum ve pozisyonda bütün güzel huylan yaşamaktır.

Seyyid Abdülhakim Arvâs: [14] Fütüvvetin en üstünü ve en mükemmeli, kâinatın efendisi, ce­za gününün şefaatçisi, Rasûllullah'a (s.a.v.) mah­sustur ki, o günde herkesin. " Nefsim ! Nefsim !" diyerek kendi halleriyle meşgul ve telâş içinde oldukları o dehşet anında: "Ümmetim! Ümme­tim !" niyazını, şefaat kapılarının anahtarı yapa­cak ve kalplerin mahşer korkusuyla müthiş bir ıstırap içinde titrediği o vakitte, asla kendi mü­barek nefislerinin derdine düşmeyerek, ümme­tinin başlan üstüne koruma kanatlannı açacak ve bütün mahşer arsasını fütüvvet gölgesinin muhafazası altına alacaktır.

Ayrıca Peygamber (s.a.v.) Efendimizin; " Ben yiğidim, yiğit oğluyum, yiğit kardeşiyim " diyerek kendisi ile birlikte büyük atası Hz.İbrahİm (a.s)'a ve kardeş edindiği Hz.Ali (r.a.)'a fütüvvetle övdüğü, bir başka sözünde: " Ali'den başka yiğit, Zülfikar'dan başka kılınç  yok ?" dediği nakledilir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Fütüvvet Nedir ?
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:52:56 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Fütüvvet Nedir ? rüya tabiri,Fütüvvet Nedir ? mekke canlı, Fütüvvet Nedir ? kabe canlı yayın, Fütüvvet Nedir ? Üç boyutlu kuran oku Fütüvvet Nedir ? kuran ı kerim, Fütüvvet Nedir ? peygamber kıssaları,Fütüvvet Nedir ? ilitam ders soruları, Fütüvvet Nedir ?önlisans arapça,
Logged
17 Haziran 2010, 09:09:08
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« Yanıtla #1 : 17 Haziran 2010, 09:09:08 »

allah razı olsun çok güzel bir paylaşım allah yar ve yardımcınız  olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes