> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çeşitli Konularda Eserler > El-Akl ve Fehmül Kuran > Nasih ve Mensura İlişkin Hükümler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nasih ve Mensura İlişkin Hükümler  (Okunma Sayısı 989 defa)
18 Haziran 2011, 10:57:46
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 18 Haziran 2011, 10:57:46 »



Nasih Ve Mensura İlişkin Bazı Hükümler

 

Muhâsibî, Kur'ân'da nasih-mensuh ve amm-hass konusunda Müşebbihe, Mutezile ve Şia ile çetin bir mücadeleye giriştikten sonra Fehmu'l-Kur'ân ve Hakikatu Meanihi isimli eserlerinde iz­lenmesi gerekli olan sağlıklı yöntemi kesin çizgilerle ortaya koy­mak ister. Nasih ve mensuha ayırdığı bu bölümü tamamladıktan sonra, tefsir ilminine ilişkin bir takım sır ve inceliklere yer ve­rmektedir.

Muhâsibî, bu bölümde, önce veya sonra nazil olan sure ve ayetlerin bilinmesi, nasih-mensuh açısından şart olduğu için önce Mekkî ve Medenî olmak üzere Kur'ân'daki sure ve ayetleri ikiye ayırmaktadır. Mekkî ve Medenî sureler konusunda alimlerin gö­rüşlerine yer verdikten sonra da; son derece veciz ifadelerle Mekkî ve Medenî ayetlerin ayırıcı özelliklerini sıralamakta ve daha sonra da nasih-mensuh konusunu ele almaktadır. Haris, bu konuyu 15 bölümde ele almıştır:

1- Recm ayeti ve başka ayetler gibi hıfzı kalplerden silinmediği halde, lafzı Kur'ân'dan çıkarılan; hükmü Hz. Peygamber'in sünneti ile sabit olan ayetler.

2- Sizden sabreden yirmi kişi bulunursa... [633] ayeti gibi başka bir ayet tarafından hükmü kaldırılan ama lafzı Kur'ân'da sa­bit olan ayetler.

3- Lafzı Kur'ân'dan, hıfzı gönüllerden çıkarılan ve hükmü kal­dırılan ayetler; el-Kasım b. Sellam, Abdullah b. Salih, Leys, Ukayl, İbn-i Şihab ve Ebu Ümame'den bize gelen şu rivayet bu tür neshe örnektir:

Bir şahıs kalkıp; beraberindeki bir sureyi geceden itibaren okumaya başladı ama okuyamadı; aynı şeyi bir başkası denedi; o da başara­madı, bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurdu: "Bu sure dün gece neshedildi".

4-  Hıfzı gönüllerde baki olduğu halde lafzı Kur'ân'dan çıkarıl­mış ve hükmü neshedilmiş ayetler:

Hz. Aişe'den gelen, "On emzirmeden az olan emzirmelerden dolayı süt kardeşliğinden doğan mahremiyetin gerçekleşmiyeceğine ilişkin ayet nazil olmuştu" rivayeti bu tür neshe örnektir. Üm­met, Kitap ve Sünnete göre süt kardeşliği için on emzirmenin şart olmadığı hususunda icma halindedir. Hiç kimse beşten fazlasının gerekli olduğunu söylememiş, ancak bunun için bir emzirmenin mi yoksa beş emzirmenin mi gerekli olduğu hususunda ihtilaf et­mişlerdir.

5-  Bir sebebe binaen hem lafzın hem de hükmün kaldırılması ve söz konusu illetin sona ermesi:

Eğer eşlerinizden biri sizi bırakıp kafirlere kaçar ve siz de (on­larla savaşıp) galip gelirseniz eşleri gitmiş olanlara ganimetten harcadıkları kadarını verin [634] ayeti böyledir.

6- Hz. Peygamber'in, ALLAH'ın kitabında bulunmayan bir iş yap­ması ya da ümmetine emretmesi; ALLAH'ın, Kur'ân'da vahyettiği bir hükümle bunu neshetmesi ve bu ikinci hükmün Kur'ân'da sabit ol­ması:

Hz. Peygamber'in Beytu'l-Makdis'e yönelerek namaz kılması ve amcasının bağışlanması için dua etmekten men edilmesi böyledir.

7- Bir ayetin, bir başka ayeti nesh edip etmediği konusunda ih­tilaf edilmesi:

Mensuh olup olmadığı konusunda ihtilaf bulunan bîr ayetin hükmü ile amel konusunda her ne kadar icma oluşmuş ise de; bu icma; ayetin kesin hüküm vaz'etmesi ile ilgili değil, bu ayet ile amelin cevazı ve ihtiyat ile ilgilidir; İki kız kardeşi bir araya getir­meniz size haram kılındı[635] ayeti bu tür neshe Örnektir; çünkü daha sonra ALLAH, Sahip olduklarınız müstesna [636] buyurmuştur. Ali ve Osman: "İki kız kardeşi bir araya getirmeyi bir ayet helal, bir başka ayet haram kıldı" demişlerdir.

8- Bir ayetin diğerini neshedip etmediği hususunda ihtilaf edil­mesi ve daha sonra iki farklı konuda hükmün sabit olduğu husu­sunda icma oluşması:

Namazda yüksek sesle okuma, sesini de büsbütün kısma[637] ayeti bu tür neshe örnektir. Ayet, yanındakilerin/dostlarının seni işitemeyeceği oranda sesini kısma ve fazla da yükseltme ki müşrikler Kur'ân'a küfretmesinler anlamındadır. Bu ayet Mek­ke'de nazil olmuştur.

9- İki ayetten birinin; diğer ayeti neshedip etmediği ve her iki ayetin hükmünün aynı anda sabit olup olmadığı konusunda sahabe ihtilafına karşılık; sonraki iki kuşak (tabiin ve tebe-i tabiin) alimle­rinin, Hz. Peygamber'in sünnetine dayanarak; bu iki ayetten biri­nin diğerini neshettiği ve önceki ayetin bazı hükümlerini değiştir­diği noktasında icma oluşturmalarıdır:

Sizden vefat edenlerin geriye bıraktıkları eşleri (tekrar evlen­meden önce) dört ay on gün beklerler[638] ve Eşleriniz­den hamile olanların bekleme süresi (iddet) çocuklarını doğuruncaya kadardır [639] ayeti bu tür neshe örnektir. Sahabe; bu iki ayet hakkında ihtilaf etmiştir. İbn-i Mes'ud, "Tahrim suresi (Kısa Nisa) daha sonra nazil oldu" derken, diğerleri "İki iddet sü­resinden sonuncusu; iddet için gerekli süredir" demişlerdir. Bu gün (Hâris'in yaşadığı dönem) ümmet; hamile kadının iddeti ile ilgili olarak ayetin hükmen sabit olduğu hususunda icma halindedir ki hamile kadın, iki iddetten daha uzun olanını beklemez. Hz. Peygamber'den gelen, "Hz. Peygamber (s.a), kocasının ölümünden kırk gün sonra Sabia'ya evlenmesini tavsiye etmiştir" rivayeti ile bu durum kesinlik kazanmıştır.

10- Alimlerin bir ayetin neshi konusunda icma etmeleri, buna karşılık nesheden ayet (yani hangi hükmün vacib olduğu) hakkın­da ihtilafa düşmeleri, daha sonra bîr hükmün gerekli olduğu ve da­ha önceki hükmü neshettiği konusunda icma etmeleri ve diğer hükmün nesheden ayetle sabit olup olmadığı konusunda ihtilafa düşmeleridir.

11- İlk kuşak olan Hz. Peygamber'in ashabı, iki ayetten birinin diğer ayeti nesh edip etmediği konusunda ihtilafa düşmüş; sonraki kuşak alimleri ise; ilk ayetin muhkem olduğu noktasında icma etmişlerdir. Bu tür neshe örnek teşkil edebilecek iki ayet vardır. Bunlardan bîri, Zina eden kadın da ancak zina eden erkekle evle­nebilir [640] ayeti, diğeri de O kullarının (evbelerini kabul eder ve kötülükleri affeder [641] ayetidir.

12- Başka bir ayetin baş ve son kısmını ihtiva eden, iki ayetten birinin diğerini nesh edip etmediği noktasında, ümmetin ihtilaf et­mesi ve alimlerin iki görüşten biri üzerinde icma etmeleridir. Zim­met ehline ilişkin, Sana gelirlerse ister aralarında hüküm ver ister onlardan yüz çevir [642] ayeti bu tür neshe örnek teşkil et­mektedir.

13- Bir ayetin başka bir ayeti neshettiği hususunda alimlerin ic­ma etmeleri, hangi ayetin neshedildiğî hususunda ise ihtilafa düş­meleridir.

14- Alimlerin bir ayetin neshedilip edilmediği hususunda ve buna bağlı olarak da ayetin tefsiri konusunda ihtilafa düşmeleridir:

Onlara seksener değnek vurun ve şahitliklerini asla kabul et­meyin[643] ayeti bu tür neshe örnek teşkil etmektedir. Alimler, fışkın; tevbe ile düşeceği hususunda icma etmiştir. Ancak bazıları "Ayet neshedilmemiştir" derken, bazıları "ALLAH (c), fasığı murad etmemiş, sadece tevbe etmemiş olanları murad etmiştir"; bazıları ise "Tevbekarın yapacağı şahitliğin, kabul edilmemesi murad edilmemiştir" demişler ama şehadet konusunda ihtilafa düşmüş­lerdir.

15- Bir ayetin; mensuh olup olmadığı konusunda ihtilafa düş­müşlerdir ki kelamcılara göre Kitap ve Sünnetin mensuh olması caiz değildir. Siz ve ALLAH'ın dışında tapındığınız şeyler cehennem yakıtısınız[644] ayeti bu tür neshe örnektir. Bu ayetin nesh edilip edilmediğine ilişkin el-Kelbî'nin düşüncelerini aktarırken Hâris'in görüşlerine de yer vermiştik.

Burada Hâris'in sözünü ettiği ihtilaflı konuların çoğunu tek bir maddede toplamak mümkündür. Bu durumda, geriye üç madde kalmaktadır:

a- Hüküm ve tilavet itibariyle mensuh;

b- Hükmü mensuh tilaveti sabit;

c- Tilaveti mensuh hükmü sabit ayetler.[645]


[633] Enfal: 8/65.

[634] Mümtehine: 60/11.

[635] Nisa: 4/23.

[636] Nisa: 4/24.

[637] İsra: 17/110.

[638] Bakara: 2/234.

[639] Tahrim: 66/4.

[640] Nur: 24/3.

[641] Şura: 42/25.

[642] Maide: 5/42.

[643] Nur: 24/4.

[644] Enbiya: 21/923.

[645] el-Amidî, el-İhkam, c. 3/ 129; Mutezile'den şaz bir grubun aksine alimler hükmü baki olmak üzere tilavetin nesh, tilaveti baki olmak üzere hükmü mensuh ve hük­men ve tilaveten neshin varid, akıl ve naslann da buna delalet ettiği konusunda ic­ma etmişlerdir.

Haris El- Muhasibi, El- Akl Ve Fehmü’l Kur’an, İşaret Yayınları, İstanbul, 2003: 249-253.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 18 Haziran 2011, 11:17:14 Gönderen: Hafize Aişe »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Nasih ve Mensura İlişkin Hükümler
« Posted on: 25 Nisan 2024, 17:20:18 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Nasih ve Mensura İlişkin Hükümler rüya tabiri,Nasih ve Mensura İlişkin Hükümler mekke canlı, Nasih ve Mensura İlişkin Hükümler kabe canlı yayın, Nasih ve Mensura İlişkin Hükümler Üç boyutlu kuran oku Nasih ve Mensura İlişkin Hükümler kuran ı kerim, Nasih ve Mensura İlişkin Hükümler peygamber kıssaları,Nasih ve Mensura İlişkin Hükümler ilitam ders soruları, Nasih ve Mensura İlişkin Hükümlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes