> Forum > ๑۩۞۩๑ Açık Öğretim & İlitam Dunyasi ๑۩۞۩๑ > Dokuz Eylül İlitam > Felsefe Tarihi > Ünite 2 Ders Özetleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ünite 2 Ders Özetleri  (Okunma Sayısı 3958 defa)
21 Mart 2013, 18:35:56
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 21 Mart 2013, 18:35:56 »



ÜNİTE 2

S-1Felsefenin karşılığı nedir?
Geniş bir alanda kabul edilebilen felsefenin karşılığı hikmet sevgisi ve bilgeliktir.

S-2ilk sistematik felsefe tarihçilerinden birisi olan Aristoteles Metafizik adlı eserinde hangi konuya vurgu yapmıştır?
C-2kendisinden önceki filozofların değerlendirilmesinin elzem olduğunu belirtmiş ve felsefenin birikimli olarak ilerlediğine de atıfta bulunmuştur.Aristoteles,diğer filozofların görüşlerini incelememiz gerektiğine çok önemli vurgular yapmaktadır.Eğer incelediğimiz filozoflar,herhangi bir noktada yanılmaktaysalar bizde aynı hataya düşmeyelim,aynı görüşlerimizin paylaşımından çekinmeyelim.

S-3Yunan düşüncesini hazırlama çabası içerisinde olan kişiler kimlerdir ve ağırlık verdiği konular nelerdir?
C-3Homeros veHesiodos tur.Mitos ve efsaneler konusudur.

S-4Ünlü ozan olan Homeros un destani bir biçimde yazılan önemli eserleri nelerdir?
C-4Odysseia ve İlli adasıdır.

S-5Homerosun kullandığı dil ve şekli nasıldır?
C-5Dili şiirseldir,şekli ise bilim öncesi şekil olarak kabul edilmektedir.

S-6Hesiodos evren oluşumunu nasıl açıklamıştır?
C-6İlk olarak her şeyin başlangıcı olan Düzensizlik meydana gelmiştir.Dişi varlık olan toprak-gaia- ile yaratıcı erkek olan Tanrı Eros un etkileşiminden temel varlıklar olan gök,dağlar ve deniz,Toprak ananın Gök-Tanrı ile birleşmesi sonunda ise ilk tanrılar ortaya çıkmıştır. Hesiodos, Tanrı olarak sadece soyut değil, somutlaştırılmış şeyleri kabul etmekte ve Tanrıları antropomorfik bir biçimde tahayyül etmektedir.aynı zamanda güneş saatini bulduğu,güneş tutulmasını gözlemlediği ve ilk mesk un haritayı çizdiği rivayet edilmektedir.dönemine dair özgün bir kozmogoni anlayışıda geliştirendir.dünya düz değil,silindir biçimindedir ve hiçbir şeye dayanmadan serbestçe havada bulunmaktadır.

S-7 Felsefenin ilk beşiği neresidir?
C-7 Milet’tir.

S-8 Milet’te ortaya çıkan ilk filozofların düşünce şekli nasıldır?
C-8 Toplumların benimsemiş oldukları inanışları büsbütün reddetmediler, ancak bununla yetinmemişlerdir. Böylece felsefe ,dinsel/mitolojik düşünceden bir kopuştur.İnsan aklına dayanan bir faaliyet olup, doğal olayları yine doğal nedenler aracılığıyla açıklar.

S-10 Felsefenin ilk ele aldığı konular nelerdir?
C-10 Dinden bağımsız olarak evrenin kökeni ve doğasını anlama sorunu olmuştur.

S-11 Yunan dünyasında bilim öncesi dönemden , bilim dönemine geçiş sürecinin ilk filozofu ve kendisine öğretilenle yetinmeyen filozof kimdir?
C-11 Thales’dir.

S-12 Milet Mektebinin kurucusu sayılan filozof kimdir?
C-12 Thales’dir.

S-13 Milet okulu hangi filozofları yetiştirmiştir?
C-13 Thales,Anaksimandros ve Anaksimenes’dir.

S-14 Thales’in felsefe tarihindeki görüşleri ve önemi nelerdir?
C-14 Çağının bilim adamı-filozof tipinin ilk temsilcisi olan Thales,felsefenin yanında matematik ve astronomiyle ilgilenmiş ve M.Ö 585 yılındaki Güneş tutulmasını önceden haber verdiği için Miletliler –safos- yani –herşeyi bilen- demişlerdir.Thales e göre evrendeki her şeyin ilk ana maddesi sudur.Thales, felsefede henüz ruh-madde ayrımı bulunmadığından dolayı, suya tanrısal bir yaratıcı bir statüsü vererek onu canlı kabul etmiş ve maddeyi canlı ve yaratıcı görme (Hilozoizm) anlayışının ilk temsilcisi olmuştur.

S-15 Anaksimondros’un felsefe tarihindeki yeri ve görüşleri nelerdir?
C-15 Thales’in öğrencisi olan Anaksimandros, felsefede yazılığı geleneği başlatmış ve Doğa Üstüne adlı kitap yazmış.Ona göre ilk ana madde nicelikçe “sınırsız” nitelikçe “belirsiz” bir şey olmalıdır.Yani Apeiron (sonsuzluk) dur.Sınırsız olması yönüyle evrendeki her türlü varlığın kendisinden çıkabileceği miktarı kendisinde bulacaktır.Aynı zamanda Güneş Saatini bulduğu, ilk Mesk-un Haritayı çizdiği rivayet edilmektedir.Dönemine dair özgün bir kozmogoni anlayışı da geliştirendir.Dünya düz değil, silindir biçimindedir ve hiçbirşeye dayanmadan serbestçe havada bulunmaktadır.Belirsiz olması sayesinde de apeiron,her türlü zıt niteliğini kendisinden doğmasına imkan sağlayacaktır.

S-16Anaksimenes in felsefe tarihindeki yeri ve görüşleri nelerdir.?
C-16Anaksimenes in ilk madde anlayışındaki tavrı,Anaksimondrosdan bir kopuş ve bir ölçüde-Thales e geri dönüştür.Düşünürümüze göre,Anaksimondros un arkesi –apeiron- kavramı kapalı bir kavramdır ve ne gözlenir ne de anlaşılabilirdir.Thales gibi evreni,bilinen bir maddeye dayandırır ve ona göre ilk madde, havadır.Hava sıcaklaşıp ve soğuklaşarak zıt nitelikleri kendi kendi bağrından çıkarabilmektedir.Bu bağlamda mataryalist panteisttir.Felsefeye ruh kavramı Anaksimenes in hava anlayışı ile girmiştir. Astronomi alanında da gözlemlerde bulunmuş,ayın güneş etrafından aydınlatıldığını anlamış ve gezegenleri sabit yıldızlardan ayırmıştır.Çakılı yıldız kavramını kullanmış,ay tutulmasını doğru olarak açıklamaya çalışmış ve deprem kuramını ortaya koymayı denemiştir.Anaksimenes,Thales ten Arzın su üstünde yüzmeyip,hava boşluğunda hiçbir şeye dayanmadan durduğunu ifade ederek ayrılmıştır.

S-17Miletli filozfların (thales,Anaksimondros,Anaksimenes)ortak özellikleri nelerdir?
C-17Üçüde ahlak,insan ve din konularına hiç değinmemişlerdir.Sadece doğa üzerine yoğunlaşmışlardır.
O yüzden ilk doğa filozflarıdır.

S-18Pisagorun felsefedeki yeri ve görüşü nelerdir?
C-18Pisagor ile kurmuş olduğu okul-tarikat(İTALYA OKULU) olan Pisagorcular arasında bir ayrım ya
pılmaz.Seçkin öğrenci olarak matematikçiler,Pisagorun öğretilerinin derinlikli açıklamalarını yalnızca
kendi aralarında paylaşırlar ve dışarıya sızdırmayarak gizli tutardı.Üçgenin iki dik kenarının karelerinin
toplamının,hipotenüsün karesine eşit olduğu şeklindeki geometrik ilke günümüzde bile Pisagorun adıyla anlatılmaktadır.

S-19Pisagor tarikatının özellikleri nelerdir?
C-19Tarikat üyeleri et,baklagiller yemez,karanlıkta konuşmaz ve keten elbise giyerler ama en önemlisi hayvan öldürmezlerdi.Hint kültüründen etkilenip ruh göçü(tenasüh)anlayışını ilk kez felsefenin konuları içine almıştır.

S-20Pisagorcuların evren anlayışları nasıldır?
C-20Pisagorcular için matematik /sayılar,metafiziksel anlayışları sebebiyle merkezi bir öneme sahip olmuştur.Evren bir kaos değil,kosmostur.Evrende bulunan her şey,bir uyum içindedir.Arke,sayılardır. Pisagorcular düalist yani insan,ruh ve bedenden meydana gelen bileşik bir varlıktıR.

S21Pisagorculara göre maddenin aslı nedir? C21Hava ,su gibi somut bir şey değilde mücerret bir şey olduğunu ileri sürerek felsefeyi metafiziğe yaklaştırmıştır.

S-22Pisagorcular varlıkları hangi temel ikili ile açıklamışlardır?
C-22Sınırlı-sınırsız,tek-çift,bir-birkaç,sağ-sol,erkek-dişi,durgun-hareketli,düz-eğri,ışık-karanlık,iyilik-kötülük, kare-dikdörtgen şeklinde olup toplam 10 ilkedir.

S-23Herakleitosun felsefi görüşü ve önemi nedir?
C-23Efesli Herakleitosayla Yunan felsefesi yeni bir döneme girmiş;felsefeye değişme sorunu yerleşmiştir. Eserlerinde zor üslup kullandığından dolayı “MUAMMA” ve “KARANLIK FİLOZOF” denmiştir. Bir nehirde iki kez yıkanılmaz, sözü onun değişim felsefesini özetler.Herşeyin ana maddesi ateştir ve her şeyin bir olduğu düşüncesine sahiptir.

S-24Pisagorcular ve Herakleitos evrenin uyumunu nasıl açıklarlar?
c-24Evrendeki uyumu Pisagorcular zıtlıklar arasındaki işbirliğine Herakleitos ise zıtlıkların savaşına dayandırmaktadır.

S-25Herakleitotos un etkilendiği filozoflar kimlerdir?
C-25Anaksimondros,Anaksimenes,Ksenaphones ve özellikle Pisagordur.

S-26Herşeyin değişim içinde olmasına karşın insanların her şeyi sabitmiş gibi görmelerini Herakleitos neye bağlamıştır?
C-26İki değişmez nedene bağlamıştır.İlki ateşin miktarıdır.İkincisi ise “logos”dur.”Ateş” ölçü ile yanar ve ölçü ile söner.Logos değişmenin kendisine göre gerçekleştiği ölçü yada yasa olup her şeyi yöneten güçtür.

S-27 Herakleitos’a göre gerçek bilgiye nasıl ulaşılır?
C-27 Bilgiye akıl yolu ile ulaşılabilir.

S-28 Ela Okulu temsilcileri kimlerdir?
C-28 Ksenophones, Parnanides ve Zenon’dur.

S-29 Ela Okulu düşünürleri ile Herakleitos arasındaki farklar ve ortaklıklar nelerdir?
C-29 Herakleitos değişimi savunurken onlar değişimin gerçekliğini yadsımışlardır.İkiside duyu bilgisinin yanıltıcılığına vurgu yaparak akılsal düşünceye önem göstermekte hem fikirdirler.

30-) Gümüldür’lü Ksenophanes Felsefi Görüşleri Nelerdir ?
30-) Temel olarak yunan mitolojisine karşı çıkmış önceki filozofların aksine doğa felsefesi yerine tanrı ve insan sorusu üzerine düşünmüştür. Yunan mitolojisinde tanrılar,insan gibi tasavvur edilmiştir.Buna karşı insan -biçimci ,tanrı anlayışını çok sert bir şekilde eleştirmektedir.Yunanlıları tek tanrıcılığa yönlendirmiştir.Bu yaklaşımıyla Ksenophares ,Ela okuluna varlık ve değişmezlik fikrini miras olarak bırakmıştır.

