๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Gençlere Sorduk => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 17 Ekim 2011, 17:55:14



Konu Başlığı: Ben ana baba olsam
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 17 Ekim 2011, 17:55:14
Gençlere Sorduk

Ocak 2009 40.SAYI

Ben anne baba olsam

Ocak sayımızda genç arkadaşlara gelecekte nasıl bir anne/baba olacaklarını sorduk. Aldığımız cevaplar gerçekten ilginçti. Yazımızı okurken “anne yürekli babalar”a ve “Baba otoritesindeki anneler”e tanık olacaksınız. Genel olarak birleştikleri noktalarsa eğitim, manevi değerler ve denge unsuru oldu. Bakalım gençlerimiz ileride nasıl bir anne/baba olacaklarmış?

HEM DOST HEM DE SIĞINILACAK LİMAN

Çocuğu anlamak için annenin her şeyden önce onunla arkadaş olması gerekir. Çocuktaki güven duygusunu geliştirmesi şarttır. Bunu da hem arkadaş olarak hem de zor anlarında arkasına sığındığı kuvvet olarak annesini gördüğü müddetçe başarabilir. Bu nedenle benim ideal anne anlayışım, hem dost hem de sığınılacak liman olma özelliğini bir arada götürebilen anne anlayışıdır.

HÜLYA KİTMUR, 22


İYİ BİR BABA OLMAK İÇİN İSLAM AHLAKIYLA AHLAKLANMAM GEREKİR

Ahlakımı düzelttikten, Allah dostlarının ahlakıyla ahlaklandıktan sonra baba olmak isterdim.Eşine ve çocuklarına saygılı, sevgili, öğretici bir baba olmak isterim. Sadece dünyayla ilgili konular veya sadece dünya öğretmekle olmaz. Dünyayı yaratanı yani Allah’ı da iyi öğretmek gerekir. Anne ve baba çocuğuna 4 yaşından 7 yaşına kadar Allah ile ilgili ne verebiliyorsa vermeli. Çünkü insan ne ekerse onu biçer. Bizlerin anne ve baba olarak iyi bilmemiz, iyi örnek olmamız ve iyi öğretmemiz gerekir. Çocuğun ilk öğretmeni anne ve babasıdır. Zaten evlatlarımız İslam ahlakıyla ahlaklanırsa korkmayalım. O zaman o evlat aynen anne ve babasının ona öğrettiği şeyleri kendi evlatlarına öğretecektir.

EMRAH ERTAŞ, 23


ÇOCUĞUMU ASLA TELEVİZYON DENEN DÜŞMANA ESİR VERMEM

Mizacım gereği kuralları olan bir anne olurum zannediyorum. Gözlemlerimden yola çıkarak birçok annenin düştüğü hatayı tekrarlamayacağımı düşünüyorum. Mesela alışverişte özellikle çocuğun istekleri aşamasında “sınırsız limit” tasvip etmediğim şeydir. Elbette bizim çocukluğumuz ile onun çocukluğu arasında bir karşılaştırma şu anki imkanlar göz önüne alınarak belki afakî durabilir, ama yine de her şeyin bol ve envai çeşit olduğu bir dünyada yaşamak bize/çocuğumuza sonsuz harcama ehliyeti vermez. Hataya düştü ise “sonuca kilitlenmek” yerine “neden yaptığı” ile ilgilenmeye çalışırım ki, kırılma noktasının neresi olduğuna vakıf olabileyim. Bir diğer basitmiş gibi görünen ama çokça önem arz eden konu da şu ki bile bile çocuğumu asla televizyon denen evdeki düşmana esir vermem. Onun yanında durmakla, onunla birlikte vakit geçirmenin farklı şeyler olduğu kanaatindeyim.

SEMRA YAYLI, 25


İDEAL BİR BABA OTORİTE VE ŞEFKAT DENGESİNİ İYİ KURMALI

Aileden sevgi şefkat görmeyen çocuklar genellikle problemli oluyorlar. Yalnız bu sevgiyi gösteren babanın dengeyi sağlaması da şarttır. Otoritesini de sağlamalıdır yoksa çok cıvık ya da donuk bir ortam oluşur. Her şeyi yerinde ve zamanında vermek önemlidir. Çocuğun kendisini ifade etmesine fırsat verilmelidir. Çocuğa doğrunun yanında yanlış da öğretilmeli ancak onun yanlış olduğu da belirtilmelidir. İyi ve kötüyü böylece ayırt etmesine fırsat verilerek mukayese gücü artırılmalıdır. İdeal ebeveyn bilinçli olmalı, empati kurabilmelidir. Bir zamanlar kendisinin de çocuk olduğunu unutmamalıdır. Gün geldiğinde bu benim çocuğum diyebilmeli insan. Olumsuz bir durumda “işte hayırsız evlat” deyip çekilmemeli. Topluma hayırsız birey katanın kim olduğunu bir kez daha düşünmelidir. Ailede ayrıca huzur olmalıdır. Çünkü huzursuz bir ortam bütün aileyi içten içe çökertir. Bu durumlarda baba otorite olduğunu unutmamalı, ona göre huzur ortamını sağlamalıdır. Ve eşiyle sorumluluklarını paylaşmalı, tek kişiye tüm sorumluluk yüklenmemelidir.

FATİH ŞEN, 22


ANNE, AĞACIN YAŞKEN EĞİLECEĞİNİ BİLMELİ

İyi bir anne maddi manevi her açıdan çocuğunun yanında olmalı. Fakat bunu yaparken kesinlikle aşırıya kaçmamalı. Dinimizin her zaman emrettiği üzere itidal yolunu tercih etmelidir. Aynı durum ona ilgi ve sevgi göstermesi hususunda da geçerlidir. Zira fazla sevgi ve fazla ilgi çocuğu boğar ya da şımartabilir. Sevgiden mahrum yetişen bir çocuksa sevgiyi öğrenemediği için sevmeyi de bilmez. Annenin dikkat etmesi gereken bir diğer husus çocuğun manevi eğitimidir. Şöyle ki anne ağacın yaşken eğileceğini bilmeli ve çocuğuna dini terbiyeyi çok küçük yaşlardan itibaren vermelidir.

AYŞEGÜL CAN, 22


ÖNCE İYİ BİR MÜSLÜMAN EŞLE YOLA ÇIKMALIYIM

Ben dediğimi güzellikle yaptırma diye bir özelliğim olduğu için iyi bir anne olacağımı düşünüyorum. Çocuğumla arkadaş gibi olurum. İdealim iyi bir Müslüman anne olmak ve geleceğe güzel bir nesil yetiştirmek. Her zaman evimde ailece toplanıp dini anlatmak için en az bir saat ayırmayı istemişimdir. Bunun çocuğum için ileride güzel bir tecrübe olacağını düşünüyorum. Aile bağlarını ve din sevgisini aşılayacak bir davranış. Tabii böyle bir şey yapabilmem için iyi bir Müslüman eşle yola çıkmalıyım. İyi eş seçiminin çocuğumun üzerimdeki hakkı olduğunu biliyorum.

HATİCE KÜBRA İZBULAN, 20


ÇEVREMDEKİLERE PES DEDİRTECEK KADAR KORUYUCU VE KOLLAYICI OLURDUM SANIRIM

Merhamet ve sevginin çocuğumun doğumu ile bende daha fazla açığa çıkacağını, ona ilgi ve yakınlığımın fazla olacağını düşünüyorum. Hatta çevremdekilere pes dedirtecek kadar koruyucu ve kollayıcı olurdum sanırım. Her an çocuğumun yanında olmak isterdim. Çünkü onu “kurdun yemesinden” korkarım. Öğretmek istediklerimi en güzel ve tatlı bir şekilde öğretir, oyun gibi uygulamalı eğitim verirdim. Küçük yaşlarında ona hayatını gayretle koşarak geçirebilirse başaramayacağı, aşamayacağı engelin olmadığını anlatırdım. Çevresindeki olan biteni tanıması için tecrübelerimden bahseder ve hayatta sadece kendi gözünün gördüğüne itimat etmemesi gerektiğini öğretirdim. Her zaman ailesinin onun arkasında olacağını, hakka riayet etmesini aktarırdım. Arkadaşça, dostça yaklaşırdım. Benimle rahat rahat iletişim kurmasını sağlardım. Ailedeki birliği ve yakınlığı eşimle hissettirirdim. Yalnızlığa alışmasını sağlar ama aynı zamanda her an yanında olduğumuzu hissettirirdik eşimle.

SEZAİ ER, 24