๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => el-İhtiyar => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 06 Nisan 2011, 16:22:08



Konu Başlığı: Zekat verilmeyecek kimseler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 06 Nisan 2011, 16:22:08
ZEKÂT VERİLMEYECEK KİMSELER


 

Kişi zekâtını zımmîye veremez: Bu hususda Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur:     

“Zekâtı  zenginlerden alıp fakirlere vermekle emrolundum.” [65] Ancak zımmîye keffaret, adak ve fıtır sadakası gibi zekâttan başka sadakalar verilebilir. Ebû Yûsuf tıpkı zekât gibi, bunların da zımmîye verilemeyeceğini söylemiştir.

Bizim görüşümüze göre, âyet-i kerîmede kendisine zekât verilecek sınıflar sayılırken, fakirler kayıtsız olarak anılmışlardır. Ancak fakir de olsalar, zımmîlere zekât verilemeyeceği hadîs-i şerîfde hususî olarak belirlenmiş olduğundan, zekât dışındaki sadakalar zımmî fakirlere de verilebilir. Ancak bu sayılan sadakalardan ve zekâttan hiç bir şey harbîye verilemez. Zira Allah (cc) şöyle buyurmuştur:

“Allah (cc) yanlız sizinle din uğrunda savaşanları  dost edinmenizi yasaklar.” [66] Zekâtta olduğı gibi öşürde de zımmîye bir şey vermek caiz değildir. Bu hususda icmâ vardır.

Kişi zekâtın zengine veremez: Zira Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur:

“Zengine sadaka (zekât) vermek helâl olmaz.” [67] Kişi zekâtını zengin kimsenin küçük çocuğuna veremez: Zira örfe göre babasının zenginliğiyle bu çocuğun kendisi de zengin sayılır. Öyle ki; bu çocuğun nafakasının sadece babası tarafından karşılanması vâcib olmaktadır. Ama zenginin büyük evladı böyle değildir. Babasının zenginliğiyle bu zengin sayılamaz. Öyle ki; bunun nafakasının babası tarafından değil, kendi oğlu tarafından karşılanması vâcib olmaktadır. Bir kimse zekâtını zenginin kölesine verenmez: Çünkü bu köleye verilecek olan zekât, onun zengin efendisine mülk olur.

Usul ve fürû bakımından aralarında yakınlık olanlar da birbirlerine zekât veremezler: Meselâ kişi kendi babasına, dedesine, annesine ve iki tarafdan ninelerine zekâtını veremez. Çocuğuna, torununa ilh. da zekât veremez. Bu hususda icmâ vardır. Çünkü iki tarafdan da aralarında cüz'iyyet vardır; yani birbirlerinin parçalarıdırlar. Öyle ki; birinin diğeri için şâhidliği caiz olmaz. Biri diğerinin malını çalınca, eli kesilmez. Zekâtta şart koşulan Verme'nin tamamlanması için, verenle alan arasında menfaat birliği bulunmaması gerekir. Oysa bu durumda her iki tarafın menfaati birbirine bitişiktir.

Bir kimse kendi ailesine zekâtını veremez. Çünkü eşlerin menfaati birbirine bitişiktir. Kişi kendi eşinin malıyla zengin sayılır. Bu hususda Allah (cc) şöyle buyurmuştur:

“Seni fakir bulup zengin etmedi mi?” [68] Tefsirciler dediler ki; yani Allah (cc) Peygamberini eşi Hatice (ra) nin serveti ile zengin kıldı. Aynı şekilde kadın da kocasına zekâtını veremez. Çünkü kadın da kocasının kendisine   yiyecek ve giyecek nafakası vermekle mükellef olması sebebiyle zengin sayılır. Eşlerin ikisi de çocuklarının aslı ve kaynağıdırlar. Bu asıllardan çoğalanlara  zekât veremezler. Aynı şekilde türeyip çoğalanlar da, asıllarına zekât veremezler. Bu sebeple eşler usul ve furûda olduğu gibi hacbe (engellemeye) uğramaksızın birbirlerine mirasçı olurlar.

İmameyn dediler ki; kişi zekâtını eşine verebilir. Zira kocasına sadaka verip veremeyeceğini soran İbn. Mes'ûd (ra) un zevcesi Zeyneb (ra) e Hz. Peygamber (sas) verebileceğini beyanla şöyle buyurmuştur:

“Bu durumda senin için iki sevap vardır: Zekât verme sevabı ve yakınlara iyilikde bulunma sevabı.” [69] Biz deriz ki; bu hadîs-i şerîfde kasdedilen zekât değil, diğer nafile sadakalardır. Çünkü karı-koca arasında menfaat birliği vardır. Ve Ebû Hanîfe'ye göre kadının kocasına sadaka vermesi caizdir.

Ve kişi kendi mükâtep kölesine de zekâtını veremez: Çünkü bu mükâtep köle bir bakıma kendisinin mülküdür. Bu sebeple zekâtı verenle alanın ayrı olması şartı gerçekleşmiş olmamaktadır. [70]




[67] Bu hadîsi Ebû Dâvud, Tirmizî, Neseî, İbn Mâce, Mâlik ve Ahmed rivayet etmiştir.

[68] Duha: 93/8.

[69] Bu hadîsi Müslim ve Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir.

[70] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 1/238-240.



Konu Başlığı: Ynt: Zekat verilmeyecek kimseler
Gönderen: Ceren üzerinde 24 Şubat 2020, 19:03:29
Esselamu aleykum.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...


Konu Başlığı: Ynt: Zekat verilmeyecek kimseler
Gönderen: Sevgi. üzerinde 25 Şubat 2020, 14:43:12
Aleyküm selâm. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim