> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Tefsir Eserleri > Emri Maruf Nehyi Münker > Sabır
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sabır  (Okunma Sayısı 14981 defa)
20 Mayıs 2011, 15:47:19
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 20 Mayıs 2011, 15:47:19 »



Sabır


Yukarıda geçen âyette Lokman (a.s.) Oğluna yaptığı vasiyette, ma'rufu emr münkeri nehiy ile beraber sabrı tavsiye etti. Demek oluyor ki bu çalışma sabır ister. Sabırsız ve aceleci olan bir kimse böyle bir çalışmayı yürütemez.
İmam Râzî der ki: "Ma'ruf ve münker görevini yapan kimse incinir ve eziyet görür. Onun başarısı sabır iledir." 477
Asr sûresinde de Cenâb-ı Hak sabrı tavsiye kavramını hakkı tavsiye etmenin peşinden getirmiştir. Hakkı tavsiye; mü'minin mü'mine ALLAH'ın dinini hatırlatmasıdır. Bu da dinde, mü'minler arası ma'ruf ve münker görevi demektir.
Birbirine sabrı tavsiye ise, dini tebliğ ve tatbik sahasına koyma yolunda, mü'minlerin uğradığı ve uğrayacağı güçlüklere karşı göğüs germek ve şiddetle eylemlere karşı koymak üzere kendi aralarında, birbirlerini sabretmeye yöneltmek ve teşvik etmektir. Böylelikle ma'rufu emretmek, münkeri nehyetmek için "sabır silahı" önem kazanmaktadır.
İmam İbn-i Teymiyye, sabrın, ma'ruf ve münker görevindeki önemli fonksiyonu ve zaruretini şöyle açıklar:
"ALLAH Teâlâ, ma'rufu emredip münkeri nehyetmekle görevlendirdiği önderler olduğu halde peygamberde bile Sabrı emretti." 478
Ma'rufu emredip münkeri nehiy görevini yaparker peygamberlere bile sabır ihtiyacı içinde olursa, başkasının buna ihtiyaç duymaksızın bu görevi başarabilmesi nasıl mümkün olabilir?
Gerçekten ma'ruf ve münker görevi zor ve korkulu bir iştir. İnsan bu görevi, taşıdığı ehliyeti ve üstün fedakârlıkları, sıkıntılara katlanması, güçlüklerle karşılaşınca sabretmesi ve şiddetli musibetler anında sebat göstermesi sayesinde başarır. Çünkü insan ALLAH için attığı her adımda sıkıntılı ve şiddetli belâlarla denenir. Binaenaleyh böyle bir sınavı; ancak şiddetli güçlüklere göğüs germede kuvvetli olanlar, her ne zaman olursa olsun peşipeşine gelen mihnetler ve biriken fitneler ortaya çıktığında dîne bağlı kalmakta sebat gösterenler, asrın İslâm düşmanı yöneticilerine aldırış etmeden hakkı söylemekde cesur davrananlar, tüm gayretini gösterdikten sonra, müstebid zorbacılara karşı koymak, hiçbir korku ve kaygı duymaksızın yüzlerine karşı açıkça hakkı savunup çelikleşen iradeleriyle ortaya çıkanlar başarabilir.
Aynı şekilde ma'ruf ve münker görevini hakkıyla ifâ etmek için insanın kendini yenebilmesi gerekir, ilk plânda nefsini, aşırı arzularına uymaktan vazgeçmesi ve fiilen tek ALLAH'a teslim olması, bu görevi başarmanın belirtileridir. Çünkü arzusuna gem vurmayan kimse aynı şekilde başkasını düzeltip ıslah etmesi mümkün değildir. İşte bütün bu vasıfları özünde toplayan sabırdır. Sabreden kişi tek başına da olsa ma'ruf ve münker görevini yapabilir. Şartlar elvermediği, her şeyin kriz geçirdiği bir ortamda dahi sabır sahibi rotasını şaşırmadan bu görevi yapar. Oysa sabrı kaybeden kişi kendisini sabretmeye zorlasa da sebat etmeye muvaffak olamayacağı için bu görevi de yapma imkânım bulamayacaktır.


477 Mefâtih-ul Gayb: 6/578.
478 el-hisbefi İslâm:71

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 20 Mayıs 2011, 15:48:01 Gönderen: Sidretül Münteha »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sabır
« Posted on: 19 Mart 2024, 14:44:27 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sabır rüya tabiri,Sabır mekke canlı, Sabır kabe canlı yayın, Sabır Üç boyutlu kuran oku Sabır kuran ı kerim, Sabır peygamber kıssaları,Sabır ilitam ders soruları, Sabırönlisans arapça,
Logged
13 Haziran 2013, 18:19:04
Kayin

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 380


« Yanıtla #1 : 13 Haziran 2013, 18:19:04 »

inşallah  her halinde sabr ehli olabilmek....Allah sabr edenlerledir ayetine muhatab olabilmek,nefsinin vesveselerine,şeytanın vesveselerine sabr edebilmeyi rabbim nasip eylesin..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

02 Ocak 2014, 21:40:37
Zeynep 8D

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 2.287



« Yanıtla #2 : 02 Ocak 2014, 21:40:37 »

Sabır etmek her şeyi doğruya yönlendirmektir bir nevi. Sen bir şeyini kaybedersin sabır edersin sonunda kimseyi suçlamazsın ve onu bulursun . İftira atmış olmazsın. Bu küçük bir örnek. Belki de bu olayları sabır ederek küçük hale getirenlerde bizleriz...

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

İlim servetten üstündür. Çünkü serveti sen korursun; oysa ilim seni korur.
02 Temmuz 2016, 20:10:25
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #3 : 02 Temmuz 2016, 20:10:25 »

Selamun aleykum ..Ilim tahsil etmekte iyiliği emredip kötülüğü nehyetmekte sabır çok gerekli bir durum olup inşaallah bu şekilde olanlardan oluruz..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
02 Temmuz 2016, 21:35:13
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.661


Site
« Yanıtla #4 : 02 Temmuz 2016, 21:35:13 »

Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Rabbim bizleri sabreden ve sonunda selamete eren kullarından eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes