> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Eğitim > Ekonomi > Vasıflı eleman bulamayan sanayici yatırım erteliyor
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Vasıflı eleman bulamayan sanayici yatırım erteliyor  (Okunma Sayısı 708 defa)
11 Temmuz 2011, 02:56:25
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 11 Temmuz 2011, 02:56:25 »



Vasıflı eleman bulamayan sanayici, yatırım erteliyor

  Türkiye'de işsizlik en büyük sorunlardan biri. Ne var ki, Anadolu'da birçok sanayici nitelikli eleman bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor, bu yüzden yatırımını erteleyenler bile var.
Türkiye'de resmi verilere göre yaklaşık 3 milyon işsiz bulunuyor. Ancak sanayici nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşıyor. Özellikle makine ve ekipman kullandırabileceği kalifiye eleman bulamayan birçok sanayici, yapacağı trilyonluk yatırımları ve kapasite artırımlarını ertelemek zorunda kalıyor. Konya, Kayseri, Kocaeli gibi sanayi şehirlerinin temsilcileri işverenin nitelikli eleman sorunu yaşadığı konusunda hemfikir. İş ve İşçi Bulma Kurumu İŞKUR Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, gençlerin büyük bir kısmının iş arama niyeti taşımadığını, iş arayanların ise beklentilerinin çok yüksek olduğu için bir iş sahibi olamadığını söyledi.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü de Türkiye'de işsizlik değil, iş beğenmeme problemi yaşandığına dikkat çekti. Trilyonluk yatırımların çalıştırılacak eleman bulunamadığı için ertelendiğini belirten Hasyüncü, sac üretimi yapan bir firmanın yaklaşık bir milyon Euro'luk yatırımla alacağı makinelerde çalıştıracak eleman bulamadığını ve bu yatırımı gerçekleştiremediğini kaydetti. Buna benzer yüzlerce örnek olduğunu dile getiren Hasyüncü, önceden İŞKUR'la ortak açılan kurslar sayesinde az da olsa eleman bulabildiklerine değinerek, "Kurs açıyoruz kursa eleman gelmiyor. İŞKUR'a elinizde ne kadar eleman varsa gönderin diyoruz. Yine eleman bulamıyoruz. OSB'de her üç fabrikadan birisinin kapısında eleman alınacak ilanı var. Artık vasıflı elemandan vazgeçtik vasıfsızı dahi bulamaz hale geldik. Türkiye'de insanlar iş değil yatacak yer arıyor. Devlet sektöründe en küçük bir iş alımı için bile binlerce kişi başvuruyor, özel sektör eleman bulamıyor." diye konuştu. OSB Meslek Lisesi kurduklarını kaydeden Hasyüncü, lisede 10 atölye bulunacağını ve şartlara göre vasıflı eleman yetiştirileceğini dile getirdi.

Oda temsilcileri, meslek garantili kurslara bile işsizlerin ilgi göstermediğinden şikayetçi. Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 2011 başında düzenledikleri 'UMEM Beceri 10' meslek edindirme kurslarına 10 bin civarında başvuru beklemelerine rağmen, sadece 750 kişinin katıldığını söyledi. Kurslara başvuranların önemli bir kısmının seçmelere girmediğini anlatan Büyükhelvacıgil, "Meslek edindirme kurslarını topu topu 113 kişi tamamlayarak sertifika aldı. Proje kapsamında günlük 15 TL yevmiye veriliyor, sigorta primleri İŞKUR tarafından yatırılıyor. Sanayicilerimizin de işveren sigorta primleri 4,5 yıla varan sürelerde karşılanıyor. Ama ilgi maalesef istenilen noktanın çok altında. İşsizliğin temelinde mesleksizlik yatıyor." dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, UMEM projesi kapsamında şu ana kadar 76 kurs açıldığını ancak yeterli kursiyerin bulunamadığını kaydetti. Nitelikli eleman sorununun her bölgede geçerli olduğunu belirten Zeytinoğlu, şunları söyledi: "Oda olarak açtığımız kurslardan 5'i yeterli kursiyer bulunamadığı için açılmadı. Kurslara ilgisizliğin nedenlerinden biri projenin tanıtım eksikliği olabilir. Hem işsiz olup hem iş beğenmeme konusunda işsizlik sigortası ve yeşil kart uygulamasının da etkisi olabilir." Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk işsizliğin sorun oluşturmaya devam ettiğini dile getirdi. Gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin nitelikli ara eleman yetiştirmek için özel kaynak ayırdığını vurgulayan Öztürk, Türkiye'nin de bu önemli soruna çözümler araması gerektiğini belirtti. İşsizliğin temel nedenini 'yanlış eğitim politikalarıyla meslek liselerinin anlamını kaybetmesi' olarak değerlendiren Öztürk, sanayi şehirleri için mesleki eğitimin büyük önem taşıdığını kaydetti. Öztürk, pazar odaklı mesleki eğitim sistemine en kısa sürede geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci de nitelikli personel sorununun işletmelerin teknolojiyi eğitim kurumlarından daha hızlı takip etmeleriyle ilgili olduğunu belirtti.

İşsiz gençlerin beklentileri çok yüksek

Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu'na (İŞKUR) yapılan iş başvurularıyla ilgili rakamları açıklayan Genel Müdür Mustafa Kemal Biçerli, 2009'da 1 milyon 435 bin 24, 2010'da ise 1 milyon 217 bin 936 kişinin iş bulmak amacıyla İŞKUR'a kayıt yaptırdığını söyledi. Bu yılın ilk 5 ayında müracaat sayısının 576 bin 12 olarak gerçekleştiğini kaydeden Biçerli, "Bir üniversitemizin yaptığı bilimsel araştırmaya göre, Türkiye'deki işsizlik yüzde 20 ile en çok genç nüfusta yoğunlaşıyor. Araştırma sırasında gençlerle yapılan yüz yüze görüşmelerde ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu genç işsizlerin yüzde 37'si ne çalışıyor, ne iş arıyor. Yüzde 80'i hiçbir şekilde iş arama niyetinde olmadığını beyan etmiş. Bu sonuç düşündürücü. İş arayanlar beklentilerini çok yüksek tutuyor." dedi.

zaman

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Vasıflı eleman bulamayan sanayici yatırım erteliyor
« Posted on: 16 Nisan 2024, 13:51:22 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Vasıflı eleman bulamayan sanayici yatırım erteliyor rüya tabiri,Vasıflı eleman bulamayan sanayici yatırım erteliyor mekke canlı, Vasıflı eleman bulamayan sanayici yatırım erteliyor kabe canlı yayın, Vasıflı eleman bulamayan sanayici yatırım erteliyor Üç boyutlu kuran oku Vasıflı eleman bulamayan sanayici yatırım erteliyor kuran ı kerim, Vasıflı eleman bulamayan sanayici yatırım erteliyor peygamber kıssaları,Vasıflı eleman bulamayan sanayici yatırım erteliyor ilitam ders soruları, Vasıflı eleman bulamayan sanayici yatırım erteliyorönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes