๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuranda İnsan Psikolojisi => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 10 Şubat 2011, 20:36:47



Konu Başlığı: Netice
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 10 Şubat 2011, 20:36:47
NETİCE

 Kur'ân esas itibariyle genel mânâda yaratma için "HLK" mad­desini kullanmakla birlikte, aynı tezahürü birçok değişik kelime ile de îrâd ederek, Allah'ın yaratıcı aksiyonunun bütün kâinatı kuşattığını gösterir. Bu terimler genel yaratma mefhumunu hususileştiren değişik mânâlara sahiptirler. Genel ve ilk yaratış için bede'e, yubdi'u, el-halk, fatara; tekrar yaratma için yu'îdu; yok­tan hiçbir şeye dayanmadan yaratan için Bedî' yaratışın çeşitli safhalarını ifade için enşe'e, zera'e, ce'ale, savvara, sevvâ fiilleri ve "kun" emri, hususiyle canlıları ve onların azalarını düzgün ve dengeli ve ahenkli olarak yaratma için bera'e lâfızları kullanıl­mıştır. Bunlar yaratmayı doğrudan doğruya ifade eden tabirler­dir. Aslında yaratma mânâsında olmadığı halde, Allah'a isnad yoluyla yaratma kavramı kazanan "ilkâ, itâ', inbât, ihrâc, inzal" gibi lâfızlar da vardır.

Allah herşeyin yaratıcısıdır. Bundan dolayı yaratma geniş bir alana yayılmaktadır. Varlık sahnesinde bulunan herşey yarat­manın konusudur. Allah göremediğimiz varlıkları, hattâ mücerred nesneleri de yaratmıştır, ölümü, hayatı, kulların fiillerini, melekleri, cinleri, ve daha göremediğimiz ve bilemediğimiz nice varlıkları yarattığı gibi, görünen kâinatı da yaratmıştır. Yedi gök ve en yakın sema ve gökte bulunan uçsuz bucaksız âlem, galak­siler, yıldızlar, güneş, güneş sistemi, burçlar, gezegenler, ay, gece ve gündüz ve yine bir gök cismi olan yeryüzü ve üzerindeki dağ­lar, ovalar, madenler, denizler, nehirler, şehirler ve yeryüzü zenginlikleri, çift çift, çeşit çeşit canlılar, bitkiler, hayvanlar ve bü­tün bunlar emrine ve hizmetine verilen Allah'ın halifesi insan, ulu Allah'ın yaratıklarıdır. Allah'ın yaratıcı icraatından hiçbir varlık hariçte kalamaz.

Yaratma Allah'ı tanıtıcı en bariz vasıftır. Uluhîyet Yaratıcı ol­maya bağlıdır. Bu esas baştan kabul edilince bütün şirk tezahür­leri kökünden yıkılır. Yaratıcı kim ise ilâh da odur. Allah'tan başka Yaratıcı olmadığına göre, O'ndan başka ilâh da yoktur. İbadete lâyık ve müstehak olan, Yaratıcı, yani gerçek ilâh olan­dır. Kulluk edilmek O'nun hakkıdır.

Yaratma deyip de geçivermemeli! Bu mefhum şuurla düşü­nülmesi, derinden duyulması ve idrak edilmesi gereken çok önemli meseledir. Herkes ve herşey varlığını muhtaç olduğu Zâ­ta, ihtiyarî veya ızdırarî, kulluk etmekle görevlidir. O halde tek yaratıcı, tek ilah ve tek ma'bud vardır:

Allah .[871]



[871] Veli Ulutürk, Kur’an-ı Kerim’de Yaratma Kavramı, İnsan Yayınları: 165-166.


Konu Başlığı: Ynt: Netice
Gönderen: Mehmed. üzerinde 29 Ocak 2019, 14:32:45
Esselamü aleyküm Rabbim paylaşım için razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Netice
Gönderen: Ceren üzerinde 29 Ocak 2019, 18:12:17
Esselamu aleykum. Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim. ..