๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => el-İhtiyar => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 26 Mart 2011, 18:56:35



Konu Başlığı: Zevceler arasında adaleti gözetmek
Gönderen: Sümeyye üzerinde 26 Mart 2011, 18:56:35
Zevceler Arasında Adaleti Gözetmek



Bir erkeğin zevceleri arasında eşit şekilde gecelemesi, üzerine düşen bir vecibedir: Zira Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: "İki karısı olan bir adam eşlerinden birine meylederse, kıyamet gününde bir

yanı felçli olarak (haşir yerine) gelir."[97]

Bakire, dul, eski, yeni, müslüman ve kitabî olarak aldığı kadınların hepsi eşit haklara sahiptirler: Zira rivayet ettiğimiz hadîs-i şerîf mutlak olup, her hangi bir ayınm yapmamıştır. Çünkü bu nikâhın hukukundandır. Bu bakımdan eşler arasında bir farklılık olamaz. Ancak muhabbet ve cinsî münasebet bakımından onlara eşit muamelede bulunması vâcib değildir. Cinsî münasebet erkeğin şehevî arzusuna bağlı olduğu için, bu hususda eşlerine eşitliği tatbik etme imkânı yoktur. Muhabbet kalbî bir fiil olduğu için, bu hususda da onlara eşitliği tatbik etmesi mümkün değildir. Rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (sas) mübarek hanımlarına adaletli davranır ve şöyle buyururmuş: "Allah'ım! Bu benim yapabildiğim şeylerdeki kasnum (eşlerimin yanında gecelemem) dır. Yapmaya mülktedir olamadığım hususlarda beni mes'ûl tutma!"[98] Yani bazısına daha fazla muhabbet hissetmemden dolayı, beni hesaba çekme.

Sonra koca dilerse, eşlerine uğramayı bir veya iki yahut daha fazla sayıda günler olarak periyodik bir nöbete bağlayabilir. Bu hususda muhayyerdir. Çünkü yapması gereken, eşitliği sağlamaktır ki, bu da sağlanmış olmaktadır.

Hür kadının cariyeden bir kat fazla hakkı vardır: Bilindiği gibi kölelik, iddet ve diğer hususlarda da yan hakka sahip olması neticesini doğurur. Kadınlardan birinin kendi nöbetim diğerine bağışlaması caizdir: Zira rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (sas) hanımlarından Şevde binti Zem'a (ra) ya; 'idet bekle'dediğinde, Şevde tekrar kendisine dönmesini, kıyamet gününde diğer eşleriyle birlikde hasrolunmasını ve nöbetinin de Aişe (ra) ye verilmesini  dilemiş, Hz. Peygamber (sas) de onun bu dileğini kabul buyurmuştu.[99] Çünkü Hz. Peygamber (sas) in yanında gecelemesi onun hakkı idi ve o bu hakkını kendi rızasıyla iptal etmişti.

Kadının bundan dönme hakkı da vardır: Çünkü o, henüz vâcib olmayan bir hakkını bağışlamıştır. Diğerlerinin izni ile kocanın bir eşinin yanında günlerce kalması -aralannda eşitlik tatbik edilmese de- caiz olur. Zira Hz. Peygamber (sas) hastalandığında Aişe (ra) nin evinde kalmak için   diğer   eşlerinden    izin    istemiş,   onlar  da  kendisine  bu   izni vermişlerdi.     Vefat edinceye dek Aişe (ra) nin evinde kalmıştı. Bu da gösteriyor ki, hasta olsa bile, koca nöbete riâyet ederek, eşlerinin yanında kalmak mecburiyetindedir.

Gündüzleyin oruç tutan, geceleyin ibadetle meşgul olan kocaya, talep etmesi halinde, kansınm yanında gecelemesi emredilir.

Ebû Hanîfe'den nakledilen bir görüşe göre; böyle bir adamın dört günde bir karısının yanında kalması gerekir. Ama bu vâcib değildir. Çünkü bu, dört kansı olan bir adamın hiç nafile ibadete muktedir olamamasına yol açar. Ancak bu adama zaman zaman kendi nefsinin hakkını vermesi, mümkün olduğu kadarıyla nafile oruç tutup namaz kılması emredilir. Kadının, yanında kalma müddetini arttırması için kocasına mal vermesi veya ondan alacağı malda indirim yapması caiz olmaz. Verdiğini de geri alır.

Aynı şekilde kocanın da nöbetini kumasına bağışlaması için kadının mehrini artırması caiz olmaz. Bunun şekli açıkladığımız gibidir.

Erkek, eşlerinden dilediği ile yolculuğa çıkabilir. Fakat aralarında kur'a çekmesi daha iyidir: Çünkü yolculuk halinde kadınlann bu hususda kocalan üzerinde haklan yoktur. Öyle ki, yolculukda onlardan hiç birini de yanına almayabilir. Ama gönüllerini almak için aralarında kur'a çeker. Hz. Peygamber (sas) in böyle yaptığı rivayet edilmiştir.

Erkek karılarından biri ile yolculuğa çıkarsa, döndükten sonra diğerlerinin nöbetlerini kaza etmesi gerekmez. Çünkü yolculukda yanına aldığı karısına bağışda bulunmuştur; hakkını ifa etmiş değildir. [100]




[97] Bu hadîsi Ebû Dâvud, Tirmizî, Neseî, İbn. Mâce ve Ahmed rivayet etmiştir

[98] Bu hadîsi Ebû Dâvud, Tirmizî ve Neseî rivayet etmiştir.

[99] Bu hadîsi Ebû Dâvud ve Ahmed rivayet etmiştir

[100] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 3/93-95.



Konu Başlığı: Ynt: Zevceler arasında adaleti gözetmek
Gönderen: Mehmed. üzerinde 26 Ağustos 2020, 18:20:28
Esselamu aleyküm İslam çoklu evliliğe imkan vermişse bunu tavsiye etmez. Zira insan çoğunlukla adil degildir


Konu Başlığı: Ynt: Zevceler arasında adaleti gözetmek
Gönderen: Es-Sabur üzerinde 27 Ağustos 2020, 01:59:31
Bir erkeğin iki hanımı var ise onların arasında adaletli davranmalı sadece birine meyletmemelidir ikisinede eşit davranmalıdır


Konu Başlığı: Ynt: Zevceler arasında adaleti gözetmek
Gönderen: Sevgi. üzerinde 27 Ağustos 2020, 02:01:19
Aleyküm Selâm. İslâm çoklu evliliğe imkan vermişsede bunu zamana göre kötüye kullanan kişiler olabilir. eğer çoklu evlilik yapmışsa eşler arasında ayrımcılık yapmaması gerekir. Rabb'im doğru işler yapmayı nasip etsin... Amin