๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => el-İhtiyar => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 15 Mart 2011, 13:43:29



Konu Başlığı: Kurban kesim günleri
Gönderen: Sümeyye üzerinde 15 Mart 2011, 13:43:29
Kurban Kesim Günleri:




Kurban ancak eyyâm-ı nahr denilen kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Bu günler Zilhicce ayının 10., 11. ve 12. günleridir. Birinci gün kesmek daha iyidir: Hz. Ömer, Hz. Ali, İbn Abbâs, İbn. Ömer, Enes ve Ebû Hüreyre (r. anhum) nin şöyle dedikleri rivayet olunur; 'kurban kesme günleri üçtür. En faziletlisi de birincisidir.' Bu akılla elde edilebilecek bir bilgi değildir. Bu, işitme ile elde edilebilir. Sanki onlar bunu Peygamber Efendimiz (sas) den naklederek söylemişlerdir.

Rivayet ettiğimiz haberden ve hayır ve ibadete koşmak mânasını taşıdığından dolayı birinci gün kesmek daha iyidir. Hayırlı bir işi geciktirme mânasını taşıdığından  dolayı son gün kesmek, en az faziletli olanıdır. Kesim  günlerinin gündüzlerinde de gecelerinde de kesmek caiz olur.

Hz. Zekeriyya (as) nın kıssasından da anladığımız üzere ve nezir mes'eleside olduğu gibi, yevm (gün) kelimesi çoğul olarak eyyam (günler) şeklinde telâffuz edildiğinde bu günlerin geceleri de kastedilmiş sayılır.

Kesim vakti geçer de, kişi henüz kurban kesmemişse ve fakir biri olduğu halde kurbanlık satın almışsa, o hayvanı canlı halde sadaka olarak verir: Çünkü fakirin kurban kesmesi vâcib değildir. Fakir kimse kurban niyyetiyle bir hayvan satın alırsa, o hayvanı kesmesi vâcib olur. Kan akıtmak belli bir zamanda ibadet olarak bilinir. O zaman geçtiği için o hayvanı sadaka olarak vermek gerekir.

Zengin ise; ister bir kurban satın almış olsun, ister almamış olsun; parasını sadaka olarak verir: Çünkü onun kurban kesmesi vâcibdir. Kurbanda ibadet vakti geçince, mes'ûliyetten kurtulmak için, kurban parasını sadaka olarak verir. Nitekim cuma namazı ve oruç bahislerinde demiştik ki; cuma namazını vaktinde kılamayan bir kimse onun yerine öğlen namazını kılar. Oruç tutamayan bir kimse de fidye verir ki, mes'ûliyetten kurtulsun.

Kurban kesiminin vakti; bayramın birinci günü fecrin doğuşu ile başlar. Ancak şehirde oturanlar bayram namazı kılınmadan evvel kurban kesemezler: Bunu Peygamber Efendimiz (sas) şöyle beyan buyurmuştur:

“Namazdan evvel kurbanı kesen yeniden kurban kessin. Namazdan sonra kesen ise, kurban ibadetini tamamlamış ve müslümanların sünnetine isabet etmiştir.” [16]

“Bu günde (bayramın ilk gününde) ilk ibadetimiz namaz, sonra kurbandır.” [17]  Bu bayram namazı kılmakla mükellef olanların yerine getirmeleri gereken bir şarttır. Kırsal kesimde yaşayıp da bayram namazı kılmakla mülellef olmayanlara gelince; bunların fecir doğduktan sonra kurbanlarını kesmeleri caiz olur. Çünkü şehirde bulunmak veya başka yerde bulunmakla ibadetin vakti değişmez. Ama ibadetin şartının değişmesi mümkün ve caizdir. Bilinmez mi ki; cuma günü imamın cuma namazını kıldırmasından evvel bir kimsenin kendi başına öğle namazını kılması memnüdur. Ama kırsal kesimde böyle bir memnûiyet yoktur. Sahradakilerin bayram namazından evvel ve mescid ehlinden bayram namazmdan sonra kurbanı kesen kimsenin kurbanı kıyasa göre geçerli olmaz. Çünkü o, kurbanını muteber bir namazdan evvel kesmiştir. Ama muteber bir namazdan sonra kestiği için de istihsana göre caiz olur ve bununla yetinilir.

Mescid ehlinin namazdan evvel ama sahradakilerin namazdan sonra kesmelerindeyse; Kerhî'ye göre hüküm aynıdır. Bir görüşe göre denildi ki; bu kurban bütün şekillerde caiz olur. Çünkü aslolan sahradakilerin kıldıkları bayram namazıdır. Şehir halkı ise mazeret sebebiyle oraya gitmeyip namazlarını şehirde kılarlar. Başka bir görüşe göre ise denildi ki; bu kurban hiç bir şekilde caiz olmaz. Zira diğer namazlarda olduğu gibi, aslolan şehirdekilerin kıldıkları bayram namazıdır. Diğerleri ise, şehir mescidinin darlığı mazeretine binâen sahraya gidip bayram namazlarını orada kılarlar.

İmam mazeret sebebiyle ilk günde bayram namazını kıldıramazsa, zeval vaktine girilmeden evvel kurban kesilemez. İkinci günde ise bayram namazmdan evvel de, sonra da kesilebilir. Kudurî bu görüşü İmam Muhammed'den nakletmiştir. Burada esas olan kurban sahibinin bulunduğu yer değil, kurbanın bulunduğu yerdir; tıpkı zekâtta olduğu gibi. Hasan'dan rivayet edildiğine göre; o fıtır sadakasında olduğu gibi, kurban sahibinin bulunduğu yeri esas almıştır. Şehirde bulunan bir kimsenin ailesi köyde ise, ailesinin bayram namazından evvel onun kurbanını kesmesi caiz olur. Ama bunun aksi caiz olmaz. Hasan'ın rivayetinde anlatılan hüküm bunun hilâfınadır.

Kurbanın vâcibliği kesim günlerinin sonunda kesinleşir. Hatta bir kimse kesim günlerinde fakirleşirse, kurban vecibesi üzerinden kalkar. Ama kesim günlerinde kesmeyip de, daha sonra fakirleşirse; bu vecibe onun üzerinden kalkmaz. Açıkladığımız gibi, kurban parasını sadaka olarak verir.

Aynı şekilde kesim günlerinde ölen bir kimsenin üzerinden kurban vecibesi kalkar. Ama daha sonra ölen bir kimsenin üzerinden kalkmaz. Kurban bedelinin kendisi adına sadaka olarak verilmesini vasiyyet etmesi gerekir.

Fakir bir kimse bir hayvan satın alıp kurban eder, sonra da kesim günleri içerisinde zenginleşirse; bir görüşe göre yeniden kurban kesmesi gerekir. Çünkü esas olan kesim vaktinin sonudur. Başka bir görüşe göre ise; yeniden kurban kesmesi gerekmez. Çünkü bayramın ilk günü fecir doğunca kurban vâcib olur. Zaten o da bu vücûb vakti girdikten sonra kesmiştir. [18]



[16] Bu hadîsi Buharî, Müslim ve Neseî rivayet etmiştir.

[17] Bu hadîsi Buhari, Müslim, Neseî ve Ahmed rivayet etmiştir.

[18] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 4/230-233.



Konu Başlığı: Ynt: Kurban kesim günleri
Gönderen: Liyla üzerinde 29 Aralık 2014, 21:38:40
Kurbanın kesilme zamanı gerçekten çok önemli .Birkaç dakika da geçse ibadetin bize kazandırdığı iyilikler azalabilir. Bu yüzden kurban kesmeden önce zamanı iyi ayarlamalıyız.


Konu Başlığı: Ynt: Kurban kesim günleri
Gönderen: ✿ Yağmur ✿ üzerinde 29 Aralık 2014, 21:46:39
Esselamu aleykym
Rabbum diyor ku kurbanı zamanında kesin unutulmamalidir ki geç kalinan isler birikir bizler de onu erkenden yani zamanında verilmesi gerekir çünkü yukaridaki durumlarfa da görülduğü gibi çok karışık durumlara sebep olur...En güzelin dinimuzi belirlediği gün ve yerde yapılmaı..Rabbim kurban kesmeyi nasip etsin


Konu Başlığı: Ynt: Kurban kesim günleri
Gönderen: 8c nazlı üzerinde 30 Aralık 2014, 14:52:05
Kurbanımızı zamanında kesmeliyiz. Çünkü başka işlerle sıkışıp.kurban çok gecikir buda sevabı kalmaz. Herseyide vaktinde yapmalıyız.


Konu Başlığı: Ynt: Kurban kesim günleri
Gönderen: Yunus Emre üzerinde 12 Ocak 2015, 13:41:48
ben bildim bileli hep birinci gun kesmisizdir alah herkese kurban kesmeyi nasip etsin


Konu Başlığı: Ynt: Kurban kesim günleri
Gönderen: Sümeyye üzerinde 12 Ocak 2015, 14:16:21
s.a.. , Amin degerli kardesler...Rabbim c.c bilinçli müslümanlardan etsin cümlemizi insaallah..


Konu Başlığı: Ynt: Kurban kesim günleri
Gönderen: Fatma Yaşar üzerinde 12 Ocak 2015, 15:29:07
Kurban kesim günleri  gerçekten çok önemli.Kurba kurban bayramı günlerinde namazdan sonra kesilir.


Konu Başlığı: Ynt: Kurban kesim günleri
Gönderen: Derya 7/B üzerinde 14 Ocak 2015, 23:13:42
Kurbanı zamanında kesmeliyiz,herşeyin bir zamanı olduğu gibi kurban kesimininde zamanı vardır ilk gün kurbanı kesmeliyiz


Konu Başlığı: Ynt: Kurban kesim günleri
Gönderen: Ceren üzerinde 08 Eylül 2016, 17:03:11
Aleykümselam.Kurban bayramının 1. , 2. , 3. günleri kurban kesmek uygundur ama en faziletli olduğu gün kurban bayramının birinci günüdür.Rabbim kurbanını hakkıyla ve Allah rızası için kesip Allahın rahmetine kavuşan kullardan olalım inşallah...


Konu Başlığı: Ynt: Kurban kesim günleri
Gönderen: Sevgi. üzerinde 10 Nisan 2020, 06:32:44
Esselâmü Aleyküm. Rabbim bizlere hakkıyla kurban kesebilmeyi nasip etsin inşaAllah


Konu Başlığı: Ynt: Kurban kesim günleri
Gönderen: Mehmed. üzerinde 11 Nisan 2020, 17:30:08
Ve Aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun