> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri >  el İtisam > Dördüncü kısım
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dördüncü kısım  (Okunma Sayısı 1055 defa)
02 Haziran 2011, 17:59:58
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 02 Haziran 2011, 17:59:58 »



Dördüncü Kısım:



Konumuza dönelim; Biliniz ki şayet bu bölümün içerdiği meselelerde nassın bulunmadığı durumlarda bir müetehid, yanlışlığa yol açmamak için yasaklamama cihetine gitmiş ise, hiç şüphesiz bu amel ona göre meşrudur ve bunu işleyene sevap vardır.
Yanlışa yol açma kapısını kapama cihetine gidene göre şüphe yok ki bu ameli yapmak yasaklanmıştır. Sahabe ve tabiînin geçmişlerinden pek çoğu ve diğerleri bu ekoldendir. Amelin yasak­lanması onun kötülenmiş ve kötülenmeyi gerektiren bir durumda olmasını gerektirir. Şu kadar ki bu ameldeki yasaklanma mücavir (amelin kendisinde olmayan) bir durum ile ilgilidir. Bu durumda olan amellerde bir şüphe ve araştırma söz konusudur, ihtimal ki meselenin aslı ile mücavir meselenin birbirinden ayrı olması düşünülebilir. Meselenin kendisi emredilmiş, sonucu itibariyle ise yasaklanmış durumdadır.
Bu kabil meselelerde izlenecek iki yolumuz vardır:
Birinci yol: Meselenin aslında yasak ne ise ona yapışmak. Örnek­ler:
a- Yüce Allah buyuruyor: "Ey iman edenler! "Râinâ", demeyin..." (Bakara 104)
b- Cenab-ı Hak buyuruyor: "Allah'tan başkasına tapanlara (ve putlarına) sövmeyin; sonra onlar da bilmeyerek Allah'a söverler." (Enam, 108)
Hz. Peygamber birtakım şeylerin yapılmasını yasaklamıştır. Bu yasaklar şunlardır:
Zekât korkusuyla toplu olan  (hayvan)ları ayırmak, ayrı olanları bir araya getirmek.[190]
Parasını önceden verip mahsulü hasat zamanında almak, Âlimler bu yasağı faize sebep olacağı gibi bir gerekçeye bağlamışlardır.
Kendisi ile evlenilmesi caiz olan kadınlarla (bir yerde) yalnız kalmak.
Yanında mahremi olmadan kadının sefer mesafesi uzaklığında bir yere yolculuğa çıkması.
Ayrıca kadınların erkeklerin bulunduğu bir ortama çıktıklarında örtünmeleri ve erkeklerin kadınlara bakmamaları Hz. Peygamber tarafından emredilmiştir.
Alimler bu emir ve yasaklardan ve benzerlerinden emrin ve yasağın illetini (gerekçesini) yanlışa ve kötülüğe yol açma olarak belirlemişler, başka bir gerekçeden söz etmemişlerdir.
Her ne kadar bir gerekçeden söz ediliyorsa da yasakda asıl olan, yasaklanan şeyde geçerli olmasıdır. Yasağı mücavir bir sebebe yön­lendirmek delilin aslına aykırıdır. Asıldan dönüş, ancak delil ile olur. Yasaklanmış olan her ibadet, ibadet olmaktan çıkar. Çünkü ibadet olsaydı yasaklanmazdı. Böyle bir ibadeti yapan meşru olmayan bir şey yapmış olur. Yasağa rağmen ibadet ederse bid'at işlemiş olur.
Burada "Gerekçenin kendisi mücavereti göstermektedir. Yasak­lanan şey emredilenden başkasıdır. İkisinin ayrı   ayrı olması düşünülebilir." denilemez. Çünkü biz şöyle diyoruz: Mücavir olan özellik, lâzım bir vasıf durumunda olduğu zaman, yasak sadece mücavir özellikten değil tamamen kalkar. Bu husus ikinci kısımda açıklanmıştır.
İkinci Yol: Harama vasıta olan bazı meselelerde harama vasıta olan şey, hükümde haram olan şey gibidir. Örnekler:
a- Sahih hadis olarak rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
"Kişinin anasına babasına sövmesi büyük günahlardandır." Sahabe şöyle dediler:
Ey Allah'ın Rasûlü! Adam anasına babasına söver mi? Hz. Peygamber şöyle buyurdu:
Evet, o (bir başka) adamın babasına söver. O da sövenin anasına babasına söver."[191]
Görülüyor ki Hz. Peygamber, başkasının ana-babasına sövme, kendi ana-babasına sövme yerine koymuştur. Dikkat edilirse Hz. Peygamber ilk sözünde dolaylı sövmeden söz etmemiştir. Bu ifade, bizim üzerinde durduğumuz hususta zirve durumundadır,
b- Hz. Aişe'nin Zeyd b. Erkam'ın[192] cariyesi ile yaptığı konuş­madır. Hz. Aişe ona şöyle demiştir:
"Zeyd b. Erkam'a ulaştır ki eğer o tevbe etmezse[193] Allah'ın Rasûlü ile yaptığı cihadı iptal etmiş, boşa çıkarmış olur."
Böylesine tehditvâri bir sözü söylemek, ancak helâl olmayan bir şeyi yapana olur. Bir büyük günah işleyen kimseye olmaz. Hatta Hz. Aişe sözünün sonunda ayetin "Rabbinden bir öğüt gelir ve faizden vazgeçerse, geçmişte olan kendisinindir." (Bakara, 275) kısmı ile (Zeyd'i) teşvik etmektedir.
Bu ayet, faiz işlemi yapmak dışında bir hususu bildirmek için indirilmiştir.[194] Ayet-i Kerime faize vasıta olan şeyi de faiz konu­munda saymıştır. Bununla beraber biz kesin olarak biliyoruz ki Zeyd b. Erkam ve cariyesi faizi    kast ederek  bir eylem    içinde olmamışlardır.[195] Nitekim akıl sahibi bir kimse ana-babasına sövme kasıtı içinde olamaz.
Harama vasıta olan bazı olaylarda bu mana sabit, olunca, hep­sinde aynı mana vardır. Çünkü bid'atçinin hakkında nass olmayan olgulardan bid'atına çağrıda bulunmadığı meselelerde bir fark yoktur. Ancak hakkında nass olan meselelerde (bid'atçı) hasmı zorlarsa bu müstesnadır. (Bu durumda) ibadet olması da, mubah olması da söz konusu değildir. (Bu davranış) caiz olmayan bir şeye vasıta oluyorsa o iş, ibadet de değildir, mubah da değildir,
Fakat bu kısımda yasak, (yapılan şeyin) vasıta olma durumuna göre yasaklama kademesinde yerini alır. Şöyle ki: Bid'at, büyük günahlardan ise, vasıta olan şey de öyledir. Veya bid'at, küçük günahlardan ise vasıta olan şey de öyledir. Bu mesele hakkında uzun uzun konuşulabilir. Fakat bu kadar işaret yeterlidir. Başarı Allahtandır.[196]



[190] Bilindiği üzere hayvanların zekatında 40 ile 120 arasındaki koyun veya keçide 1 adet koyun veya keçi zekât olarak verilir. Hz. Peygamberin bu yasağını şöyle düşünebiliriz: Üç kişinin ayrı ayrı 10'ar koyunu olduğunu varsayalım. Bunlardan her biri birer koyun zekat vermekle 3 adet kuyunu zekat vermiş olurlar. Fakat aralarında anlaşarak koyunlarını birleştirirlerse zekât memuru 120 koyundan 1 koyun zekât alacaktır. Bunun aksi de düşünülebilir. Üç ortağın 120 koyunu varsa şirket olarak 1 koyun zekât verilmesi gerekirken, zekat memuru koyunları ortak başına hesap ederek üç koyun zekat almış olur işte ister mal sahibi ister zekat memuru zekat alayım veya zekatı az vereyim endişesi ile ne toplu olan hayvanları ayırmalı ne de ayrı hayvanları birleştirmelidir. (Çeviren)
[191] Hadisi bu lafzı ile Buhârî Sahih'inde  "Edelı"  kitabında 4. babda  (Feth'ul Bari'de 5973 numaradır.)  rivayet etmiştir. Ebu Davud'da  "sövmek"  yerine  "lanet etmek"  ifadesi vardır. Hadis numarası 5141'dir. Ahmed b. Hanbel’in Müsned'inde 1/108-118-152-217-309-317  ve 2/164- l95-201-203-214-216 ve 4-246-250-254 ve 5/36-38 de rivayet, edilmiştir.
[192] Bu zât Hâzrec kabilesinden ve Ensar'dan meşhur bir sahabidir. İlk katıldığı savaş Hendek savaşıdır. Allah onu tasdik sadedinde  "Munankun" suresini indirmiştir.  Hicri 66 veya 68 tarihinde vefat etmiştir. Bakınız: Takrîb. 1/272; Şezerat. 1/74; Cerh ve Ta'dil, 3/554
[193] Görünen odur ki burada sözün daha öncesini kapalı hale getiren bir değişiklik vardır veya cümle düşmüştür.
[194] Bu husus ayetin baş tarafında ifade edildiği üzere faiz yiyenlerin 'Alış veriş tıpkı faiz gibidir." demeleridir. (Çeviren)
[195] Şatıbî Hz. Aişe’nin sözünün tamamını ve mahiyetini bildirmiyor. Konuyu uzatmamak için biz de bir açıklama yapma gereği duymuyoruz. İlgi duyanlar kaynağa başvurabilirler: Ibn-i Kesir Tefsiri 1-VIII. Kahraman Yayınları, ist. 1984. 1/484; Hadislerle Kur'an-i Kerim Tefsiri İbn-i Kesir. Çevirenler: Dr. Bekir Karlığa, Dr. Bedreddin Çetiner. 1984. İst. 3/1065 (Çeviren)
[196] İmam Şatıbi, el-İ’tisam Kitap Dünyası Yayınları: 2/30-46.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Dördüncü kısım
« Posted on: 29 Mart 2024, 13:15:34 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Dördüncü kısım rüya tabiri,Dördüncü kısım mekke canlı, Dördüncü kısım kabe canlı yayın, Dördüncü kısım Üç boyutlu kuran oku Dördüncü kısım kuran ı kerim, Dördüncü kısım peygamber kıssaları,Dördüncü kısım ilitam ders soruları, Dördüncü kısımönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes