> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Kültürü > Evrensel Hutbeler > Kadir Gecesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kadir Gecesi  (Okunma Sayısı 1018 defa)
21 Haziran 2010, 16:16:16
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 21 Haziran 2010, 16:16:16 »



KADİR GECESİ

 

 

قاَلَ اللهeُ تَعَالَى فِي كِتَابِهِ الْكَرِيمِ :

أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ ، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

﴿إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ، وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ ، لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ ، تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ ، سَلامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ﴾[1] صَدَقَ الله ُالْعَظِيمُ.

وَ قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَ سَلَّمَ فِي حَدِيثٍ :

,مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إيمَاناً وَاحْتِسَاباً غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ-[2] صَدَقَ رَسُولُ اللهِ فِيمَا قَالَ.

 
 

Muhterem Müslümanlar!

Bu günkü hutbemiz, Allah’û Tealâ’nın Kur’an’la şeref verdiği bir gece olan, Kadir gecesi ile ilgilidir. Önümüzdeki ..............’ı.,................’a  bağlayan gece Kadir gecesidir.

Yüce Mevlâ’mız, bu gecenin adını taşıyan Kadir suresinde; biz Müslümanlara şöyle seslenmiştir:

“Doğrusu biz Kur’an’ı, Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece de melekler ve ruh (Cebrail), Rablerinin izniyle her türlü iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar bir esenliktir. [3]
Kıymetli Mü’minler!

Bu geceyi diğer gecelerden ayıran, bir çok özellikleri vardır.

En önemlisi; insanlık tarihinin ufkunu açan Kur’an-ı Kerim’in, Kadir gecesinde indirilmeye başlanmasıdır. Bu sebeple;

            Kadir gecesinde yapılan ibadetler, içinde Kadir gecesi bulunmayan, binlerce  aylık ibadetten daha hayırlıdır.

Kadir gecesinde; insanların gelecekleri, kaza ve kader hakkındaki hükümleri, karşılaşacakları her bir iş, milletler ve ülkeler hakkında ki önemli bilgiler, meleklere bildirilir.

O gecede, yer yüzüne sayısız ve sınırsız melek iner, melekler ve ruh, karşılaştıkları her Müslüman’a,  Allah’ın selâmını verir ve esenlik dilerler.

Kadir gecesi; her tür tabii afet ve musibetlerden arındırıl-mış, güvenli ve huzurlu bir gecedir.

Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur:

“Kim Kadir gecesinin faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve itaâtle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır.” [4]
Kıymetli cemaat!

Daha sayamayacağımız bir çok özellikleriyle Kadir gecesi, Allah’û Tealâ tarafından bize bahşedilmiş bir hediyedir. Bu hediyeyi, güzel bir kabul ile ihya eden bir insan, bu gecenin feyiz ve bereketine ulaşacak, binlerce gecede kazanamayacağı sevabı, bir tek gecede kazanacak ve sabahında, Allah’ın rızasına günahsız bir şekilde ulaşacaktır.

Rivayetlere göre; Peygamberimiz (s.a.v.) bir gün ashabına, İsrail oğullarından bir erin, bin sene kılıç kuşanarak cihad ettiğini ve yine İsrail oğullarından dört kişinin, seksen sene boyunca hiç günah işlemeden, sürekli ibadet ettiklerini anlatıyordu. Sahabe, bu duruma gıpta ile  bakarak hayret etmişlerdi. Bunun üzerine; Cebrail (a.s.) Kadir suresini indirmiş ve :

“Ya Muhammed! ümmetin o bir kaç kişinin seksen sene ibadetinden hayrete düştüler. Allah Tealâ sana ondan daha hayırlısını indirmiştir. İşte bu (sure) senin ve ümmetinin hayran kalışından daha hayırlıdır.” Buyurarak, peygamberimize ve bize dolu dolu bir müjde vermiştir. [5]

Yani, bu geceyi ibadet ve dualarla geçiren bir kişi; bin sene Allah yolunda kılıç sallayan ve seksen sene sürekli ibadet eden kimselerden daha çok sevap kazanıyor. Biz de Allah’ın bu denli merhametine hayretle bakıyor, Onun büyüklüğünü bir kere daha, iyi anlıyoruz.

Kıymetli cemaat!

Kadir gecesinin feyzi ve bereketi, bu gecenin kadir ve kıymetini bilenlerindir. Müslümanlara özel; bir kurtuluş, şeref ve derece kazanma gecesidir.

Diğer taraftan namaz kılmayanların, oruç tutmayanların, ibadet ve itaatten uzak gafletle ömürlerini geçirenlerin, Kadir geceleri yoktur. Bir yılbaşı gecesinde sabahlara kadar eğlenip te, böyle mübarek gecelerde uykusu gelenlerin Kadir geceleri yoktur. Dünyalık menfaatler uğruna gece gündüz çalışıp ta, Kadir gecesinde yorgun düşenlerin Kadir geceleri olamaz .

Değerli kardeşlerim!

Bir kulun, Allah’a itaatle geçirdiği bir tek saniyesi bile, Allah’tan gafil bir şekilde yaşayacağı, binlerce seneden daha hayırlıdır. Genelde Kadir gecesi, senede bir gece olsa bile, özelde; Allah’ın rızasını aradığımız her günümüz ve gecemiz Kadir gecesi sayılır. Öyle ki; O sevgili bize yakın ise ve biz de O’na yakın isek, O bizden razı ve biz de O’ndan razı isek, her gecemiz Kadir, her günümüz kıymetlidir.

Aziz cemaat!

Kadir gecesinde insanlara güzel söz söylemek, ihtiyaçlarını giderip gönüllerini hoş etmek, melekler misali selâmetler dilemek, Kur’an’ın, o gece, bize vahyolduğunu düşünmek, ömür muhasebesi yapmak ve geleceğimizi Kadir gecesinin projesi ile yönlendirmek, binlerce aydan daha hayırlı olacaktır.

Kadir gecesini ihya etmek için; kaza ve nafile namazları kılmak, Kur’an okumak, tesbih, dua ve istiğfarda bulunmak, bol bol tövbe etmek, Allah’ı, zikir ve şükürlerle anmak, insanlara güzel sözler söyleyip gönüllerini almak, ihtiyaç sahibi olanlara, maddi ve manevi iyiliklerde bulunmak gerekmektedir.

Peygamberimiz (s.a.v)’in, Hz. Aişe anamıza öğrettiği, geceye özel bu duayı dilimizden düşürmeyelim: “Allahûmme inneke afûvvün tuhibbul afve fa’fu anni.” (Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni de affet.) [6]
Son olarak yüce Mevlâ’mızdan, tüm dünya Müslüman’larına birlik- beraberlik, sevgi ve kardeşlik duyguları vermesini diliyor, her gününüzün ve her gecenizin, Kadirli ve kıymetli geçmesini niyaz ediyorum.

 

 

أَلاَ إِنَّ أَحْسَنَ الْكَلاَمِ وَ أَبْلَغَ النِّظاَمِ...

 

 

[1]    Kadir Suresi: 1-5

[2]    Sahih-i Buhari Muhtasarı. 6/313

[3]    Kadir suresi: 1-5

[4]    Sahih-i Buhari Muhtasarı. 6/313

[5]    Hak dini Kur’an dili tefs. C.9

[6]    S.Buhari Tecrid-i Sarih terc. 6/314

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kadir Gecesi
« Posted on: 29 Mart 2024, 11:49:35 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kadir Gecesi rüya tabiri,Kadir Gecesi mekke canlı, Kadir Gecesi kabe canlı yayın, Kadir Gecesi Üç boyutlu kuran oku Kadir Gecesi kuran ı kerim, Kadir Gecesi peygamber kıssaları,Kadir Gecesi ilitam ders soruları, Kadir Gecesiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes