> Forum > ๑۩۞۩๑ Açık Öğretim & İlitam Dunyasi ๑۩۞۩๑ > Dokuz Eylül İlitam > Felsefe Tarihi > Ünite 1 Ders Özeti
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ünite 1 Ders Özeti  (Okunma Sayısı 3810 defa)
21 Mart 2013, 18:34:20
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 21 Mart 2013, 18:34:20 »



FELSEFEYE GİRİŞ

Felsefe –hikmet ilimleri = tıp,astronomi,mat.
Eski zamanlardan beri ilim ya da felsefe demek  , insanı hayatını ve sağlığını korumaya , zamanı ve mekanı ölçmeye ve tabiat ve insanlarla doğru ilişkiler kurmaya yarayan bilgiler anlaşıldığını söylemek mümkündür.
Farabi = felsefe evvela Hind’de ,  sonra Kildaniler arasında , sonrada Mısır’a ve Greklere intikal etmiştir.
Kıldanî Sümerce’den  geçmiş , bir ilimde ihtisas yapan ya da özellikle cerrahlık yapan hekimler için verilen unvan Babil’de filozoflara Keldani denirmiş.
İlk yazılan felsefe kitaplarında filozoflara hakim diye atıfta bulunulur.
İlim daha özel anlamda dini ya da İslami bilimler için ; hikmet tıp ve tabiat bilimlerine atıfta bulunulurken kullanılır.
Eskiden beri kullanılan islam filozofları ve islam felsefesi tabirleri = hükemâü’l-islam , felâsifetü’l-islam , el-mütefelsifetü’l islâmiyye , flâsifetü’l müslimin.
İslam felsefesini Arapça felsefe diye adlandıranlar = H.Ritter , J. Schacht , M.Harten , M.Wilpert , J.Kroemer , Taha Hüseyin , Mahmud el-Hudeyri , Dimitri Gutas , P.Adamson
8.ve 13. Yy arasında Arapça dışındaki dillerde ve önemli bir felsefi eser yazılmadığı için ‘’Arapça felsefe’’ diye nitelendirilir. Hatta Arapça yazan Hristiyan , Yahudi ve diğer inançlara mensup yazarların eserleri de bu isimle anılabilir.
Burada bazı tutarsızlıklar ortaya çıkar ;
1-   Müslüman  Olmayan felsefecilerin eserlerini yazıldığını dile göre tanımlarken onların dini kimlikleri de vurgulanmakta
2-   Arapça felsefenin ortaçağda İbranice ve Latince’ye ve hatta daha sonra diğer Avrupa dillerine yapılan  tercümeleri aynı adlan anılabilir mi ?
3-   İslam dünyasında Arapça dışındaki dillerde yazılan felsefi eserler bu isim altında nasıl sınıflandırılabilir ?
Çağdaş anlamda İslam felsefesi tarihine dair ilk kitabı yazan ve bu alanda üni.de ders veren ilk hocalardan biri İsmail Hakkı İzmirli , eserde Arapça felsefesi yanında  İslam Felsefesi , İslam’da felsefe ifadelerini de kullanmaktadır.
Hilmi Ziya Ülken , sadece felsefi metinlerin yazıldığı dilin Arapça olmasından ötürü İslam Felsefesine Arap felsefesi demek doğru değildir demiş.
Farsça ve Türkçe olarak yazılan felsefî eserler de vardır. Nâsır- Hüsrev, Efdâluddin Kâşâni eserlerini Farsça kalem almış.
İbn Sina , Sühreverdi , Mir Damâd , Hadi-i Sebzevarî ‘de Arapça’nın yanında Farsçayı da kullanmışlar.

İSLAM FELSEFESİNİN MAHİYETİ
İslam felsefesi , İslam tarihi içinde ortaya çıkan , İslam medeniyeti ve kültürünün yayıldığı coğrafyalarda gelişen,ekseriyetle Müslüman filozoflar ve bilginler tarafından üretilen felsefi eserler ,düşünce sistemleri ve tefekkür birikimidir.
İslam filozoflarının da dile getirdiği bir ifade ile kadim zamanlarda bilginler arasında kimse ‘’hekim olmadan hâkim olamazdı’’ Klasik felsefe geleneği , tabiat bilgisinin özellikle de tıp ya da hekimliği felsefe öğrenmenin temel şartlarından saymaktadır. Felsefenin zayıflaması İslam medeniyetinin zayıflaması demekti.
İbn Rüşd ; akıl , muhakeme etme ve istidlalde bulunmanın insanlar için vacip olduğunu , Kuran’da tavsiye edilen dini bir emir olduğunu belirtir.
Ragıp el-İsfehani ‘müfredat’ında hikmeti ‘’ilim ve amel ile hakka isabet etmek ve ulaşmak ‘’  diye tanımlar.Ona göre hikmet nazari bilgiden ziyade ameli bilgi
İlk İslam filozofu Kindi’ye göre hikmet , düşünme gücüne ait bir fazilettir.En yüksek hikmet metafiziktir.
Farabi , hikmeti en üstün ilim olarak yani yüce şeyleri akletmek diye tanımlamış.
Metafizik anlamda hikmet ise , diğer ilimlerin dayandığı ilkeleri kapsayan en önde gelen ilim.
İbn Sina’ya göre hikmet metafizik ilmidir. Çünkü metafizik –en üstün malumun en üstün bilgisi – varlıkların ilk sebeplerinin bilgisi şeklinde hikmetin üç tanımını da kapsamaktadır.
İbn Rüşd ise hikmeti , felsefi burhan yönetimi olarak tarif eder. ‘’Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle devam et ve onlarla en güzel şekilde tartış ‘’ (Nahl 125). Hikmet yolunu ‘felsefe ‘ , güzel öğüt yolunu ‘vaaz ve nasihat’ , en güzel şekilde tartışma yolunu ‘kelam’ ilmi temsil etmekte.
Kindi felsefeyi ‘insanın gücü ölçüsünde varlıkların hakikatini bilmesi ‘ şeklinde tanımlar ‘hikmet sevgisi’ olarak tarif eder.
İslam filozofları aynı zamanda bilim adamı idiler. Onlar felsefeyi aynı zamanda tabiat bilimlerini de kapsayan bir alan olarak değerlendirmişlerdir. Mantık , mat. , tabiat ilimleri metafizik , ahlak , iktisat ve siyaset , felsefi ilimler saymış ve bunlarla ilgili müstakil eserler yazan filozoflar vardır.
İbn sina’nın bütün felsefi ilimleri kapsayan eseri eş-Şifa , tıp ilimleriyle ilgili müstakil eseri el-Kanun fi’t-Tıb buna örnektir.
İslam felsefesinin araştırma alanıyla ilgili iki görüş vardır. Biri İslam felsefesinin araştırma alanı İslam filozoflarının eserleri ve felsefi düşünceleriyle sınırlıdır. Diğer görüş ise , İslam’da felsefi düşünceyle beraber kelam , fıkıh usulü , nahive ve tasavvuf gibi ilimler de felsefi ilimlerle aynı dönemde sistemleştirilmiştir.
H.Ritter , A.Haurani , Van der Bergh , Gregory sünni kelamının bilhassa Mutezile ekolünün İslam felsefesine dahil edilebileceği ,
Schach ve bazı oryantalistler ; İslam felsefesi kelam ve tasavvufu da kapsar. Fııkıh usulünü kapsamaz ,
H.Corbin , Bausani , el-Hudeyri , İ.Madkur , İslam felsefesi Kelam , Tasavvuf ve Fıkıh usulünü kapsar,
R.Arnoldez İslam felsefesine sarf ve nahiv de eklenmeli.

GENEL FELSEFİ BİYOGRAFİ VE BİBLİYOGRAFİ KİTAPLARI
1-   İbnu-n Nedim = Fihrist ul-ulum = Arapçada yazılan en eski ve en meşhur felsefi tabakat kitabıdır. İslam’da felsefenin doğuşu,Müslüman filozoflar,Antikçağ Yunan filozoflar , Süryani mütercimler hakkında da bilgi verir. 10 bölümden oluşan eserin 7. Bölümü sadece filozoflara ayrılmıştır.
2-   İbn Cülcül’ ait Tabakatu’l Ettibâ ve’l Hükema = İbn Nedim’le aynı dönemde yazılmış. İbn Cülcül Endülüsülü meşhur bir tabip olması sebebiyle kitabında felsefi ilimlerin yanı sıra tıp ilminin ortaya çıkışı ve bu ilmin gelişmesine öncelik verin. Antikçağ filozofları ve Süryani mütercimler hakkında da bilgi verir.
3-   Ebu Kasım ibn Sâid el-endulusî = Kitabu Tabakati’l Umem
4-   En Velid Abdullah İbn-ul Farazî = Tarihu Ulemâi’l-Endülüs = özellikle Endülüs’te yetişen alimler ve filozoflar hakkında önemli kaynak
5-   Ebu’l Hasan Ali el-Beyhaki = Tarih Hükemai’l- İslam
6-   İbnu’l Kıfti = İhbaru’l ulema bi Ahbari’l –Hukema
7-   İbn Ebi Useybi’a = Uyunu’l Enba fi Tabakati’l Etibba
8-   İbn Hallikân = Befeyatu’l-Âyân ve Enbâ’u Ebnai’z-zaman = İbn Şakir el-Kutubi bu eserin zeyli olarak Fevatul Vefeyat’u yazmış.
9-   Taşköprüzade Ahmnet = eş-Şakâyıku’n-Nu’maniyye fi Ulemai’l Devleti’l Osmaniyye = Osmanlı alimleri , şeyhülislamlar ve eserleri hakkında kıymetli bilgiler verir.
10-   Katip çelebi= Keşfu’z-Zunun an Esâmi’l-Kütübi ve’l-Fünûn= 14500 civarında kitap ve risâle , 10000 kadar müellif hakkında bilgi verir.

ÖZEL HAL TERCÜMELERİ VE BİYOGRAFİK ESERLER
1-   İbn sina’nın kendisinin kaleme aldığı ve vefatından sonra Şeyhin Ebu Ubeyd Abdulvahid İbn Muhammed el-Cüzcâni tarafından Siretü’ş-Şeyhu’r-Reis hal tercümesini ( otobiyografik) türün ilk örnekleridir.
2-   Gazali= el-Munkız mine’d-Dalal
3-   İbn Haldun el Tarif bi İbn Haldun ve Rıhlatü Şarkan ve Garban önemli otobiyagrafik eserlerin son örneğidir.
4-   Biruni = risale fi müellefâti Muhammed Zekeriyye er-Razi
5-   Şehrazuri = Eş-Şeceretu’l-ilahiyye = İşrakiliğin kurucusu Şhabeddin Sühreverdi el – Maktul’un hayatı ve eserleri hakkında

FELSEFE VE DÜŞÜNCE TARİHİ KAYNAKLARI
1-   Ebu Süleyman es-Sicistani = Sivanu’l Hikme = İslam felsefesi tarihi niteliğinde
2-   İbn Hindu = Kelimu’r ruhaniyye fi Hikemi’il Yunaniyyin = İslam dünyasinda tanınan Yunan filozofların hikmetli sözleri
3-   İbn Hayyan  et-Tevhidî = el-mukâbaât
4-   Gazali = Makasıdu’l Felasife
5-   İbn Fatik = Muhtaru’l Hikem
6-   Şehristani = Tarihu’l Hukemâ , Kitabu Musâra’ati’l Felasife
7-   Fahreddin er-Razi = muhassal efkari’l Mutakadîmin ve’l Mutaahhirîni’l Felasife ve mütekellimin

ANSİKLOPEDİK SÖZLÜKLER
Felsefe sözlükleri = Kindi’nin risale fi Hudûdi’l Eşyâ ve Rusumiha ( ilk özel felsefe sözlüğü ) , Farabi’nin Kitabu’l Huruf , et-Ta’likat , ed-Da’avâul- Kalbiyye , İbn sina’nın Risale fil Hudud
Genel sözlükler = Seyyid Şerif Cürcani’nin el-Kitabu’t Tarifat
Felsefi ansiklopediler = Muhammed ibn Yusuf Kâtip el-Havârizmî’nin Mefâtihu’l – Ulum adlı eseri , bütün ilimler hakkında genel bilgiler verir. Tahanevi’nin Keşşafu Istılahati’l-fünun


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2014, 11:47:45 Gönderen: Hafize Aişe »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ünite 1 Ders Özeti
« Posted on: 20 Nisan 2024, 01:03:13 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ünite 1 Ders Özeti rüya tabiri,Ünite 1 Ders Özeti mekke canlı, Ünite 1 Ders Özeti kabe canlı yayın, Ünite 1 Ders Özeti Üç boyutlu kuran oku Ünite 1 Ders Özeti kuran ı kerim, Ünite 1 Ders Özeti peygamber kıssaları,Ünite 1 Ders Özeti ilitam ders soruları, Ünite 1 Ders Özetiönlisans arapça,
Logged
30 Nisan 2014, 11:58:07
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« Yanıtla #1 : 30 Nisan 2014, 11:58:07 »

S.1 Felsefe ünlü varolşucu Filozof jasperse göre nedir?
a) Raydan çıkmak            b) Yolda olmak      c)Yukarı çıkmak       d)Mutlu olmak   e)Mutsuzluk

S.2 Felsefenin kaynağı nedir?
a)Din         b)Düşünme                 c)Davranışlar        d)İnsanlar       e)Sağ duyu

S.3 Felsefenin 3 ana etkeni nelerdir?
a)bilgi,varlık, akıl   b)bilgi,akıl, değer  c)akıl,bilgi, tecrübe  d)bilgi,varlık, değer   e)bilği,zeka,söz

S.4 İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik nedir?   
a)konuşmak         b)yazmak       c)düşünmek         d)ahlak   e)yemek yemesi

S.5 İnsanı neler düşünmeye sevk etmiştir?
a)merak        b)hayret              c)merak ve hayret         d)heyecan          e)hiçbiri

S.6 Aşağıdakilerden hangisi İslam dünyasında felsefenin manasının (yakın ) karşısında kullanılmaz?
 a) hikmet      b )hakim    c)hekim   d) filozof       e)aşık

S.7 M.Ö 4 yy. yaşamış olan filozofu kimdir?
a)Thales                b)C.bruned        c)Kant           d)Aristoteles     e)Platon

S.8 Laboratuara girerken yalnız pardösümü değil, tüm inanç ve değerlerimi de kapının önündeki askıda bırakıyorum diyen filozof kimdir?
 a)C.bernard         b)Aristo              c) thales           d)kant        e)farabi

S.9 Aşağıdakiler hangisi felsefe nin yunanca kökendir?
a)hendese              b) polo        c)phlo                d)hekim         e) philo sophia

S.10 Felsefe ne zaman başlamıştır? 
 a)antikyunanda       b)Aristoteles  ile             c)ilk insan ile         d)sofistlerle     e)Mısır da

S.11 İnsan sağduyuyu ve gündelik bilgiyi nasıl kazanmıştır?   
a)düşünerek             b)deneyimleri ile          c)konuşarak       d)gözlemleyerek       e)deneyle

S.12 Aşağıdakilerden hangisi bilgi çeşitlerinden değildir?   
a)teknik bilgi        b)dinsel bilgi               c)düşünsel bilgi               d)sağduyu bilgisi          e)bilimsel bilgi

S.13 Aşağıdakilerden hangisi felsefenin alt dallarından değildir? 
 a)epistemoloji                b)ontoloji              c)fizik felsefesi          d)din felsefesi   e)ahlak felsefesi
(aslında bütün her şeyin felsefesi olur burada soruda kitaba göre şeklindedir)

S.14 Epistemoloji nedir? 
 a)sanat felsefesi          b)bilgi felsefesi     c)din felsefesi    d)ahlak felsefesi             e)siyaset felsefesi

S.15 Ontoloji nedir?
  a)siyaset felsefesi    b)din felsefesi         c)varlık felsefesi           d)ahlak felsefesi         e)sanat felsefesi

S.16 Bir sanat eseri ifade ediliş tarzı ile nasıl bir eserdir?   
a)nesneldir ve defalarca yapılabilir 
b)nesneldir ancak bir defaya mahsus yapılabilir
 c)özneldir bir defa daha aynı özellikleri ile bire bir meydana getirilemez
 d)özneldir ancak tekrar yapılabilir   
e)nesneldir tekrarı sahibi tarafından yapılır

S.17 El Medinetü-l Fazıla kimin eseridir ?
 a) Aristo            b) Kindi           c)İbni sina      d) Farabi    e)ibni rüşd


S.18 İstenilmeyen ütopyalar yaklaşımı George Orwel’in veya Aldous Huxley’in eseri nedir?
 a) Eski dünya      b) Yakın dünya           c) Yeni dünya            d) Gelecek dünya           e)Dünya hayali

S.19 Ahlak felsefi kaç teoride degerlendirilir ?
 a) 4             b)3            c)6             d)5         e)2

S.20 Farabi ve platona göre devlet; insan gibi ............bir varlıktır.
a)yapay b)doğal c)sanal d)mantıksal e)organsal
(Hobbes, Rousseau ve Locke tarafından devleti yapay bir kurum olarak görür)

S.21 İlk kez din felsefesi kim tarafından kullanılmıştır ?
 a) Farabi               b)İbni sina                c) Hegel                d)Aristo               e)Kindi

S.22 Felsefenin tarihi neden yunanlılarla başlatılıyor?
a) yunanlılar çok zeki
b )yunanlılar felsefe aşığı bir millet olduğu için
 c)yunanlılar m. 5 y.y. ellerindeki düşünce ürünlerini yazıya geçirdekileri için
 d)yunanlılar sadece düşünmeye meraklı oldukları için
e)Yunalılar felsefeyi bulduğu için

S.23 İlahiyat Fakültesinde Niçin Felsefe okutuluyor?
Cevap : İlahiyat öğrencilerine kapsamlı bir düşünme alışkanlığı sağlayacağı gerçeğinden bakılınca geçerli bilgi ile hurafeyi birbirinden ayırt etmeyi amaçlayan eleştirel yaklaşımı geliştirecektir. Aynı zaman da felsefe eğitimi kişiliğin gelişmesinde karşılaştığı durumları kavraması ve yorumlamasında kılavuz görevi üstlenir. Sosyal olaylar karşısında nasıl bir tavır takınacağı konusunda olumlu anlamda katkı sağladığı bir gerçektir.

CEVAPLAR
1.B      2.D   3.D     4.C    5.C     6.E      7.A    8.A      9.E   10.C    11.B    12. C   13.C    14.B    15.C    16. C   17. D   18.C    19. B     20.B    21. C    22. C


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

30 Nisan 2014, 11:58:47
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« Yanıtla #2 : 30 Nisan 2014, 11:58:47 »

1)İnsan düşünen bir canlıdır sözü söyleyen filozof kimdir?    •       
 a) SOKRATES   b) DESCARTES   c) ARISTOTELES   d) PLATON   

2)Felsefenin kaynağı nedir?   
a)din   b)düşünme   c)davranışlar   d)insanlar   

3)İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik nedir? 
 a)konuşmak   b)yazmak   c)düşünmek   d)ahlak   

4)Felsefede cevaplardan daha önemli olan kavram nedir?   
a)mükemmele ulaşmak   b)düşünce   c)düşünceyi dile getirme   d)soru   

5)İlk İslam filozofu kimdir?   
a)ibni rüşd   b)farabi   c)kindi   d)ibniSina   

6)İnsana neler düşünmeye sevk etmiştir? 
 a)merak   b)hayret   c)merak ve hayret   d)hiçbiri   

7)Hangi dinler için mesaj önelidir?   
a)ilahi dinler için   b)tüm dinler için   c)tek tanrılı dinler için   d)çoktanrılı dinler için   

8)Dinile felsefe sütkardeştir diyen kimdir? 
 a)ibn rüşd   b)farabi   c)kindi   d)ibn iSina   

9)Felsefenin3 ana etkeni nelerdir?   
a)bilgi,varlık, akıl   b)bilgi,akıl, değer   c)akıl,bilgi, tecrübe   d)bilgi,varlık, değer   

10)Felsefene zaman başlamıştır?   
a)antik yunanda   b)ARISTOTELES ile   c)ilk insan ile   d)sofistlerle   

11)İnsan sağduyuyu ve gündelik bilgiyi nasıl kazanmıştır? 
 A)düşünerek   b)deneyimleri ile   c)konuşarak   d)gözlemleyerek   

12)Bir sanat eseri ifade ediliş tarzı ile nasıl bir eserdir? 
 A)nesneldir ve defalarca yapılabilir 
 b)nesneldir ancak bir defaya mahsus yapılabilir 
 c)özneldir bir defa daha aynı özellikleri ile bire bir meydana getirilemez   
d)özneldir ancak tekrar yapılabilir   

13)Aşağıdakilerden hangisi bilgi çeşitlerinden değildir?
  a)teknik bilgi   b)dinsel bilgi   c)düşünsel bilgi   d)sağduyu bilgisi   

14)Aşağıdakilerden hangisi felsefenin alt dallarından değildir? 
 a)epistemoloji   b)ontoloji   c)fizik felsefesi   d)din felsefesi   

15)Laboratuara girerken yalnız pardösümü değil, tüm inanç ve değerlerimi de kapının önündeki askıda bırakıyorum diyen filozof kimdir 
 a) Karl JASPERS         b)reichenbach       c)c.bernard      d)farabi   

16)İlk doğa filozofu kimdir?
  a)werner   b)thales   c)platon   d)pythagoras   

17) Bir sanat eserinin öznel olma sebebini açıklayan en kapsamlı açıklama aşağıdakilerden hangisidir? 
 a)çünkü sanatçının duyuş ve algılayış biçimi dönemlere göre farklılık gösterir   
b)çünkü sanatçının duyuş ve algılayış biçimi dönem ve koşullar içinde değişir. bir sanatçı bir eseri bire bir iki defa meydana getiremez   
c) çünkü sanatçının duyuş ve algılayış biçimi dönem ve koşullar içinde değişir.Ancak bir sanatçı bir eseri ikinci defa bire bir meydana getirebilir 
 d)hiçbiri   

18)Epistemoloji nedir? 
  a)sanat felsefesi   b)bilgi felsefesi   c)din felsefesi   d)ahlak felsefesi   

19)Ontoloji nedir?
  a)siyaset felsefesi   b)din felsefesi   c)varlık felsefesi   d)ahlak felsefesi   

20)Bütün metaller genleşir yargısı hangi bilgi çeşidine örnektir
  a)gündelik bilgi   b)bilimsel bilgi   c)teknik bilgi   d)sanat bilgisi

cevaplar  1c   2a   3b   4d   5c   6c   7b   8a   9d   10c  11b   12c   13c   14c   15c   16b   17c   18b   19c   20b


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes