๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Gençlere Sorduk => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 19 Ağustos 2011, 11:26:01



Konu Başlığı: Dili doğru kullanmanın önemi
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 19 Ağustos 2011, 11:26:01
DİLİ DOĞRU KULLANMAK NEDEN ÖNEMLİ?

Eylül 2010 60.SAYI

“Hiç şüphe yok ki sözde sihirleyen, müessir olan bir kudret vardır” buyuran sevgili Peygamberimiz (s.a.v) bilindiği üzere çok güzel ve özlü konuşurdu. O ne eksik ne de fazla söz söylerdi. Sadece vurgulamak istediği ifadeleri bazen üç kez tekrarladığı olurdu. Hal böyle iken O’nun ümmeti olan bizler acaba kendi lisanımızı ne kadar güzel ve doğru kullanabiliyoruz? Ve bilhassa güzel konuşmanın bir Peygamber sünneti olduğunun farkında mıyız?

İşte ilmin kapısı Hz. Ali (k.v) bizi nasıl uyarmış bu konuda: “Dilinizi iyi kullanınız. O sizi saadete götürdüğü gibi, felakete de götürebilir.” Kişinin konuşma şekli, kullandığı kelimeler, düşündüklerini tam olarak ifade edebilmesi aynı zamanda zekasının da bir göstergesidir. Nice az konuşanlar var ki, iki kelam etseler keşke susaydı deriz. Bu noktada yine Hz.Ali’nin (k.v) o mükemmel ifadesi geliyor insanın aklına:  “İnsan dilinin altında gizlidir. Onu konuşturunuz, kıymetinden neler kaybettiğini anlarsınız.”  Bu konuda söylenmiş çok söz, çok uyarı var elbette. Biz de merak ettik, acaba gençlerimiz doğru ve güzel konuşma ile ilgili ne düşünüyorlar diye ve sorduk:  “Sence dili doğru kullanmak, güzel konuşmak önemli mi?” İşte cevaplar...

DOĞRU YER VE ZAMANDA KONUŞULMALI

“Gönülden dile bir yol olduğu gibi, dilden de gönüle bir yol vardır” der Hz. Mevlana (k.s). Toplum içindeyken söylenen güzel bir söz, anlatılan hoş bir hikaye, gönüllere huzur, yüzlerde tebessüm olarak yansır. Kelimeleri doğru kullanmak yani dili akıcı bir şekilde konuşmak, insanın karşısındaki merak duygusunu diri tutar. Tam tersi bir durumda anlatılan ne kadar önemli olsa da kelime seçimindeki bozukluk doğru kelimeleri bulamamak, dinleyiciyi sıkar ve başka meşguliyetler aramaya iter. Dili doğru kullanıp güzel konuşan bir insana sorular sorulmaya başlanır, muhabbetinden istifade etme yoluna gidilir; ve yine aksi durumunda kuru bir tasdik ve yavan bir takdir gelir dinleyiciden. Bir gönül sultanı da der ki: 'İnandığınız şeyleri konuşun…' Eğer bir insan inandığı şeyleri, yani bir nebze de olsa yaşadığı şeyleri konuşmuyorsa istediği kadar dilini süslendirsin, kelime cambazlığı yapsın, etkide zayıflık ve tatminsizlik olur. Sonuç olarak dili doğru konuşmak ve güzel konuşmak sosyal hayat ve çevre için tabii ki önemlidir. Ama daha önemlisi doğru yer ve doğru zamanda, doğru şeyleri güzelce konuşmaktır.
BAHATTİN KARÇOĞLU, 22

KONUŞMA VE DİNLEME ADABINA UYULMALI

Güzel ahlakın bir unsuru olan yerinde ve güzel konuşma, kişilerarası iletişimin, sevgi ve muhabbet bağının güçlü, etkin, sürekli olması açısından son derece gerekli ve önemlidir.
“Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır” atasözündeki gibi bizler birbirimizi anlamada, ifade etmede kırıcı olmamaya çalışmalıyız daima. “Nasıl kırıcı olunmaz?” sorusuna verilecek cevaplar ise bana göre şöyle: Karşımızdakine zanla başlamayan cümlelerle konuşmalı, ses tonumuzu yükseltmemeli, konuşma ve dinleme adabına uymalı, kelimeleri özenle seçmeye dikkat etmeliyiz. Karşısındakinin anlayacağı dilden ve gereken üslubu seçerek konuşmalıyız. Şayet tatlı dil ile anlamıyorsa da karşımızdakinin anladığı dilden gerektiği gibi konuşmak lazımdır.
RASİM ŞAHİN, 22