31-) Parmenides’in Felsefi Gürüşü Nasıldır ?
31-)Parmenides’in temel önerisi; “var olan,vardır.”Özdeşlik önermesidir.Gözleme değil kavramsal akıl yürütmeye dayanır.var olan ya yalnızca varlıktan ya da yalnızca hiçlikten türemek zorundadır.İkinci şık yani hiçlikten herhangi bir şeyin doğması şıkkı hiçbir yunanlının kabul edemeyeceği bir anlayıştır.Varlığın parçalarının olmaması demek aynı zamanda onun bölünmez ve sürekli hareketsiz ve değişmez olduğu anlamına gelmektedir. Varlık,yokluğa doğru hareket etmiş olsaydı bu durumda varlığın, var olmamasının mümkün olacağı sonucu da kabul edilebilir olacaktır.Harekleitos’un iddiasının aksine varlık değişmez hareket etmezdir.Değişim ve hareket ,insan duygularından kaynaklanan bir yanılsamadır. Var olan hiçbi...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2014, 12:07:35 Gönderen: Hafize Aişe »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ünite 2 Ders Özetleri
« Posted on: 16 Nisan 2024, 13:49:15 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ünite 2 Ders Özetleri rüya tabiri,Ünite 2 Ders Özetleri mekke canlı, Ünite 2 Ders Özetleri kabe canlı yayın, Ünite 2 Ders Özetleri Üç boyutlu kuran oku Ünite 2 Ders Özetleri kuran ı kerim, Ünite 2 Ders Özetleri peygamber kıssaları,Ünite 2 Ders Özetleri ilitam ders soruları, Ünite 2 Ders Özetleriönlisans arapça,
Logged
07 Nisan 2014, 22:34:29
✿ Yağmur ✿

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.684


Site
« Yanıtla #1 : 07 Nisan 2014, 22:34:29 »

selamunaleykum;
Allah razı olssun sizlerden...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

30 Nisan 2014, 12:08:40
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« Yanıtla #2 : 30 Nisan 2014, 12:08:40 »

Soru 1-Konfüçyüs'ün felsefesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Doğaya önem vermek                       B)  Duyulara önem vermek           
C)  Metafizik kurallara önem vermek             D) Siyaset ve toplumsal konulara önem vermek
E)  Sezgiye önem vermek

Soru 2-Çinde ortaya çıkan  diğer bilge olan ve erdemli yolun gizemli olduğunu,insanın sezgiyle bunu keşfedebileceğini savunan bilge kimdir?
A) Sidhartha Gautama           B) Lao-Tzu       C) Platon       D) Thales           E) Konfüçyüs

Soru 3-Bilinen en eski Yunun filozofu kimdir?
A)Thales          B)Platon          C)Konfüçyüs          D)Buda          E)Anaksimondros

Soru 4-Tüm eserleri günümüze kadar gelen ilk filozof aşağıdakilerden hangisidir?
       A) Platon        B) Sokrates         C) Pisagor         D) Thales         E) Herakleitos

Soru 5-Felsefenin Yunanlılarda başlamasının en temel sebebi aşağadakilerden hangisidir?
  A)Pratik bilgiler           B)Ahlaki bilgiler
  C)Siyasi öğretiler         D)Dinsel öğretiler       
  E)Bilgiye yönelmeleri ve böylelikle kuramsal nitelikli sorunlara ilgi duymaları

Soru 6-Felsefenin ilk ele aldığı konu hangisidir?
  A)Dinsel anlayışlar        B)Mitolojik inanışlar  C)Dinden bağımsız olarak evrenin doğasını anlama
  D)Siyasi olgular              E)Metafizik olgular

Soru 7-Felsefe tarihinin ilk düşünce geleneğini oluşturan,aynı zamanda felsefe tarihinin ilk meteyalistleri ve hilozoistleri olan üç filozof aşağıdaki şıkların hangisinde doğru verilmiştir?
        A)Demoritos,Empedokles,Anaksimenes
        B)Thales,Anaksimondros,Anaksimenes
        C)Anaksagoros,Thales,Aristotales
        D)Anaksimenes,Aristotales,Thales
        E)Platon,Demokritos,Sokrates

Soru 8-İlk felsefe tarihçisi kimdir? 
A)Konfüçyüs      B)Thales      C)Aristotales       D)Platon         E)Sokrates

 
 Soru 9-Felsefenin Yunanlı'larda başlamasında aşağıdakilerden  hangisinin etkisi vardır?
        A)Filozofların katkıları
        B)Felsefi düşüncelerin tazıya dökülmesi
        C)Bilimsellikten yararlanmaları
        D)İnsanlığın ahlaki ve dini görüşlerinden yararlanmaları
        E)Hepsi

Soru 10-Evrendeki bütün cisimlerin canlı olduğunu kabul eden görüşe ne denir?
A)Devinim      B)Hilozoizim      C)Hareketçilik       D)Düalistizm     E)Kozmos

Soru 11-Thales,Anaksimondros ve Anaksimenes'in arkheleri (ilk madde anlayışları)aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru sıralanmıştır? 
  A)Toprak,Aperion,Ateş        B)Hava,Ateş,Su          C)Su,Aperion,Ateş
 D)Su,Aperion,Hava            E)Hava,Toprak,Su

Soru 12-Hilozoizm anlayışını ilk temsilcisi olan,çağının bilimadamı-filozof tipinin ilk temsilcisi olan ve güneş tutulmasını önceden haber verdiği için Miletliler tarafından ''sofos''yani ''her şeyi bilen'' denilen filozof kimdir?
A)Anaksimondros      B)Sokrates      C)Thales       D)Zenon        E)Parmenides
   
Soru 13-Felsefede yazılı geleneğini başlatan filozoftur. Karadenize açılan denizciler için bir harita hazırlayan, tarihte ilk kez meskun dünyanın bir levha üzerine resmini çizen ve güneş saatini bulan bu bilim adamı kimdir?

A)Thales       B)Anaksagoras       C)Pisagor      D)Herakleitos         E)Anaksimandros

Soru 14- Felsefede ilk kez ruh  kavramı bu filozof sayesinde yer bulmuştur. Ay'ın Güneş tarafından aydınlatıldığını gezegenleri hareket ettiklerini kanıtlamış,depremi açıklamaya çalışmış olan bu filozof kimdir?
A)Aneksimenes       B)Thales      C)Sokrates        D)Zenon         E)Anaksimondros

Soru 15-Ruhun ölümsüzlüğü ve ruh göçü (tenasüh) anlayışını ilk kez felsefenin konuları içine almıştır.Bütün var olanlarla bir akrabalık, homojenlik ilişkisi kuran ve bu yaklaşımlarıyla (makrokozmos''büyük insan'')-(mikrokozmos''küçük evren'') olarak yorumlanmasına yol açan ve kendi adıyla anılan bir TARİKAT-OKUL kuran filozof kimdir?
A)Harekletios      B)Pisagor      C)Zenon       D)Thales      E)Parmenides

Soru 16-Değişme ve birlik anlayışın''her şeyin babasının çatışma ve savaş'' olduğu deyişiyle savunan,halkını anlayışsız yığın olarak gören ve felsefe tarihinde karanlık filozof olarak tanımlanan filozof kimdir?
A)Pisagor         B)Zenon        C)Herakleitos           D)Ksenophanes      E)Demokritos

Soru 17-Felsefe tarihinde ilk iki karşıt akım aşağıdakilerden hangileridir?
  A) Pisagorcular -Elea okulu     B)  Elea Okulu –Herakleitos
   C) Herakleitos –Pisagorcular   D) Çoğulcu filozoflar - Elea okulu

Soru 18-Yunan mitolojisinde Tanrılar,insan gibi tasavvur edilmişlerdir.Bu insan biçimci Tanrı anlayışını çok sert şekilde eleştiren,Yunanlı'ları Tek T anrıcılığa yönlendiren,Elea okuluna varlık ve değişmezlik fikrini miras olarak bırakan filozof kimdir?
A)Ksenophanes      B)Parmenides        C)Zenon         D)Herakleitos        E)Domokritos

Soru 19-Sokrat öncesi dönemi filozofları arasında günümüze eserlerinden en fazla ulaşan filozoftur.Elea okulunun gerçek kurucusu olan,görüşlerini şiir olarak kaleme aldığı ''Doğa üstüne başlık'' eserinde anlatan,kavramsal akıl yürütmenin ilk ciddi örneklerini kullanan filozof kimdir?
A)Parmenides       B)Zenon        C)Herakletios        D)Anesimenes        E)Pisagor

Soru 20-Felsefe tarihinde karşıt görüşün barındırdığı çelişkileri ortaya çıkarmak surtiyle bunları çürüterek bir görüşün doğruluğunu savunma yöntemini ilk kez kullana düşünür kimdir?
A)Demokritos       B)Anaksagoras      C)Zenon      D)Sokrates       E)Thales

Soru 21-Paradokslarını mekanla ve hareketle olmak üzere iki gurupta ele alır.Hareketçilik ile ilgili paradoksunda hareketin imkansızlığını kanıtlamak için dönemin ''en hızlı atleti olan Aşil'' ile en yavaş hayvan olan kağlumbağayı yarıştırır.''  ''Aşil paradoksu'' olarak bilinen bu örnekte görüşünün doğruluğunu kanıtlamaya çalışan düşünür kimdir?
A)Pisagor      B)Parmenides        C)Anaksogoras       D)Zenon        E)Empedokles

Soru 22-Evrendeki tüm var olanların dört değişmez ana maddesi olan ''anasır-ı  erbaa'' yani toprak,hava,su ve ateş  bulunmaktadır.Bu dört ana maddeyi sevgi birleştirmekte, nefter ise ayırmaktadır şeklindeki görüşüyle felsefeye ''fail sebep'' kavramını kazandıran düşünür kimdir?
A)Anaksagoras       B)Empedokles       C)Zenon      D)Parmenides     E)Ksenophanes

Soru 23-Atina'yı felsefeyle tanıştıran düşünür olarak da anılır.Her şeyde her şeyden bir parça vardır deyişiyle,evrenin kendi başına kaostan, kozmos'a geçemez görüşünü savunmuştur.Felsefede Teolojik İlkeyi kullunan ilk filozof olmuştur.Aşağıdakilerden hangisi bu filozoftur?
A)Parmenides       B)Anaksagoras      C)Leukippos       D)Zenon    E)Anaksimenes

Soru 24-Güneş gibi gök cisimlerini dünya ile aynı yapıda olduğunu ileri sürmüştür.Atinalı'lar için bu bir dinsizlik olup mahkemeye verilen filozof, mevcut dine aykırı hareket etmekle suçlanıp hakkında dava açılan ilk filozof olmuştur bu filozof kimdir?
A)Anaksagoras      B)Empedokles      C)Demokritos       D)Heakleitos      E)Thales

Soru 25-Felsefe tarihinde ilk kez mutlulukçu ahlak anlayışını dile getiren düşünürdür.Oluş ve bozuluşu bir çarpışma mekaniği olarak gören  ve atomları da madde olarak görmesinden dolayı mekanik meteryalizmin kurucusu olan düşünür kimdir?
A)Demokritos       B)Anaksagoras       C)Empedokles      D)Leukippos      E)Anaksimenes

Soru 26- Çoğulcu filozoflar olan: Empedokles, Anaksagoras, Demokritos'un ana madde anlayışları nelerdir?
A)Anasır-ı erbaa, tohum, atom

CEVAPLAR 1-D   2-C   3-A   4-A   5-E   6-C   7-B   8-C   9-E   10-B   11-D   12-C   13-E   14-A    15-B   16-C   17-B    18-A    19-A   20-C   21-D   22-B    23-B    24-A   25-A   26-A


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes