๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => El-Akl ve Fehmül Kuran => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 05 Temmuz 2011, 10:04:09



Konu Başlığı: Fıkıhcı Ve Kelamcıların Kullandığı Üslup
Gönderen: Ekvan üzerinde 05 Temmuz 2011, 10:04:09
Fıkıhcı Ve Kelamcıların Kullandığı Üslup


Fehmu'l-Kur'ân ve Mâiyetu'l-Akl isimli eserlerinde Muhasibi konuyu bölümlere ayırırken, farklı görüş ve düşünceleri serdederken, tartışma yöntemlerine baş vururken ve yine Massignon'u "Muhasibi, Mutezile'nin kullandığı dili Mutezile'ye karşı kullanı­yordu" demeye itmiş olan kelamcılara ait bir takım kavramları kullanırken son derece açık bir biçimde fıkıhcı ve kelamcıların kullandığı üsluba baş vurmuştur.

Ayrıca: Akıl nedir? Zühd nedir? Takva nedir? vs. gibi bazı kav­ramları tanımlarken gösterdiği özen de fıkıh ve kelamcıların Muhâsibî üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır. Muhtemelen bu etki sadece yöntemle sınırlı olmayıp; özellikle delillerden söz ederken ve ayan varlıklar ile varlığı haber verilenler arasında ayrım yapar­ken; bu etki onun düşüncesine de yansımış olmalıdır. Bütün bunlar el-Vasaya'nın girişinde, Maiyetu'l-Akl ve Fehmu'l-Kur'ân’da sözü­nü ettiği kelamı kültürün, Haris üzerindeki etkileridir.

Hâris'in kullandığı bazı kavramlar; felsefecilerin kavramlarını hatırlatmaktadır. [376]


[376] Haris El- Muhasibi, El- Akl Ve Fehmü’l Kur’an, İşaret Yayınları, İstanbul, 2003: 146.