๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Ekonomi => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 03 Ekim 2010, 02:33:08



Konu Başlığı: Dünyanın en büyük gaz motorlu elektrik santrali
Gönderen: Sefil üzerinde 03 Ekim 2010, 02:33:08
(http://medya.zaman.com.tr/2010/10/03/izmir.jpg)

İzmir'e 285 milyon Euro'luk doğalgaz santrali     

İzmir Aliağa'da inşa edilen Çakmaktepe Enerji Santrali, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.
Dünyanın en büyük gaz motorlu elektrik santrali olma özelliğini taşıyan İzmir Aliağa Çakmaktepe Enerji Santrali hizmete girdi.

280 megavat güce sahip santral, 28 gaz motoru ve 2 buhar türbininden oluşuyor. Çakmaktepe Enerji Santrali ve Kombine Çevrim Sistemi'nden, yılda 2 milyon 150 bin kilovat/saat elektrik üretilecek. 285 milyon Euro'ya mal olan santralin finansmanının büyük bölümünü Bank Asya sağladı.

Aliağa Çakmaktepe Enerji Üretim AŞ tarafından kurulan Çakmaktepe Enerji Santrali ve Kombine Çevrim Sistemi'nin açılışı, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın da katılımıyla yapıldı. Yıldız, Türkiye'de üretilen elektriğin dış ülkelerde satılmasının altyapısını oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Yıldız, "Çakmaktepe'de üretilen elektrik, Yunanistan'da veya Fransa'da satılabilecek. Güneyde de Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerine yönelik benzer çalışmalar var." dedi. Türkiye'nin küresel krizden sonra en fazla büyüyen ülkelerin başında geldiğini anlatan Yıldız, büyüme rakamlarını karşılayacak enerji yatırımlarının özel sektörle birlikte yapılması gerektiğini vurguladı. Yıldız, şöyle konuştu: "Kamu, özelleşen yapısıyla özel sektörün önünü açacak. Özel sektör de yatırımları gerçekleştirecek. Türkiye'de hâlâ şirketlerin ve kamunun bir önceki yıl elde ettiği tasarruf miktarı, bir sonraki yılın büyümesine yetmiyor. Bu şu demek, şirketler, büyümeyi uluslararası sermaye ile beraber yapacak demek. Bir uluslararası strateji kuruluşunun, İstanbul'da etkinliği oldu. Biz de buna ev sahipliği yaptık. Türkiye'nin 8-10 yıl içinde bünye ile beraber beyninin de büyüdüğü yurtdışında fark edildi. Bu, çok önemli bir olgu."

Çakmaktepe Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan ise santralin ilk etapta 4 gaz motoru ve 34,8 megavat kapasiteyle kurulduğunu söyledi. İkinci etap yatırımına artan ihtiyacı karşılamak amacıyla 2008 başında başladıklarını belirten Akkan, "Herkes kriz türküsü söylerken biz pembe tablo çizdik. Krizin ortasında yatırım kararı aldık. 34,5 megavat olan kapasitemizi, 8 gaz motoru ilavesiyle 105 megavata çıkardık. Bu bitmeden üçüncü yatırım kararı alıp 28 gaz motoru ilave ederek, 280 megavat kapasiteye ulaştık." dedi. Akkan, Çakmaktepe Enerji Üretim AŞ'nin, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde 156 ortakla kurulduğunu, 285 milyon Euro'ya mal olan santralin finansmanının 200 milyon Euro'sunu Bank Asya'nın karşıladığını vurguladı. Akkan, Irak ve Suriye'den benzer yatırımları ülkelerinde kurma teklifi aldıklarını ve değerlendirdiklerini açıkladı.

ZAMAN



Konu Başlığı: Ynt: Dünyanın en büyük gaz motorlu elektrik santrali
Gönderen: Selvihale üzerinde 29 Haziran 2011, 17:24:02
Maşlh maşallah ülkemiz daha da çok büyüsün  inşlh..Rabbim hizmet yapanlardan razı olsun ..Hakkıyla görevini yapanlardan da razı olsun..Ben nede olsa makama geldim hizmeti az az yapayım demeyipte , vatandaşlarını düşünerek onlara nasıl güzel bi yaşam kalitesi sunabilirim diyen kullarından eylesin işlh..