๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => el-İhtiyar => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 09 Nisan 2011, 13:33:00



Konu Başlığı: Namazdan önce yapılacak işler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 09 Nisan 2011, 13:33:00
NAMAZDAN ÖNCE YAPILACAK İŞLER


 

Bunlar altı farzdır:

1- Vücudu maddî ve hükmî pisliklerden temizlemek.

2- Elbiseyi temizlemek.

3- Namaz kılınacak yeri temizlemek. [33]

4- Avret yerlerini örtmek.

5- Kıbleye yönelmek.

6- Namaza niyyet etmek:

Beden temizliği hakkında Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur:

“Allah (cc) temizliği yerlerine yerleştirmedikçe, kişinin namazını kabul buyurmaz.” [34] Bu hadîs-i şerîf aynı zamanda hükmî pisliklerden de temizlenmeyi gerektirir.

“Bedenindeki kanı yıka ve namaz kıl.” hadîs-i şerîfı de, maddî pisliklerden temizlenmeyi gerektirmektedir.

Elbisenin temiz olması şartı şu âyet-i kerîmeden anlaşılıyor;

“Elbiseni temizle.” [35] Namaz kılınacak yerin temizliği şartı şu âyet-i kerîmeden anlaşılıyor;

“Tavaf edenler, ayakda ibadet edenler, rükû ve secdeye varanlar için evini temiz tut.” [36] Avret yerlerini örtme şartı şu âyet-i kerîmeden anlaşılıyor;

“Ey Ademoğulları! Her secde edişinizde güzel elbiselerinizi giyin.” [37] Büyük müfessirler bu âyet-i kerîmede geçen ‘zînet’ kelimesiyle, avret yerlerini örten elbiselerin kastedildiğini söylemişlerdir. Müstehab olan üç elbise (gömlek, sarık ve alt tarafa sarılan peştemalvari giysi) içinde namazı kılmaktır. Bürünülen tek elbise ile de kılınsa caizdir. Ebû Derdâ dedi ki; “Rasûlullah (sas) iki ucu arasında gidip geldiği bir elbiseye sarınmış olarak bize namaz kıldırdı.”

Kadın başını ve bedeninin tamamını örtmedikçe, tek elbise ile namaz kılması caiz olmaz. Erkeğin ise, sadece şalvar veya pantolonla namaz kılması mekrûhdur. Zira rivayete göre Hz. Peygamber (sas); erkeğin omuzu üzerinde bir giysi olmaksızın, sadece alt tarafını örten bir giysi ile namaz kılmasını yasaklamıştır. Ebû Hanîfe dedi ki; sadece şalvarla namaz kılmak, cefa ehlinin yaptığı işe benzer. Oysa tam elbise giymek, insanı cefa ehlinin durumundan uzaklaştırır. Hem altı hem de üstü örten elbiseler giymek insanların âdetidir.

Erkeğin avret yeri; göbeğin altından diz kapaklarına kadardır: Çünkü Hz. Peygamber (sas) ölçüyü şöyle takdir buyurmuştur;

“Erkeğin avret  yeri; göbek altından  başlayıp, dizlerini geçinceye kadardır.”  [38]

Başka bir hadîs-i şerîfde de; “Diz avrettendir.” buyurulmuştur. Diz kapağı; baldır ve bacak kemiklerinin birleştiği bir yer olduğundan, ihtiyat gereği oranın da avret olduğunu söyledik.

Cariyenin de avret yeri bu kadardır: Hem de evleviyetle Buna ek olarak cariyenin beli ve karnı da avret yeridir: Çünkü buralar  da erkeğin şehvetini uyandırırlar. Bu sebeple, göbekle diz arasına benzetildiler. Mükâtebe (belli bir bedel karşılığında azadlığı kabul edilecek olan), müdebbere (efendisinin vefatından sonra  azad edilecek olan) ve ümm-ü veled (çocuk doğuran) cariye de, avret yerleri bakımından cariye hükmündedir.

Hür kadının yüzü ve elleri hariç, vücudunun her tarafı avrettir: Bir hadîs-i şerîfde Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur:

“Hür kadın, örtünmesi gereken bir avrettir.” Yüzü ile ellerini hariç tutmuştuk; çünkü Allah (cc) buyurur ki;

“Görünen kısımlar müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler.” [39] İbn. Abbas (ra) dedi ki; görünen zinetlerden kasıt; sürme ve yüzüklerdir. Bu zinetler görününce, mecburi olarak yerleri de görünür. Çünkü sürme yüzün, yüzük de elin zinetidir. Muamelelerde ve işlerde buraların açığa çıkıp görünmesinde ihtiyaç ve zaruret vardır. Ayakların avret olup olmadığı hususunda iki rivayet vardır: Sahih kavle göre namazda ayaklar avret değildirler. Ama namaz haricinde avrettirler. Kadının namazdayken kolu açılırsa, namazı caiz olur; çünkü kol görünen zinet (bilezik) yeridir. Yemek ve ekmek pişirme gibi hizmet işlerinde açılmasına ihtiyaç vardır. Ama örtülmesi efdaldir.

Avret; galîza ve hafife olmak üzere iki kısımdır: Galîza, insanın önü ile arkasıdır. Hafife ise, bunların haricinde kalan avret mahallelidir. Galîza avretten namaza mani olan açıklık miktarı; bir dirhem miktarından fazla olandır. Hafife avretten namaza mani olan açıklık miktarı ise; tıpkı necasetlerde olduğu gibi uzvun dörtte biri kadar olan açıklıktır. Penis müstakil bir uzuvdur; testisler de bunun gibidir.

Pisliği giderecek bir şey bulamayan kimse namazını öylece kılar ve bir daha iade etmez: Çünkü mükellefiyet, insanın gücü nisbetindedir. Temiz olan kısım elbisenin dörtte biri kadar veya daha fazlaysa, kişi namazını o necis elbiseyle kılar; ama çıplak olarak kılmaz. Bilindiği gibi Şer'an dörtte bir tamamı yerine geçer. İmam Muhammed'e göre dörtte birden azı da temiz olsa, aynı hüküm geçerlidir. Çünkü bu durumda necis elbiseyle namaz kılan kimse, bir farzı  terkediyor; ama çıplak olan bir kaç farzı terkediyor. [40]

İmameyn'e göre bu durumdaki kişi serbesttir; dilerse pis elbiseyle, isterse çıplak olarak namaz kılar. Ama pis ebiseyle kılmak, çıplak kılmakdan daha iyidir. Çünkü ihtiyarı durumda çıplak kılınamayacağı gibi, pis elbiseyle de kılınamaz. Ancak zaruret halinde pis elbiseyle kılınınca da, hiç değilse avret yeri örtülmüş olur ki; namazda olsun, namaz haricinde olsun; avret yerini örtmek vâcibdir. Öyle ise; zaruret halinde çıplak olarak kılmakdansa, pis elbiseyle kılmak daha evlâdır.

Elbise bulamayan kimse de çıplak olduğu halde oturarak îma ile namaz kılar. Böylece namaz kılmak, ayakda namaz kılmakdan daha üstündür: Bu durumdaki şahıs iki belaya maruz kalmıştır; dilediğini tercih eder. Ancak oturarak kılmak yeğdir. Çünkü îma, rükünlerin yerine geçer; ama setr-i avretin yerine geçecek bir şey yoktur. Rivayete göre ashab bu durumda böyle namaz kılmışlardır.

Namaz kılarken kıbleye dönmenin şart olduğunu ise, şu âyet-i kerîmeden anlamaktayız:

“( Siz de) her nerede olursanız, yüzünüzü Mescid-i Haram tarafına çevirin.” [41]

Kabe'nin yanında namaz kılan, yüzünü Kabe'ye çevirir. Ondan uzakta olanlar yüzlerini Kabe istikametine çevirirler: Kabe'nin bizzat kendisine (aynına) dönmek imkânsız olduğunda, istikametine dönülebilir. Çünkü mükellefiyet ancak kişinin takati nisbetindedir.

Bir şeyden korkanlar; güçlerinin yettiği her hangi bir tarafa dönerler: Zira Allah (cc) buyurdu ki;

 “Nereye dönerseniz dönün, Allah (cc) ın yönü orasıdır.” [42] Düşmandan, canavardan veya denizde bir tahta parçası üzerindeyken kıbleye yöneldiği takdirde, batmakdan ve boğulmakdan korkmak halleri hüküm bakımından aynıdır. Bütün bu durumlarda mazerete dayalı acizlik tahakkuk eder.

Kıble Kabe'nin yeridir ve dikey olarak oradan göğün ucuna kadar olan havası da kıbledir. Kabe'nin binası bu bakımdan mühim değildir. Çünkü o bina sökülüp başka yere nakledilebilir. Kabe'nin binasındaki taşlar başka yere götürülse, o taşlara dönülerek namaz kılınamaz. Kabe'den yüksek bir dağın tepesinde Kabe'ye yönelerek namaz kılmak caiz olur. Bu da gösteriyor ki, Kabe'nin binası bu bakımdan ehemmiyetli değildir. [43]



[33] Pis olan bir yerde hapsedilen kimse dinen temiz sayılan bir şey bulamazsa; namazını kılmaz, terkeder. Bilhare kaza eder.

[34] Bu hadisi Tirmizi rivayet etmiştir.

[35] Müddessir: 74/4.

[36] Hacc: 22/26.

[37] Araf: 7/31.

[38] Bu hadisi Müsned’inde Hars rivayet etmiştir.

[39] Nûr: 24/31.

[40] Pis elbiseyle namaz kılan ‘pisliği giderme’ farzını terk ediyor; ama çıplak kılan; avret yerini örtme, kıyam, rüku ve secde gibi birkaç farzı terkediyor.

[41] Bakara: 2/150.

[42] Bakara: 2/115.

[43] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 1/88-92.


Konu Başlığı: Ynt: Namazdan önce yapılacak işler
Gönderen: Ceren üzerinde 15 Mayıs 2015, 21:50:18
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun paylaşımdan Sümeyye abla.Bunlar altı farzdır:

1- Vücudu maddî ve hükmî pisliklerden temizlemek.

2- Elbiseyi temizlemek.

3- Namaz kılınacak yeri temizlemek. [33]

4- Avret yerlerini örtmek.

5- Kıbleye yönelmek.

6- Namaza niyyet etmek:


Konu Başlığı: Ynt: Namazdan önce yapılacak işler
Gönderen: ✿ Yağmur ✿ üzerinde 16 Mayıs 2015, 01:05:57
Ve aleykum selam
Masallah hepsi teker teket aciklanatak ve hadisletle, ayetkerke desteklenetek hazirlanmis..mevlam raxi oksun..rabbim namazini surekli ve temuz okarak kilanlardan etsin inşallah.....


Konu Başlığı: Ynt: Namazdan önce yapılacak işler
Gönderen: Rabia 7 üzerinde 29 Ocak 2016, 20:31:00
Selamün aleyküm ; Namaz kılmadan önce bütün bunların hepsini yapalım.Namazlarımızın hepsi kabul olsun.(AMİN).


Konu Başlığı: Ynt: Namazdan önce yapılacak işler
Gönderen: Sevgi. üzerinde 30 Ocak 2016, 05:13:07
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. Mevlam bizlere bu şartları hakkıyla öğrenip uyguluyabilen kullarından eylesin inşaAllah..
 Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim...


Konu Başlığı: Ynt: Namazdan önce yapılacak işler
Gönderen: ❣ Muhammed ❣ üzerinde 30 Ocak 2016, 11:26:58
Ve Alleykümselam  Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...Önemli bir konu.Rabbim hakıyla namaz kılmayı biz kularına nasip eylesin İnşaAllah.Allah c.c razı olsun İnşaAllah...


Konu Başlığı: Ynt: Namazdan önce yapılacak işler
Gönderen: Züleyha üzerinde 02 Mart 2020, 11:51:39
Allah razi olsun hocam selâm ve dua ile