> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Evlilik - İletişim > Parayla saadet olmaz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Parayla saadet olmaz  (Okunma Sayısı 1241 defa)
06 Ağustos 2011, 14:15:18
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 06 Ağustos 2011, 14:15:18 »



PARAYLA SAADET OLMAZ

Nisan 2011 67.SAYI


Her anne baba çocuğu evlenecek yaşa geldiğinde “Acaba kendi kanatlarıyla uçabilecek mi?” endişesi taşır. Kız ailesi damat adayının evlatlarını rahat ettirip ettiremeyeceğini düşünür, erkek ailesi oğlumuz aile sorumluluğu taşıyabilecek mi derdine düşer. Eskiden daha masum ve anlaşılabilirdi bu kaygılar. Ama asıl mesele iki gencin birbirine huy, ahlak ve karakter olarak uygun olup olmadığıydı. Gençler birbirini beğenmişse, aileler birbirine uygunsa gerisi teferruattı. Ancak son zamanlarda kız istemeye gidildiğinde tanışma faslında “Oğlumuz ne iş yapar?” sorusu artık geleneğin ötesinde sahici bir merakla soruluyor. Eş adayının maddi durumu, aylık kazancı giderek birincil kriter olmaya başladı.

Evlenmek üzere eş adayıyla tanışan gençler müstakbel hayat arkadaşının namaz kılıp kılmadığından, ne kadar dürüst ve ahlaklı bir insan olduğundan çok gelir düzeyini merak ediyorlar. Tüketim toplumunda her şey gibi evlilikler de maddi değerler üzerine bina ediliyor. “Düğünde ne kadar çok takı takabilecek, kendine ait evi var mı? Arabası hangi model?” sorularına alınan cevap “Bu adamla ya da bu genç hanımla bir ömür geçirebilir miyim?”, “Bu hanım iyi bir anne olabilir mi?”, “Bu genç, yuvasını her şart altında ayakta tutabilecek kadar güçlü mü?”, “Bu kişiyi eş olarak seçersem beni imani ve itikadi noktada nereden nereye taşıyabilir?” sorularına alacağı cevaplardan daha önemli hale geldi. Bu yüzden de her geçen gün boşanma oranlarının son yıllarda ne kadar arttığıyla ilgili haberler okuyoruz. O halde “Evlenirken maddiyatın bu kadar önemsenmesi ‘aile’yi nasıl etkiler? Sağlam bir yuva bina etmek için esas olan nedir?” diye merak ettik ve işin uzmanlarına, aile danışmanlarına ve terapistlere sorduk. 

“Evlilik kararı insan hayatında önemli kararlardan biri ve tüm önemli kararlar gibi mantıklı düşünerek karar vermek gerekir, sadece duyguların etkisine kapılıp hareket edilmemelidir. Tabi ki evlenecek çiftin arasında sevgi ve aşk olması artı bir unsurdur, sevgi olduğu zaman karşılaşılacak güçlükleri aşmak da daha kolay olacaktır. Ama sevgiden de önemli olan eşler arasında saygılı bir ilişkinin olması ve eşlerin evlilik için ortak bir ideale sahip olmalarıdır” diyen Memory Center aile terapisti Psikolog Çiğdem Demirsoy,  “Her evlilikte kaçınılmaz olarak bazı sorunlar, çatışmalar ortaya çıkar, zorluk dönemleri olabilir, eğer eşler arasında duygusal bağlar kuvvetli ise bu zorluklar evliliğe zarar vermez ama sevgi, saygı ve güven gibi bağlar zayıfsa, evlilik sadece maddi çıkarlar temelinde işleyen bir şirket gibi yürüyorsa çıkacak en ufak bir sorun da zaten temelinde eksiklikler olduğu için evliliğin yıkımına yol açacaktır” uyarısında bulunuyor.

Psikolog Mehmet Dinç de evliliği şirket olarak gören insanların şirketin işleri iyi gittiği sürece o ortaklığa devam edeceğine dikkat çekiyor. “Şirketin işleri bozulduğu zaman ya da evli olmanın bir tek maddi anlamda bir şeyler paylaşma olmadığının anlaşıldığı günler geldiğinde ortaklık resmi ya da gayri resmi olarak biter” şeklinde konuşan Dinç, “Toplumumuzda yakın zamana kadar resmi boşanmalar yaygın değildi ancak gayri resmi boşanmaların oldukça yaygın olduğunu söyleyebilirim. Gayri resmi boşanma derken aynı evde fiziksel olarak yaşayan ancak duygusal anlamda hiç bir şeyi paylaşmayan insanların evliliklerini kastediyorum. Bu anlamda şayet evlilik maddi sebepli olursa eninde sonunda resmi ya da gayri resmi boşanmayla sonuçlanması mukadderdir” diyor.
Evlilik iki insanın birbirine sevgiyle bakabildiği sürece sağlıklı devam ettirilebilen bir birliktelik. Başka hiçbir değer ölçüsü o “sevgi” ve “muhabbet” kadar bağlayıcı olmaz. Hele “para” ve “maddiyat” hiç… Dünya ve ahrette eş olacak birini seçerken ise zaten “maddiyat” sözkonusu bile olamaz. Belki de bizler artık her şey gibi evliliği de sadece bu dünyayla sınırlı düşündüğümüz için aileyi de fazlasıyla dünyevileştirdik. En iyisi evliliğe bakışımızı gözden geçirmek; o zaman nerede hata yaptığımızı daha kolay anlayabiliriz kimbilir…

EVLENDİĞİNİZ KİŞİNİN MADDİ GÜCÜ DEĞİL KİŞİLİĞİ ÖNEMLİ
Psikolog Çiğdem Demirsoy
(Aile terapisti)

Evlilikte, eş seçiminde maddi değerleri manevi değerlerin önüne almak büyük bir hata olur. Evlilik sevgi, saygı ve güven temelinde işleyen bir ortaklıktır ve sadece iyi günde, refah içinde değil zorluklar karşısında da işbirliği ve dayanışma içinde olmayı gerektirir. Bu açıdan evlenilecek kişinin maddi gücü değil kişilik olarak ne gibi özelliklere sahip olduğu ve evlilikten beklentilerin birbirine uyumlu olup olmadığı önemlidir.  Maddi değerleri ön plana almanız sadece fiziksel rahatlığı düşündüğünüz ve bunu da kendi sorumluluğunuzu yadsıyarak karşı tarafın sağlamasını beklediğiniz anlamına gelir. Halbuki evlilik iki kişinin de sorumlulukları paylaştığı bir ortaklıktır. Üstelik bir insanın zengin olması kişilik olarak olumlu özelliklere sahip biri olduğunu veya iyi bir eş olacağını göstermez. Eş seçiminde parasal değerleri ön plana alan bir kişinin evlilikle, yaşamla ilgili gerçekçi beklentiler içinde olmadığını ve hayata çok sınırlı baktığını söyleyebiliriz. Beklenti seviyesi yüksek olan kişiler en ufak bir sorunda da hayal kırıklığına kapılacak ve evlilikte sorunlar yaşanacaktır. Oysa yaşamın iniş çıkışları olabilir, hayat insana olumsuzluklar da getirebilir, insan parasını, varlığını yitirebilir. Bu nedenle evlendiğiniz kişinin maddi gücü değil ne denli sağlam bir kişiliğe sahip olduğu önemlidir.

Evlilikte eşlerin birbirine denk özelliklere sahip olması farklılıklardan doğabilecek sorunları önlemesi açısından maddi denklik tabi ki iyi olur ama iki insanın da birbirine her açıdan denk olması zaten mümkün değildir. Bizim toplumumuzda geleneksel olarak evlilikte erkek evin reisi olarak kabul edildiği ve “güçlü olma” rolü atfedildiği için bazı açılardan örneğin eğitim, maddi seviye gibi özelliklerde erkeğin biraz daha önde olması sorun yaratmaz hatta alışılmış olan, tercih edilen bir durumdur. Erkek maddi açıdan kadının gerisinde olduğunda bu durum kişilik olarak yeterli olgunluğa sahip olmayan bir erkekte eksiklik duygusuna yol açabiliyor ve kendini yetersiz olarak algılayan erkek, hiç böyle davranmasa bile  alınganlığa kapılarak eşinin, çevresinin kendisini eksik gördüğünü, değer vermediğini hissederek kendini savunma ihtiyacıyla eşini başka açılardan kısıtlama veya ezici davranma yoluna gidebiliyor. Veya maddi açıdan önde olan kadın, geleneksel alışkanlıklarla eşini kendisinden önde olmasını beklerken bu beklentisi karşılanmadığında hayal kırıklığı yaşayıp eşini kişilik olarak da yetersiz görme, eleştirme, aşağılama gibi rencide edici davranabiliyor. Bu gibi içsel çatışmalara ve iletişim çatışmalarına meydan vermemek açısından eşlerin alışılmış sosyal rollere ve kişisel beklentilere çok da ters düşmeyecek özelliklere sahip olmaları bir takım güç çatışmalarını önleyecektir.

MADDİ DURUMA BAĞLI EVLİLİKLER BİTMEYE MAHKUM
Mehmet Dinç (POEM Genel Koordinatörü Psikolog)

Hiç şüphesiz her evlilik için geçerli olmamakla beraber evliliklerde genellikle müsavatın gözetilmesinde fayda olduğu söylenebilir. Bu maddi anlamda da geçerlidir. Ancak hayat öngörülebilir, planlanabilir, ayarlanabilir bir hayat olmadığı için temel motivasyon maddiyat olursa o zaman maddiyat herhangi bir sebeple olumsuz etkilendiğinde evlilik de bu durumdan etkilenir. Dolayısıyla maddi durumun diğer özelliklerden daha çok dikkate alındığı evliliklerde mutluluk ağırlıklı olarak maddi durumun iyi olmasına paralel gider ve maddi durum bozulduğu zaman evlilik de bozulur.
Maddi denklik kişinin kültürümüzdeki ifadesiyle “gördüğünden geri kalmaması” açısından önemlidir. Çünkü fakir olanın zengin olmayı veya fakir kalmayı kaldırabileceği ancak zengin olanın fakir olmayı kaldıramayacağı şeklinde kültürel bir kabul vardır. Bununla beraber esas önemli olan birinci olarak evlenecek kişilerin kişilik özellikleri ve yetişme tarzları, ikinci olarak da evliliğe yükledikleri anlamdır.
Son asırda kapitalizm bütün dünyayı sardı ve sarstı; dolayısıyla insanlar da temel önceliği kapitale vermeye başladılar. Bu, evlilik için de böyle oldu, arkadaşlık için de. Bunun yanında bizim toplumumuzun son 30 yılda yaşadığı maddi refahın önceki yıllara göre yükselmesiyle de maddiyatın daha bir değer kazanması söz konusu. Ancak yine bu sadece bizim toplumumuz için geçerli değil. Mesela Çin’in son 20 yılda ticari açıdan patlamasıyla da aynı sorunlar bugün orada tartışılıyor. Temelde bu bir bakış açısı, dünya görüşü. Her türlü ideolojiden, dinden  ve kültürden bağımsız bir dünya görüşü. Kapitalist olup maddiyat motivasyonlu olarak mı hayatı düzenleyeceksiniz yoksa başka bazı kriterleriniz olacak mı? Yoksa dediğim gibi sadece bizim toplumumuza has bir durum değil. Oldukça sınırlı bir tarihe sahip Amerikalılar bile “eski güzel günler” ifadesini bir kalıp olarak kullanıyorlar. Zaman değişiyor, şartlar, imkanlar, tarzlar değişiyor, dünya değişiyor ve dolayısıyla biz de değişiyoruz; hem toplum hem birey olarak. Mesele dönüşmeden değişmek.

Hilal ARSLAN 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Parayla saadet olmaz
« Posted on: 28 Mart 2024, 11:57:59 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Parayla saadet olmaz rüya tabiri,Parayla saadet olmaz mekke canlı, Parayla saadet olmaz kabe canlı yayın, Parayla saadet olmaz Üç boyutlu kuran oku Parayla saadet olmaz kuran ı kerim, Parayla saadet olmaz peygamber kıssaları,Parayla saadet olmaz ilitam ders soruları, Parayla saadet olmazönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes