> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Tefsir Eserleri > Emri Maruf Nehyi Münker > Nasihat etme ile arasındaki fark
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nasihat etme ile arasındaki fark  (Okunma Sayısı 1265 defa)
26 Mayıs 2011, 16:12:36
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 26 Mayıs 2011, 16:12:36 »



Ma'rufu Emredip Münkeri Nehyetme İle "Nasihat Etme" Arasındaki Fark


Kur'an veya Sünnet, "mârufu emredip münkerden nehyetme" kavramını "toplum içinde nasihat etmek" sözü ile de açıklamıştır, "nush" kelimesi çok geniş bir sahayı kapsar.
Luğat anlamı: Allah için yapılan va'z ve nasihat ve bir şeyi katıksız vapıp güzelleştirmek gibi anlamlarına gelir. Îbnü'l-Esîr: der ki:
"Nasihat kelimesi bir cümle ile; "bir kimseye hayır ve iyilik dilemek" demektir. Bunu başka bir kavramın bu şekilde bir tek kelime ile ifâde etmesi mümkün değildir. 283der.
"Nasihat" sözcüğü îmana da'veti, ahlâkı ıslah, tüm fikrî ve ameî terbiye gibi sahaları içine alacak kadar geniş kapsamlıdır.
İslâm, tüm tâbilerinden "nasihat savunucusu" olduklarını ispatlamak için Allah yolunda olgunlaşmak üzere mesafe kat'etmelerini ister. Öyle bir toplumun her ferdi, başkasına nasihat edecek ve onu ıslah edecek. Hâkim mühkurnun, mahkûm da hâkimin ıslahına çalışacak. Zengin, fakirin zayıf taraflarına elini uzatacak, fakir zenginin hasta taraflarını münasip lisanla düzeltmeye çalışacak. Âlim câhili hatalarından dolayı uyaracak. Câhil ise âlimin ayıplarını gösterecek. Böylelikle tüm ümmetin içinde bir "nasihat" ve "iyilik hususunda yardımlaşma" ve bununla birlikte" "Bizzat kendini ıslah etme imkânı" doğacak, meydana gelen böyle bir atmosfer her tarafı kuşatacaktır.
Eğer ümmetin bu düzenli havasını bozan bir fesat ortaya çıkarsa, başkası bu ümmetin ıslahından sorumlu tutulmaz. Çünkü her ferdi başkasına nasihat edici, onun hayır ve ıslahını isteyici makarmndadir. Nefsinin terbiye ve eğitimine önem verdiği gibi müslüman kardeşlerinin de ıslahına önem vermesi bir borçtur.
Temîmü'd- Dari'den rivayet edilir ki Nebî (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
"Din, nasihat etmektir. Biz kime? diye sorunca şöyle cevap verdiler; Alllah'a, kitabına, peygamberine, müslümanların yöneticilerine ve tüm müslumanlara" 284
Bu hadis-i şerifte Nebî (s.a.v.) beliğ ve kısa bir ifâde ile, ahlâkî değeri yüce duygular açısından, îmanın insan ruhunda ancak dinin hâkimiyetiyle gelişebileceğini beyân etmiştir.
Yukarıda arzettiğimiz nasihatin ifâde ettiği iki yön vardır:
1- İnsanın, İmanıyla, inancıyla, kendim ıslah etmek ve eğitimiyle ilgili yönü.

2- Da'vet, tebliğ, ümmetin haricî ve dâhili hayatında müslümanın yapmakla sorumlu olduğu eğitim (nefis tezkiyesi)'nin önemi ile ilgili yönü.
Özel açıdan bakıldığında hadis bize, Allah'ın dininin tüm -emir ve yasalar dediğimiz- direktifleri doğrultusunda hareket etmemizi teklif etmektedir. Bu nedenle muhaddisler (hadis uzmanları) bu hadisten çok şeyler anlamışlar. Hadisin şerhim yapan geçmiş ulemanın sözlerinin ışığında İmam Nevevî'nin açıklamalarını özetle sunalım:
"Allah'a Nasihat: Bundan maksat, Allah'a îman etmek, şirkten uzak durmak, sıfatlarında küfre girmemek, Onu bütün kemâl ve celâl sıfatlarıyl vasfetmek, O'nu noksanlığın her çeşidinden tenzih etmek, O'na itaat etmek, O'na isyandan kaçınmak, Allah için sevmek, Allah için boğzetmek, O'na itaat edenlerle dosluk, düşmanlık edenlere düşmanlık yapmak, küfredenlerle cihad etmek, nimetlerini itiraf ederek şükretmek her işde ihlâs ve samimiyet göstermek.
Evet böylece Allah'a nasihat demek; bütün bu saydığımız vasıflara da'vet ve teşvik etmek, bütün insanlara veya insanlardan bu görevi hakkıyla yapanlara saygı ve sevgide bulunmak demek oluyor.
Allah'ın Kitabına Nasihat: Kur'an-ı Kerim'in Allah'ın kelâmı olduğuna, insanların sözlerinden hiç birinin ona benzemediğine, insanlardan hiç kimsenin onun benzerini meydana getiremeyeceğme iman etmek, sonra ona ta'zimde bulunmak, tecvid ve usûlüne riâyet ederek, okurken harflerine riâyet ederek huşu ile okumak, onun yasalarına vâkıf olmak, beraber tatbik etmek, Kur'ânî ilimleri ve temsillerini/ anlamaya çalışmak, nasihatlerinden ibret alarak sergilediği acâip manzaraları hususunda düşünceye dalmak, muhkem âyetleriyle amel etmek, müteşabih olanlarını ise tasdik etmek, umum ve hususunu, nasih ve mensûhunu araştırmak. Tek kelime ile Kur'ânî ilimleri (özel araştırma enstitüleri kurarak, devlet düzeyinde ilgilenerek ve büyük mâlî destek ile) neşretmek ve tüm insanlığı yeniden Kur'âna (Kur'ân'la bütünleşerek) da'vet etmek.
Rasûlüllah'a (s.a.v.) Nasihat: Onun peygamberliğini tasdik , ederek, getirdiği tüm şer'î düzene îman etmek, emir ve yasaklarında ancak ona itaat etmek, hayat ve ölümünde ona müzaherette buunmak, ona (dâvasını hayata hâkim kılmada) yardım edenlerle dostluk, onun getirdiği şer'î düzene düşman olanlara düşmanlık etmek, O'na ta'zimde bulunmak, onun tatbikatını yaşatmak, da'vet ile şeriatını yaymak, şeriatına yönelik her çeşit ithamı etkisiz hale getirip, onun ilimlerini öğrenmek, manalarını araştırarak öğrenmek ve başkalarını bunları öğrenmeye da'vet etmek, okuyup öğretirken bu anlam ve ilkelerine saygılı ve hürmektar davranmak, terbiye ve nezâket sınırları içerisinde okumak, bilmediği bir esası hakkında konuşmamak, ona mensup olan ulemaya hürmet ve ta'zim de bulunmak, onun ahlâk ve yaşayışla ahlâlanmak, ehl-i Beytini ve ashabını sevmek, sünnetinde olmayan bir esası uyduran (bid'atçı)larm ve ashâbma dil uzatıp, ileri geri konuşanların (en azından) yanlarından uzaklaşmak gibi hususlardır.
Müslümanların Yöneticilerine Nasihat: Hak uğruna onlara yardım ve onlara itaat etmek, haktan sapmaları halinde onları uyarmak, unuttukları şeyleri veya henüz duymadıkları müslümanların haklarını, yumuşaklık ve nezâketle ihtarda bulunmak ve bildirmek, onlara karşı çıkmamak (tabi ki müslüman olan devlet yöneticilerine) ve halkın Allah'a itaat etmeleri şartıyla onlara itaat hususunda gönül birliği içerisinde itaat etmek.
Hattabî, "ulûl-emrin arkasında namaz kılmayı onunla birlikte cihad etmeyi, rivayet ettiklerini kabul etmeyi, idare hususunda onlara itaat etmeyi ve kendilerine hüsn-i zanda bulunmak gibi hususları... nasihatten kabul etmiştir.
Tüm Müslümanlara Nasihat: Bunlar müslüman halktır. Bunlara nasihatten maksat; din ve dünyalarına faydalı olan şeyleri kendilerine göstermek, din ve dünyalarıyla ilgili bilmedikleri hususları öğretmek, söz ve fiille bu hususda kendilerine yardım etmek, ırz ve namuslarını korumak, erkek-kadın gayr-i meşru beraberliği hazırlayan yolları tıkamak, onlara karşı kin ve hased beslememek, kendisi için dilediği iyiliği onlar için de istemek, kötü gördüğünü onlar için de kötü görmek, onlann mallarını, ırzlarını ve diğer şahsî durumlarını müdafaa edip sözlü ve fiilî olarak korumak, kendilerini yukarıda zikrettiğimiz şeylerle ahlâklanmaya teşvik etmek ve itaatlere olan gayretlerini canlandırmak.. 285
Nebî'nin (s.a.v.) bazen ashabından "nasihat üzere biat" istemesi müslümanlara nasihat etmenin ne kadar önemli olduğunu gösterir. Onlardan özel mîsâk alırdı. Cerîr b. Abdillah'dan (r.a.) rivayet edilir: "Ziyad, Cerir b. Abdillah'ı : Ben peygamber'e (s.a.v.) her müslümana nasihat etmek üzere biat ettim" derken işitmiştir. 286
Bu açıklamalarla, ümmeti ıslah edip ona her hâl-u kârda nasihat etmenin ulaştığı ehemmiyetin derecesini takdir etmemiz mümkün olacaktır. Bununla beraber bu önemli çalışmayı îfa etmenin; bir takım sınırlandırmaların gerekli kıldığı şartlar, usûl ve âdâbt vardır. Çalışmak için kullanılması caiz olan ve olmayan vasıtaları vardır. Bu tür konuları açıklarken konu ile ilgili geniş atıflar yapacağız inşallah. Bunların varlığı aslında ümmetin ıslahına bağlıdır. Binaenaleyh ma'rufu emredip münkerden nehyetmeye çalışma gibi geniş kapsamlı ve önemli bir görevin şartları, sınırları, vasıtaları, yolları, bu görevi yapanların sıfat ve ahlâkının ne olması gerektiğinin dereceleri açık bir şekilde anlatılacaktır.



283 El-Mâîde: 5/2.
284 Buhârî-Mezalim ve kısas bablarmda rivayet etti. (Tecrid: C: 7, Had. No:1088)
285 en-Nihâye fî-Ğaribi'l-Hadis vel-Eser: 4/148
286 Mûslim-Kitabu'l-îman'da rivayet etti (Terc.şerh. C.l sh: 302)

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Nasihat etme ile arasındaki fark
« Posted on: 19 Mart 2024, 13:34:46 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Nasihat etme ile arasındaki fark rüya tabiri,Nasihat etme ile arasındaki fark mekke canlı, Nasihat etme ile arasındaki fark kabe canlı yayın, Nasihat etme ile arasındaki fark Üç boyutlu kuran oku Nasihat etme ile arasındaki fark kuran ı kerim, Nasihat etme ile arasındaki fark peygamber kıssaları,Nasihat etme ile arasındaki fark ilitam ders soruları, Nasihat etme ile arasındaki farkönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes