> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hanefi Fıkhı > Fetavayi Hindiyye > Talak 1.Bölüm
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Talak 1.Bölüm  (Okunma Sayısı 7600 defa)
30 Mayıs 2010, 12:00:55
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 30 Mayıs 2010, 12:00:55 »



Fetavay-i Hindiyye Talak 1.Bölüm

KİTABÜ´T- TALÂK
1- TALÂK´IN MANÂSI, RÜKNÜ, ŞARTI, HÜKMÜ, VASFI, KISIMLARI VE TALÂKI VÂKİ OLAN VE OLMAYAN KİMSELER..
Talâk´ın Manâsı:
Talâk´ın Rüknü :
Talâk´in Şartı:
Talâk´ın Hükmü :
Talâk´ın Vasfı:
Talâkın Kısımları:
Fetavayî Hindiyye Talâk-ı Sünnîde Kullanılan Bazı Lafızlar
Talâk-ı Bid´îde Kullanılan Bazı Lafızlar
Sarhoş Kimsenin Talâkı
2- TALÂK´IN ŞEKİLLERİ
1- Sarîh Talâk.
Talâkın Kadına İzafesi:
2- Talâkı, Zamana İzafe Etmek.
3- Talâk´ın Teşbihi Ve Sıfatı
4- Dühûlden Önceki Talâk.
5- Talâkta İkullanilan Kinaye Lafızlar
6- Kitabet (=Yazma) Yolu İue Talâk.
7- Farsça (Veya Diğer Dillerle) Yapılan Talâk
3- BAŞKALARINA TEFVİZ EDİLEN TALÂK..
1- Talâk Hususunda Kadını Muhayyer Bırakmak.
2- Talâkı Kadının Eline Bırakmak.
3- Talâkı Kadının İsteğine (= Dilemesine, Meşietine) Bırakmak.
4- TALÂKIN ŞARTA BAĞLANMASI
1- Şart Lafızarı
3- İn, İzâ Ve Başka Kelimelerle, Talâkı Şarta Bağlamak Talâkı, Nikâha İzafe Etmek :
Talâkı Sarih Şarta Bağlamak:
4- İstisna.
İstisnanın Şartı
İstisna’ Nın Sıhhatinin Şartı


KİTABÜ´T- TALÂK



1- TALÂK´IN MANÂSI, RÜKNÜ, ŞARTI, HÜKMÜ, VASFI, KISIMLARI VE TALÂKI VÂKİ OLAN VE OLMAYAN KİMSELER


Talâk´ın Manâsı:


Talâk[1] : Şer´an, nikâh akdini, lafo-ı rna´hsûs ile (— özel sözler­le) hâlen veya meâlen, ref ve izâle etmektir. (= ortadan kaldırmak­tır.) Bahru´r - Râik´ta da böyledir. [2]



Talâk´ın Rüknü :



Talâk´tn rüknü, erkeğin, karışma hitaben : «Sen, boşsun.» demesi veya buna benzer bir söz söylemesidir. Kâfî´ds de böyledir. [3]



Talâk´in Şartı:



Talâk´m, özellikle şu iki şartı vardır:

1- Kadında, nikâh veya iddet kaydının bulunması,

2- Mahall-i nikâhın helâl olması,


Meselâ : Cimâ´dan sonra, musâharet sebebiyle, kocasına haram olan ve iddet beklemesi îcafoeden bir kadını; kocası iddeti içinde bo-şasa; —nikâhının— helâlliği kalkmış olduğundan, bu talâk vâki ol­maz.

Bu kimse, önce fooşayıp; sonra bundan geri dönse bile, —helâllik ve bağ zail olup gitmezse —talâk baki kalır. Çünkü onlar, halde değii, istikbâlde zail olurlar. Bir taiâk´tan sonra; iki defa daha tatlik etmiş olsa bile, hüküm değişmez. Serahsî´nin Muhıyt´inde de böyledir. [4]



Talâk´ın Hükmü :


Talâk´ın hükmü : Karı - koca arasındaki ayrılığın; teiâk-i Hc´îde, kadının iddeti bitince; taiâk-ı bâin´de ise hemen, vuku bulmasıdır. Fet-hu´l - Kadîr´de de böyledir.

Nikâhın helâlliği; üç talâk vuku ´bulduğu zaman kaybolur. Se-robsî´nin Muhıyt´indc de böyledir. [5]



Talâk´ın Vasfı:



Talâk, aslında mahzurlu; ihtiyaç halinde ise, mftbâhtır. Kâfimde da böyledir. [6]


Talâkın Kısımları:



Talâk, iki kısımdır:

1- Taiâk-ı sünnî,

2- Talâk-ı bid´î.


Bunlardan her biri de, iki kısma ayrılır:

1- Adede rücû1 eden,

2- Vakte rücû´ eden.

Aded ve vakit bakımından, taiâk-ı sünnî iki kısımdır:

1- Talâk-i sunnî-i´has´en,

2- Ta!âk~ı sunnî-f ahsen.

Talâk-i sunnî-i ahsen : Kendisine cima´ edilmiş bulunulan zev­ceyi, içinde mukârenet bulunmayan, bir tuhûr (= temizlik) İçinde, ta-lâk-ı ric´î ile bir talâk boşamaktır ki, bu kadın, iddeti sona erinceye kadar, bîr da;ha atİik edilmiş (= boşanmış) olmaz. Bu kadın hamile ise, hamlini vaz1 etmesi (= doğurması) da beklenir.

Tnlâk-i sunnî-i hasen : Aslında cima´ edilmiş bulunan bir İcadım; içinde cima´ bulunmayan bir tuhr (= temizlik) hâlinde, bir ric´î talâk ile boşamak ve İddetin sonuna kadar, tuhr (— temizlik) hallerinde, ´birer daha boşamaktır. Serahsî´nin Muhıyt´lnde de ´böyledir.

Cima1 edilmiş olan kadın ile, cima´ edilmemiş olan kadın, adede rucû eden, sünnî talâk bakımından eşittirler.

Vakte rücö eden sünnî talâk ise, kendisine cima´ edilmiş bulunan, kadında sabit olur.

Cima´ edilmemiş olan kadın; temiz iken de, hsyızîı iken de, bo-şanabilir. (Çünkü, bu kadının, iddet beklemesi, gerekmez.) Hidâys´de de böyledir.

Kendisi ile, halvet-i sahîha da bulunulmuş olan kadın da, ta­lâk vakti hususunda; cima´ edilmiş olcn kadın gibidir. Muhıyt´te de böyledir.

Taiâk-ı Sünnî´nin vakti hususunda, müslüman kadın ile, ehl-i kitap olan veya câriye bulunan kadınlar da, müsâvîdir. Tatarhâniyys´-de de böyledir,

«İddetin uzamasından zarar görmemesi İçin, erkeğin, İlk ta­lâk-i, temizlik vaktinin sonuna bırakması, evlâdır.» denildi.

Keza, «işi, cimâ´ın sonucunu beklemeye bırakmamak için, sünnet olan vakit, temizliğin, hemen akabinde boşamaktır.» denildi. Tebyîn´de de böyledir.

Burada, temizlikten kasıt, içinde cima´ yapılmayan vakittir Talâk-ı Sünnî´nin vakti, ancak, bu vakittir. Hayız tıâlindeki cima´ ve hayız hâlindeki talâk; üzerinde nas oian sünnet talâk mahallinden çık­mış bulunur. Zıyâdât´ta da böyledir.

Bu hüküm, şahsın; hayız hâlinde vuku bulan talâkdan, rücû et­mesinin, daha güze! olduğu, Asıl´da zikredilmiştir.

Ttihâvî: «Bir kimsenin, karısını, hayzı takip eden temizlikte bo­şaması, sünn-et olan talâk mahalline, dönmesine işarettir.» demiştir.

Ebü´l - Hasen ise : «Ts´ıâvî´nin söylediği, İmâm Ebû Hanîfe (R.A.)´-nin,.; Asıl´da zikredilen ise, İmâmeyn´in kavlidir.» demiştir.

Bîr kimse; karısını, hayız hâlinde iken, boşadıktan sonra, ye­niden nikahlayıp; hayzı takip eden temizlik hâli içinde, tekrar boşamayı İstese; bu boşama, bil - ittifak, talâk-t sünnî olur. Zehıyre´de da böyledir.

Bir kimse; karısını, içinde cima´ etmediği, temizlik halinde, bir talâkla boşadıktan sonra, tekrar nikâhlasa; bu şahsın, o temizlik müddetinde, isterse, bu kadını boşayabiîeceği hususunda, ittifak var­dır. Bedâi´de de böyledir.

Bir kimse; karısını, içinde cima´ yapmadığı tuhur {= temizlik) hâlinde, bir talâkla ´boşadıktan sonra; aynı tuhur günlerinde, karısına, sözle, tekrar rücû´ etse; bu şahıs, karısını, isterse, aynı temizlik gün­lerinde ikinci defa boşayabiiir. İmâm Ebû Hanîfe {R.A.J´ye göre, ise, talâk-ı sünnî olmaz. İmâm Muhammet! (R.A.)´den ise, bu rivayetlerin, her İkisi de gelmiştir. Zehıyre´de de böyledir,

Bu durumda, karısına; dokunmak, öpmek veya fercine şeh­vetle bakmak gibi, bir yolla müracaat eden kimsenin, talâkı hakkında da, yukarıdaki ihtilâflar, söz konusudur. Sirâcü´i - Vehhâc´da da böyle­dir.

Bîr kinime, karısının elini, şelrvetle tuttuğu sırada, ona : «Sen, sünnet üzere, üç talâk boşsun.» dese; o sırada üç talâk vâki olur. Bu talâklardan biri, diğerine tâbidir. Koca, karısına müracaat ettiği zaman. diğer talâk vâki oiur. Mebsût´ta da böyledir,

Şayet, bu şahıs; ´bîr talâkla boşamiş buîunduğu karısına, ci­ma´ ile müracaat ederse; bu hâli, bil - icmâ, taiâk-i sünnî olur. Sîrâ-cü´l - Vehhâc´da da böyledir.

Bu hüküm; adam, cima´ ite müracaat edince, kadının, bundan, hâmi[e kalmaması halindedir.

Şayet kadın; bu cimâ´dan hâmile kalmışsa; İmâm Ebû Hanîfe (R.A). île İmâm Muhammet! (R.A.)´e göre, kocası isterse, bu kadını, başka bir talâkla boşayabilir. Bedâi´de de böyledir.

Bid´î talâk da iki nevidir

1- Aded yönünden bid´î talâk,

2- Vakit yönünden bid´î talâk.


Aded yönünden bid´î talâk : Bir tuttur (~ temizlik) vakti içinde; kadını, bir kelime ile yahut, ayrı ayrı kelimelerle, üç talâk boşamaktır.

Veya, bir temizlik süresi içinde; bir kelime ile yahut iki kelime ile; iki talâkın arasını, cem etmektir. Bir kimse, böyle yaparsa; talâk vâki olur. Fakat, böyle yapan şahıs da, âsî (= günahkâr) olmuş bulu­nur

Vakit yönünden bid´î tal§´<: Bu, hayız gören bir kadını, hayız halinde iken boşamaktır. Ancak, bu kadının; —kocasının —cima´ et­tiği bir kadın olması gerekir. Bir kimsenin, içinde cima´ ettiği tuhur E= temizlik) zamanında, karısını boşaması da. vakit yönünden bid´î bir talâktır/

Bu hallerde de, talâk, vâki; fakat, kocanın, karısına müracaat et­mesi, müstehap olur.

Esahh olan kavil ise, bu durumda, kocanın, müracaat etmesi va­ciptir. Kâfî´de de böyledir.

Zâhir-i rivayette, talâk-ı bâin, talâk-ı sünnî değildir.

Bir kimsenin, cima´ etmemiş olduğu karısını; — hayızlı veya hayız-sız — boşaması, talâk-ı sünnîdir. (Çünkü, bu kadının, iddet beklemesi gerekmez.)

Müntekâ´da : «Bir kimsenin; karısını, hayızfcalinde iken, mu­hayyer bırakmasında, bir beis yoktur.

Hayız hâlinde, kadının, kendisini muhayyer kılmasında da, bir beis yoktur.

Hakimin, hayız halinde, bu kan - kocanın arasını ayırmasında da, bir beis yoktur.» denilmiştir. Muhıyt´te de böyledir.

Hayızlı bulunan bir cariyenin; azâd edilince, nefsini muhay­yer kılmasında da, bir beis yoktur.

Bu mes´elelerde, cima´ edilen kadınla, cima´ edilmeyen kadın, müsavidir. Sirâcü´i - Vehhâc´da da böyledir.

Yaşça büyük veya küçük olduğundan dolayı, hayız görmiyen bir kadını, sünnet üzere boşamak isteyen koca; onu, bir taiâk boşar; bir ay geçince bir talâk daha ve bir ay daha geçince, bir talâk daha boşar.

Boşama, ayın başında vuku´ bulmuşsa, yeni ;aym, hilâlinin görül­düğü günün evveline İtibar .edilir. Ayrılıkta olsun, i...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Talak 1.Bölüm
« Posted on: 28 Mart 2024, 16:04:29 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Talak 1.Bölüm rüya tabiri,Talak 1.Bölüm mekke canlı, Talak 1.Bölüm kabe canlı yayın, Talak 1.Bölüm Üç boyutlu kuran oku Talak 1.Bölüm kuran ı kerim, Talak 1.Bölüm peygamber kıssaları,Talak 1.Bölüm ilitam ders soruları, Talak 1.Bölümönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes