๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Emanet ve Ehliyet => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 16 Aralık 2011, 16:41:06



Konu Başlığı: Cinlerin mahiyeti
Gönderen: Sümeyye üzerinde 16 Aralık 2011, 16:41:06
CİNN'LERİN MAHİYETİ

 

180 Allahû Teâla (cc)'nın yaratmış olduğu gözle görülmeyen bir kısım varlıklar daha vardır ki; bunların başında "Cinn"ler gelir. Önce "Cinn" kelimesi üzerinde duralım. "Cin" ismi "Cenne" kelimesindendir; bir şeyi histen gizlemek, örtmek manalarına gelir.(126) "Cünne", kalkan ve siper manasına, "Cenin" ana rahminde saklı olan çocuk manasına gelir ve bunların hepsi aynı köke dayanır. İslâmi ıstılâhta "Cin"; Allahû Teâla (cc)'nın tekliflerine muhatab olan ve insanların gözle göremedikleri varlıklardır. Bunların da Allahû Teâla (cc)'ya iman edenleri bulunduğu gibi, inkâr edenleri de mevcuttur. Allahû Teâla (cc)'ya ilk isyan eden "İblis'in" de; cinler taifesinden olduğu bilinmektedir.(127)

 

 181 Cinlerin hava ile karışık alevli bir ateşten yaratıldığı bilinmektedir.(128) Cinler de; tıpkı melekler gibi görünmeyen gizli varlıklar olup, çeşitli sûretlere girmeye ve zor işleri yapmaya iktidarları vardır. Fakat cinler mahiyetleri itibariyle meleklerden farklıdırlar. Teklif-i İlahiyeye; hem iman, hem de ibadet noktasından muhatabtırlar. Cinler, tıpkı insanlar gibi hesaba çekileceklerdir.(129)

 

 182 Kur'an-ı Kerim'de: (Ey Habibim) De ki: "Cinlerden bir zümrenin Kur'an okurken onu dinlediği bana vahyolundu. Onlar (Kur'an-ı) dinlemişler de (şöyle) demişler: "- Biz gerçekten hayranlık veren bir Kur'an dinledik ki o, hakka ve doğruya götürüyor. Biz de ona iman ettik. Rabbimize (artık) hiçbir şeyi ortak koşmayacağız"(130) hükmü beyan buyurulmuştur. Abdullah İbn Mes'ud (ra)'dan rivayet edilen bir haberde; Cin'ler, Taif'te Resûl-i Ekrem (sav)'den Kur'an-ı Kerim'i öğrenmiş ve tebliğ etmek üzere bir gurub görevlendirilmiştir. İbn-i Abbas (ra)'dan rivayet edilen bir haberde Cinler, Resûl-i Ekrem (sav)'in Kur'an okuyuşunu "Nahle" mevkiinde dinlemişlerdir.(131) Allahû Teâla (cc)'ya iman ve kulluk eden "Mü'min cinler" bulunduğu gibi, Tağut'a itaat eden "kâfir cinler" de vardır.

 

 183 Cins birliği sözkonusu olmadığı için; insan ile cin arasında evlenme teşekkül etmez. Ancak cinler de kendi aralarında evlenirler. Müşrikler; ilahi sırlara vakıf olduklarını zannettikleri ve bu sebeble ulûhiyet derecesine çıkardıkları cin'lere ibadet ederlerdi. Her biri adına çeşitli sihirler ve tılsımlar yapan; Sabii'ler, Süryani'ler cahiliyye dönemi Arapları ve Şamanist Türkler, cinler vasıtasıyla gaibi bildiklerini zannetmişlerdir. Halbuki cinler de gaibi bilmezler.

 

 184 Kur'an-ı Kerim'de varlığı beyan buyurulan ve gözle görülemeyen varlıklardan birisi de şeytan'dır. Arapça mütehassıslarına göre "Şeytan" kelimesi; uzaklık manasına gelen "Şatana"dan veya yanmak manasına gelen "Şeyata"dan gelir.(132) "Şatana"dan geldiğini kabul edenler "Fi'lan" vezninde: "Haktan uzak olan" manasını vermişlerdir. Diğerleri ise; "fû'lan" vezninde; "yanmış ve batıl" manasını esas almışlardır. Ruhlar aleminde iken; Allahû Teâla (cc)'ya isyan ederek ve tekebbüre kapılarak, Hz. Adem (as)'e (ta'zim kasdıyla ve ilahi emirle) secde etmekten kaçınan iblis ilk şeytandır. Kur'an-ı Kerim'de "Şeyâtın-ı ins" ve "Şeyatın-ı cin" tabirleri geçmektedir.(133) Şeytan; kıyamete kadar insanların kalblerine vesvese vermek ve onları Allahû Teâla (cc)'ya karşı kışkırtmakla izinlidir. Resûl-i Ekrem (sav)'den Hz. Abdullah b. Mes'ud (ra)'un rivayet ettiği bir hadis-i şerif'te; her insanın, cinler taifesinden bir şeytanının bulunduğu beyan buyurulmuştur. Ayrıca şeytanın insanın en büyük düşmanı olduğu da kat'i nass'larla sabittir.





(126) İbn-i Manzur-Lisanû'l Arab-Beyrut: 1955 C: 16, Sh: 248 vd.

(127) İbn-i Kesir-Tefsirû'l Kur'an'il Azim-Beyrut: 1969, D. Marife Neşri, C: 3, Sh: 88-89.

(128) Abdurrauf Münavi-Feyzû'l Kadir-Kahire: 1356, C: 3, Sh: 450.

(129) İbn-i Kesir-Tefsirû'l Kur'an'il Azim-Beyrut: 1969, C: 2, Sh: 464-465.

(130) Cinn Sûresi: 1, 2.

(131) Mecmuatu't Tefasir-İst: 1979, Çağrı Yay. C: 6, Sh: 370-371.

(132) İbn-i Manzur-Lisanû'l Arab-Beyrut: 1955, C: 17, Sh: 104 vd.

(133) El Bakara Sûresi: 14, El İsra Sûresi: 27 ve El Mülk Sûresi 67. ayet-i kerimelerin tefsirlerine müracaat.



Konu Başlığı: Ynt: Cinlerin mahiyeti
Gönderen: Ramazan. üzerinde 09 Şubat 2015, 18:53:15
Cinler gizli varlıklardır . Onları gözümüzle göremeyiz onların varlıklarını hissedemeyiz.Nitekim
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) cinlere Kur'an-ı Kerim öğretmiş ve bunları tebliğ etsinlerdiye bir gurubu görevlendirmiştir. Aralarında ALLAH'a ibadet etmeyi kabul edenler olduğu gibi etmeyenler de oldu etmeyenlere kafir cinler olarak adlandırılır.


Konu Başlığı: Ynt: Cinlerin mahiyeti
Gönderen: Yunus Emre üzerinde 09 Şubat 2015, 19:34:12
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh
Allah (c.c) biz insanların gözüne perde çekmiştir ve biz Cinler ve Melekleri göremeyiz.Melekler nasıl nurdan yaratılmış ise Cinlerde ateşten yaratılmıştır.Biz onları göremesekte onlar yaşamlarını sürdürür ve bizler gibi hesaba çekileceklerdir cünkü onlarında öz iradesi vardır ve sorumludurlar.