๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Evrensel Hutbeler => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 22 Haziran 2010, 11:38:56



Konu Başlığı: Hutbenin Mekruhları
Gönderen: Zehibe üzerinde 22 Haziran 2010, 11:38:56
HUTBENİN MEKRUHLARI



v      Sünnetlerden birini terk etmek.

v      Hutbe esnasında, cemaatin başka şeylerle ilgilenip konuşması.

v      Hatibin ve cemaatin, Cami, minber ve hutbe saygınlığına yakışmayan hareketlerde bulunması.

v      Cemaat halinde ezan okumak.

v      Hutbe okunurken namaz kılmak.

v      Safları yararak omuzlardan atlayıp ön tarafa gitmek. (Ön tarafta boşluk varsa ve cemaati rahatsız etmeden öne geçilebilecekse veya ileriye geçen imamsa; mekruh değildir.)


 

 

 

 

 

 

 

 

Peygamberimiz (s.a.v.) Cuma günü sabah namazında Dehr ve Secde surelerini okurdu. Bu iki sure Hz. Adem’in yaratılışı, kıyamet günü, ölümden sonra dirilme ve haşr gibi meselelerle cumayı ilgilendiren konuları içermektedir.

ALLAH’û Tealâ, aylar içinde Ramazanı, geceler içinde Kadir gecesini, yer yüzünde Mekke’yi, insanlar içinde Hz. Muhammed’i, günlerden de Cumayı seçmiştir. Cuma, Müslümanları  bir araya toplayan en büyük organizasyonlardan biridir. Arafat toplantısının bir misâli olarak; aynı gayede bulunan insanların sayılarını belirler ve etkin bir potansiyel oluşturur.

Müfessirler tarafından Buruc suresinde geçen, “Yıldızlarla dolu semaya, geleceği va’dedilen güne şahitlik edene ve kendisi için şahitlik edilene yemin olsun” (Buruc suresi: 1-3) ayetlerinde; va’dedilen gün; “kıyamet günü”, şahitlik eden “Cuma günü”, şahitlik edilen de; “Arefe günü” olarak tefsir edilmiştir.

Ebu Hureyre’den rivayetle; Resulullah (s.a.v.)’e: “Bu güne neden Cuma adı verildi?” diye sorulduğunda. Şöyle cevap vermiştir:

“Babanız Adem’in yaratılışı, o günde oldu. Kıyamet o günde kopacak, yeniden dirilme ve insanların hesap için toplanması o günde olacaktır. Cuma gününün üç saatinin sonunda öyle bir an vardır ki; o anda dua edenin duası kabul olur.” (Ahmed bin Hanbel 11/311)

Diğer hadislerinde, cumaya önem vermeyen kimselerin gafletini şöyle dile getirir:

“Bir takım insanlar, ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar, yahut da ALLAH onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.”

“Her kim önemsemediği için (mazeretsiz) üç cumayı terk ederse, ALLAH onun kalbini mühürler.” (Ebu Davud: salat ; 210)

Cumanın terkinin cezasını bildiren peygamberimiz, Cumaya saygı gösterip ihya edenlere ise, çok büyük müjdeler vererek buyuruyor ki:

“Bir kimse Cuma günü gusleder, elinden geldiği kadar temizlenir, yağ veya koku sürünür, sonra mescide gider, bulduğu yere oturur ve namazını kılar, hutbeyi dinlerse; geçen Cumadan o Cumaya kadar işlemiş olduğu günahları affolunur.” (Buhari: Cuma, 6)  

 


 


Konu Başlığı: Ynt: Hutbenin Mekruhları
Gönderen: MELİKE 7D üzerinde 10 Mart 2015, 19:15:21
Peygamberimiz (s.a.v.) Cuma günü sabah namazında Dehr ve Secde surelerini okurdu. Bu iki sure Hz. Adem’in yaratılışı, kıyamet günü, ölümden sonra dirilme ve haşr gibi meselelerle cumayı ilgilendiren konuları içermektedir.