BÖYLE GİDERSE GELECEK NESİLLE AYNI DİLİ KONUŞAMAYACAĞIZ

Kur’an-ı Kerim’e baktığımda Arapça’nın belagatta zirveye ulaştığını görüyorum… Aynı şekilde  Rasulallah’ın (s.a.v) ağzından inci gibi sözler dökülmesi yine dili iyi kullanması ile alakalı. Ama biz “okey” ve “bye bye”  gibi kelimelerin dilimizi istila etmelerine fırsat verirsek; ilerleyemeyiz. Ben böyle giderse gelecek nesille aynı Türkçe’yi konuşamamaktan ve onların gözünde anlaşılmayan zavallı  bir nine olmaktan korkuyorum. Dil konusunda genelde edebiyatçılar, dilciler konuşur;
benim amatör bir ilahiyatçı
olarak konuştuğum çok belli
ama onlarla aynı sonuca vardım
galiba. Rabbim korktuklarımızla karşılaştırmasın inşallah.
MELDANUR AYDIN, 20

DİLİMİZİ YANLIŞ KULLANMAK İLETİŞİM PROBLEMLERİNE YOL AÇAR

Dili doğru kullanmak, kurallarına uygun kullanmak önemlidir. Çünkü toplumların yozlaşması dilin bozulmasıyla başlar. Bu bozukluk düşünce sistemimizi de etkiler. Düşünce sistemimizdeki bu değişiklikler eskiden beri gelen temel ahlak prensiplerine kadar bizleri etkileyebilir. Daha yüzeysel incelersek, günlük hayatta daha çok karşımıza çıkacak sorun, bazı kesimlerin dili doğru kullanmamasından kaynaklanan anlaşamama sorunudur. İnsanların sahip oldukları dili kurallarına uygun kullanmaması kendilerini başkalarına ifade etmelerini zorlaştırır ve güzel dilimizin yerini saçma, başka dillerden alıntı yapılırken o dili de çirkinleştiren ifade şekilleri kaplamaktadır.
RÜMEYSA ÇULLU,17

SÖZ OLA KESE SAVAŞI

Dil insanlar arasındaki iletişimi sağlayan doğal, sürekli değişen ve gelişen canlı bir varlıktır. Günlük hayatta, siyasette, ekonomide ve bürokraside ve hayatın her safhasında insanlar arasındaki anlaşmayı sağlar. Ayrıca tarihi değiştiren insanların en önemli özelliği de dili doğru ve güzel kullanarak toplumu etkilemeleridir. Aslına bakıldığında ikna yöntemlerinin de en önemli özelliği dili etkili ve verimli kullanılmasıdır. Dili doğru kullanmak çok geniş bir konu olmasına rağmen Yunus Emre bu konuyu çok güzel özetlemiştir: “Söz ola kese başı,
Söz ola kese savaşı…”
ERTUĞRUL KİRİŞ, 22

ALLAH DOSTLARI TATLI DİLLE, GÜZEL SÖZLE HATALARI UYARIRLAR

Dili doğru kullanmak önemlidir; çünkü tatlı dil güzel konuşmak, karşındaki insanları memnun eder. İnsanların bakış açısını güzelleştirir. Bu konu ile ilgili beni etkileyen örneklerden biri de; Allah dostlarının, bir insanın hatasını söylerken; baştan tatlı dille ve güzel sözlerle gönlünü alıp, onu kırmadan uyarmalarıdır. Ki bu insan üzerindeki en etkili yoldur.
AYKUT ALTINER, 20

ÜSLUB-U BEYAN, AYNIYLA İNSAN

Bence dil önemlidir. Dilin yozlaşmaması yani orjinalliğinin korunması kültürün kaybolmamasına yardımcı olur. Kişi istediğini veya bir başka şeyi dilini kullanarak anlatır. Dili sayesinde insan konuşarak bildiklerini veya öğrenmek istediklerini aktarır.

Eskiler "üslub-u beyan, aynıyla insan" derlerdi. İnsanın konuşması, onun iç dünyası ve karakteri adına önemli ipuçları verir. Dolayısıyla dili doğru kullanmak bu alanda dikkat edilmesi gerekilen bir davranıştır.
AYLİN TAHİRA ÇAMLICA, 18