> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Eğitim > Ekonomi > Anadolu'da yeni iş alanları binlerce kişiye ekmek kapısı oldu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Anadolu'da yeni iş alanları binlerce kişiye ekmek kapısı oldu  (Okunma Sayısı 794 defa)
18 Temmuz 2011, 15:36:28
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 18 Temmuz 2011, 15:36:28 »



Anadolu'da yeni iş alanları binlerce kişiye ekmek kapısı oldu

  Türkiye'nin hızlı büyümesinden artık Anadolu da nasibini alıyor. Erzurum'da kış oyunları çok sayıda gencin istihdam edilmesini sağlarken bölgenin en büyük TIR filosuna ulaşan Iğdır yoğun göç alıyor. Tunceli, Muş, Bingöl'de uzun yıllar sonra iş sahaları açıldı. Diyarbakır mermercilik, Mardin turizm, Siirt fıstıkçılık, Gaziantep halı üretimiyle binlerce gence iş imkânı sağlıyor.
Ekonominin hızla büyümesi ve globalleşmesiyle birlikte Anadolu'da yeni iş alanları ortaya çıkarken, bazı genç kuşak işadamları babadan kalma meslekler yerine yeni sektörlerde faaliyet gösteriyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nde son yıllarda öne çıkan yeni iş kolları, özellikle gençlerin istihdamı ve ekonomiye katkı anlamında önem arz ediyor. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapan Erzurum'da gelişmeye başlayan spor dalları, birçok gencin istihdam edilmesini sağladı. 10 bin kişi spor eğitimine başlarken iş gücü talebi önemli oranda arttı. Birçok ilden sporcuların kamp yaptığı Erzurum'da geleceğin mesleğinin spor aktiviteleri konusunda eğitim almış eğitmenler olacağı belirtiliyor. Bilgisayar yazılım ve web tasarım uzmanlığı alanında iş gücü talebi artış gösterirken bu alanda verilen kurslara ilgi yoğunlaştı. Iğdır'da sınır ticaretine bağlı olarak uluslararası taşımacılık ön plana çıktı. Bölgenin en büyük TIR filosuna sahip Iğdır'da, çok sayıda vatandaş istihdam edildi. Göç alan Iğdır'da artan nüfus talebini karşılamak için konut yatırımlarına hız verildi. Muş'ta gıda ve tekstil alanına yapılan yatırımlarla hem bölgenin ekonomisi gelişiyor hem de gençler istihdam ediliyor. Tunceli'de yıldızlı oteller, termal tesisler ve su sporlarına yönelik yatırımlarla ekonomik ve sosyal alanda önemli gelişmeler kaydedildi. Su sporlarının istenilen seviyeye ulaşması halinde bölgede çok sayıda vatandaşın istihdam edilmesi hedefleniyor. Ardahan'da ekolojik oyuncak yeni bir iş kolu olarak dikkat çekiyor. Bingöl'de kurulan çağrı merkezi, sağladığı istihdam imkânlarıyla en gözde meslek grubu haline geldi. Şu anda 200 kişinin çalıştığı çağrı merkezinde çalışan sayısını bine tamamlamayı hedefleyen Callpex, şimdilik Vestel, TTNET, Avea ve Pegasus müşterilerine hizmet veriyor.

Diyarbakır'da son yıllarda gelişen sektörlerin en başında mermer üretimi yer alırken, binlerce kişi istihdama kavuştu. 25 fabrikada yıllık 750 bin ton mermer üretimi gerçekleştirilirken, bu fabrikalar ile 50 mermer ocağında toplam 4 bin kişi istihdam edildi. Mermercilik, farklı sektörlerin oluşmasını sağladı. Sadece 500 kamyon, mermer taşımacılığı yapıyor. Ambalaj ve naylon üretimi, iş makinelerinin bakımı için özel servisler kuruldu. Yan sektörlerle birlikte 10 bin kişi istihdama kavuştu.

Turizmin hızla geliştiği Mardin'de 10 yıl önce 500 olan yatak kapasitesi 3 bin 700'e ulaştı. Toplam 25 otel yer alırken, çok sayıda butik otel ile pansiyon bulunuyor. Tüm sektörde istihdama kavuşanların sayısı binleri aşıyor. 10 yıl önce 2,5 milyon fıstık ağacının bulunduğu Siirt'te ise fıstıkçılık her geçen gün büyüyor. Kentteki fıstık ağacı sayısı 7 kat artarak 16 milyon 5 bin ağaca ulaşırken geçimini sağlayanların sayısı 1.000 kişiden 9.000'e ulaştı. Petrol kenti olarak bilinen Batman, tekstil sektörünün yeni yıldızı olacak. 10 tekstil firması üretime başlarken, istihdam edilenlerin sayısı bine yaklaştı. Adıyaman'da da mermer sektörü ciddi bir gelir kaynağı. Uzakdoğu ülkelerine ihraç edilen mermer yılda 120 milyon dolar kazandırıyor. Şehirde öne çıkan diğer sektörler tekstil, oto yan sanayii, iplik, tarım ve hayvancılık. Kilis'te dokuma, çuval, zeytinyağı ve rafine ayçiçeği yağı, bahçe oyuncakları, çikolata, baharat paketleme, pekmez ve sucuklu ceviz, nar suyu, plastik ambalaj, iplik, konfeksiyon, çimento, inşaat malzemeleri, hazır beton alanlarında üretim ağırlık kazandı.

İplik, kumaş ve konfeksiyon üretimi ile özel sektör yatırımlarının hız kazandığı Kahramanmaraş, bugün Türkiye'nin çelik mutfak eşya üretiminin yüzde 70'ini gerçekleştiriyor. Dondurma, bugün modern tesislerde gerçekleştirilen üretimle dikkat çekiyor. Kentte 1 milyar dolarlık enerji yatırımı devam ediyor. Gaziantep, dünya makine halısı üretiminin merkezi oldu. Kayseri'nin yöresel lezzetlerini evlerinde yapan kadın girişimciler, 'bacı, abla veya hanım' unvan sıfatlarıyla adlarını verdikleri işyerlerinde, baklava ve tatlı çeşitleri yaparak, ev yapımı yöresel lezzetlerin ticaretini gerçekleştirdi. 60 civarında işyerinde 500'den fazla kadın istihdam ediliyor.

zaman

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Anadolu'da yeni iş alanları binlerce kişiye ekmek kapısı oldu
« Posted on: 29 Mart 2024, 16:17:30 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Anadolu'da yeni iş alanları binlerce kişiye ekmek kapısı oldu rüya tabiri,Anadolu'da yeni iş alanları binlerce kişiye ekmek kapısı oldu mekke canlı, Anadolu'da yeni iş alanları binlerce kişiye ekmek kapısı oldu kabe canlı yayın, Anadolu'da yeni iş alanları binlerce kişiye ekmek kapısı oldu Üç boyutlu kuran oku Anadolu'da yeni iş alanları binlerce kişiye ekmek kapısı oldu kuran ı kerim, Anadolu'da yeni iş alanları binlerce kişiye ekmek kapısı oldu peygamber kıssaları,Anadolu'da yeni iş alanları binlerce kişiye ekmek kapısı oldu ilitam ders soruları, Anadolu'da yeni iş alanları binlerce kişiye ekmek kapısı olduönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes