> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Kültürü > Evrensel Hutbeler > İsra ve Mirac
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İsra ve Mirac  (Okunma Sayısı 1734 defa)
21 Haziran 2010, 16:20:40
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 21 Haziran 2010, 16:20:40 »



İSRA VE MİRAC

 

 

قاَلَ اللهeُ تَعَالَى فِي كِتَابِهِ الْكَرِيمِ :

أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ ، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

﴿سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا﴾[1] صَدَقَ الله ُالْعَظِيمُ.

وَ قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى الله ُعَلَيْهِ وَ سَلَّمَ فِي حَدِيثٍ :

,بَيْنَماَ أَنا فِي الْحَطِيمِ مُضْطَجِعاً إِذْ أَتاَنِي آتٍ...-[2] صَدَقَ رَسُولُ اللهِ فِيمَا قَالَ.

 

 

Kıymetli Müslümanlar.

Önümüzdeki ........................... bağlayan gece Mirac gecesidir. Kelime olarak İsra; gece yürüyüşü, Mirac ise; yukarı çıkmak, yükselmek manâsına  gelir. Hicretten Bir buçuk yıl [3] önce, bir Recep ayının Yirmi Yedinci gecesinde meydana gelmiştir.

Rivayetlere göre; O gece Peygamberimiz (s.a.v.) Hatimde uyurken [4] Cebrail (a.s.) geldi, Peygamberimizin mübarek göğsünü mânen yararak içini Zemzemle yıkadı. İman ve hikmetle doldurarak tekrar kapattı. Daha sonra, Burak adlı binekle Mescid-i Aksa’ya götürdü.

 Peygamberimiz, Mescidi Aksa’da; aralarında Hz. İbrahim, Hz. Musa ve Hz. İsa’nın da bulunduğu Peygamberlerden bir topluluğa namaz kıldırdı. Orada, içlerinde şerbet ve süt bulunan kaplar Peygamberimize takdim edildi. Peygamberimiz süt dolu kabı alınca, Cebrail: "Sen fıtratı seçtin, doğru yolu buldun. Ümmetin de doğru yolu buldu" dedi.

Orada bulunan sert bir kayanın üzerine, Mirac denilen asansör kuruldu ki, insanlar ölüm esnasında, gözlerini bu Mirac’a dikerler ve ruhlar bu asansörle göğe yükselir.

 Cebrail (a.s.) ile Peygamberimiz (s.a.v.),  Mirac’la yükselip birinci göğe vardıklarında, gök koruyucularının beklediği Hafaza kapısına   vardılar. Orada Dünya semasını koruyan İsmail adında bir melekle karşılaştılar. Ki, bu meleğin emrinde Yetmiş Bin melek ve her bir meleğin emrinde de Yüzer bin melek vardı.

Derken burada Hz. Adem’le karşılaştılar, Ona Mü'minlerin ruhları arz edilirken seviniyor:  "Bunun ruhunu İlliyin (iyilerin defterin)e  yazın" diyordu. Kendisine kâfirlerin ruhları arz edilirken  üzülüyor: "Kötü ruh kötü kokuludur, bunu da  Siccin (kötülerin defterin)e yazın" [5]  diyordu.

Sonrasını Peygamberimiz’den dinleyelim:

"Sonra baktım bir toplum gördüm ki,  dudakları deve dudağı gibiydi. Onlara bir takım memurlar görevlendirilmişti, dudaklarını kesiyorlar ve ağızlarına ateşten bir taş koyuyorlar, bu taşlar makatlarından çıkıyordu. “Ey  Cibril! bunlar kimlerdir?” dedim. O: "Yetimlerin mallarını haksızlıkla, zulümle yiyenlerdir" dedi.

Sonra baktım bir toplum vardı ki;  derilerinden sırım kesiliyor ve ağızlarına tıkılıyor. Ve “Yediğiniz gibi yiyin”  deniliyor. Ve bu onlara en iğrenç bir şey oluyor. "Ey  Cibril! bunlar kim?” dedim.  “Bunlar o koğucular fitnecilerdir ki, insanların etlerini yerler ve söverek insanların ırz ve namuslarına saldırırlar” dedi.

 Sonra bir toplum gördüm ki, önlerine bir sofra kurulmuş, karşılarında temiz güzel etler var, etraflarında da leşler var. Onlar o güzel etleri bırakıp bu kokmuş leşlerden  yemeye başladılar. "Bunlar kim? Ey Cibril!" dedim. O: "Bunlar zina edenlerdir, Allah'ın kendilerine helâl kıldığı kadınları bırakıp ta, kendilerine haram kıldığı kadınlara gidenlerdir " dedi.

Sonra, benzerini asla görmediğim büyüklükte karınları olan adamlar gördüm. Bunlar Fir’avun ailesinin yolu üzerinde bulunuyorlar. Fir’avun ailesi sabah ve akşam susuz develer gibi ateşe atılırken bunlara uğruyor, bunlar yerlerinden fırlıyorlar, fırlayınca her biri karnının ağır basması ile düşüyor ve bunun üzerine Fir’avun ailesi bunları ayaklarıyla çiğniyorlar. “Ey Cebrail! Bunlar kimlerdir?” dedim . Dedi ki: “Bunlar faiz yiyenlerdir.”

 Sonra gördüm ki; bir takım kadınlar memelerinden ve bir takım kadınlarda baş aşağı ayaklarından asılmış. "Ey Cebrail! Bunlar kim?" dedim. Dedi ki: "(Bunlar) zina eden ve çocuklarını öldüren kadınlardır" [6]

 Muhterem Müslümanlar !

 Peygamberimiz (s.a.v.) ile Cebrail (a.s.), Mirac yolculuklarında bu tüyler ürpertici olayları müşahede ettikten sonra, meleklerin kanatlarıyla ikinci göğe çıktılar. [7] Orada iki teyze oğlu İsa ve Yahya, üçüncü gökte Yusuf, [8] dördüncü gökte İdris, beşinci gökte Harun, altıncı gökte Musa, ve yedinci gökte İbrahim (a.s.) ile buluşup görüştüler. Daha sonra Beyti Ma'mur da namaz kıldılar ki, o Beyti Ma'mur'a her gün yetmiş bin melek girer ve kıyamete kadar geri dönme sırası gelmez. Bu arada peygamberimize cennet ve cehennem gösterildi ve kaderleri yazan kalemlerin cızırtılarını duyuyordu. [9]

Daha sonra Cebrail (a.s.) Peygamberimizi kanatları [10] üzerine alarak yerden göğe çıkanların ve gökten yere inenlerin son sınırı olan Sidret-ül Münteha'ya kadar çıkardı. Ve orada buyurdu ki:

"Ya Muhammed! burası Sidret-ül  Münteha’dır. Ben, buradan bir parmak ucu ileri geçecek olursam yanarım".

Böylelikle peygamberimiz (s.a.v.)  Sidre-i Münteha’dan, manevi bir binek olan Refref'le [11] yolculuğuna devam ederek arası iki yay,  ya da daha yakın bir mesafeyle [12] Allah'ın huzuruna vardı. Orada Rabbinden bir çok vahiy, hediye ve müjde alarak ilâhi kelâma muhatap oldu ve Allah'ın ayetlerinden en büyüğünü gördü. [13] Ve buna mukabil Allah'û Tealâ, peygamberimizi başlı başına bir ayet olarak gökler ehline gösterdi.   

 Bu görüşmeyle Muhammed (a.s.) bünyesinde biz Ümmeti Muhammed’e şu müjdeler ve hediyeler gönderilmiştir:

-- Günlük Elli vakit namaza eşdeğer Beş vakit namaz.

-- Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği.

-- Amen-er Resûlü diye bildiğimiz Bakara suresinin son iki ayeti.

-- Peygamberlerden hiçbiri peygamberimizden önce, ümmetlerden hiçbiri de, Ümmeti Muhammed'den  önce cennete giremeyecektir. [14]

Kıymetli Müslümanlar !

Mirac bizim için, yer ve gök ayetleri bizim için, bu müjde ve ayetler bizim içindir. Yer ve gök sevinsin, şahit olsun ki, bizler bu hediyeleri kabul ediyor ve Miracın peygamberine ümmet olduğumuzu ilân ediyoruz.

İşte Mirac, zaman ve mekân sınırlarının aşıldığı mukaddes bir yolculuk . O gün bu yolculuğa inanmak istemeyenler vardı. Ebubekiri imana sahip olanlar peygamberimizi tasdik edip sıddıkiyet kazanıyor, imanı zayıf olanlar ise dinden çıkıyor, inkârcılar da, inkârlarına inkâr katıyorlardı.

Bugünün insanı, kendi füzesiyle yıldızlara çıkacağına inanıyorsa, bu mucizeyi inkâr etmeye hakkı yok demektir...

Evet, görüyoruz ki, Mirac imanı ölçen bir mihenktir. Mirac bir yoldur. İnsanı Allah'a ulaştıran bir yol. Kişi namaz kılarak bu yolla Miraca ulaşır. Çünkü, namaz Mirac yolundan gelmiştir. Namaz bu yolu sürekli açık tutar. Namazı olmayanların Mirac yolları kapalı sayılır.

O halde kıymetli Müslümanlar!

Miracı, sadece “Mirac gecesine” bağlamayıp, tüm hayatımız boyunca ondan istifade etmesini bilmeliyiz. Mirac yollarını açık tutabilmek için: Allah'a gereği gibi yakın olmasını bilmeli ve gerekli gayreti göstermeliyiz. Bu vesile ile kandilinizi kutluyor, Allah'û Tealâ’dan af ve mağfiret diliyorum.....

 

         

      أَلاَ إِنَّ أَحْسَنَ الْكَلاَمِ وَ أَبْلَغَ النِّظاَمِ...

 

[1]    İsra Suresi: 1

[2]    Sahih-i Buhari :1551

[3]    Diğer rivayete göre üç yıl.         

[4]    Diğer rivayete göre Amcası Ebu Talib’in kızı Ümmü Hani’nin evinde iken

[5]    Hak Dini Kur'an Dili 5/ 278

[6]    Hak Dini Kur’an Dili 5/ 277

[7]    Hak Dini Kur’an Dili 5/ 280

[8]    Bir rivayete göre ikinci gökte Yusuf, üçüncü gökte İsa ve Yahya (a.s.) vardı.

[9]    Hatemü'l Enbiya 153.D.İ.B.yay

[10]   Fıkhu's Siyre       

[11]   Bir rivayete göre gökler tarafından

[12]   Necm-9

[13]   Necm-18

[14]   Hak Dini Kur'an Dili 7/295

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İsra ve Mirac
« Posted on: 28 Mart 2024, 23:59:48 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İsra ve Mirac rüya tabiri,İsra ve Mirac mekke canlı, İsra ve Mirac kabe canlı yayın, İsra ve Mirac Üç boyutlu kuran oku İsra ve Mirac kuran ı kerim, İsra ve Mirac peygamber kıssaları,İsra ve Mirac ilitam ders soruları, İsra ve Miracönlisans arapça,
Logged
18 Temmuz 2018, 16:08:58
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 18 Temmuz 2018, 16:08:58 »

Esselamu aleykum. Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim. ..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

19 Temmuz 2018, 07:17:21
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.948


« Yanıtla #2 : 19 Temmuz 2018, 07:17:21 »

Aleyküm selam Miraç hadisesi çok önemlidir ve hiçbir Peygamber e nasip olmamıştır o gece bizim için pek çok kolaylık gelmiştir
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

19 Temmuz 2018, 14:28:04
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #3 : 19 Temmuz 2018, 14:28:04 »

Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimiz in yolundan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes