๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Eğitim Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 10 Ekim 2011, 20:36:41



Konu Başlığı: Yükseköğretimde Kalite Güvencesi ve Akreditasyon
Gönderen: Sefil üzerinde 10 Ekim 2011, 20:36:41
Yükseköğretimde Kalite Güvencesi ve Akreditasyon

"Türkiye, dünya devleri arasına girmeye başlamış bir ülke, ama üniversitelerdeki sıralamaya bakıldığında ilk 200’ün içinde herhangi bir üniversitemiz görülmüyor. Bu üzücü bir olay"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Örmeci, "Türkiye, dünya devleri arasına girmeye başlamış bir ülke, ama üniversitelerdeki sıralamaya bakıldığında ilk 200’ün içinde herhangi bir üniversitemiz görülmüyor. Bu üzücü bir olay" dedi.

Ankara Bilim Platformu tarafından, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda, "Yükseköğretim’de Kalite Güvencesi ve Akreditasyon" konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Örmeci, Türkiye’deki üniversite sayısının hızla artmasına karşın donanımlı öğretim üyesi sayısının aynı oranda artmadığını bunun da önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi.

Bu sorunun çözümü için öğretim üyesi yetiştirilmesinin önem taşıdığına dikkati çeken Örmeci, şunları kaydetti:"Donanımlı öğretim üyesi az olduğu için, Ankara Üniversitesi’ndeki donanımlı bir öğretim üyesi taşradaki bir üniversiteye gidip kendi alanıyla ilgili dersleri kısa bir sürede anlatıp geri dönüyor. Ancak, bu öğrencinin kısa sürede verilen bilgileri özümsemesine engel olduğu, öğrencilerin yeteri kadar beceriyi elde edemeden mezun olduklarına inanıyorum.

Yeni açılan üniversitelerimizde kurulan laboratuvarların yeteri kadar donanımlı olmaması, araştırmalar için yeteri kadar kaynakların ayrılamayışı, üniversitelerimizin maalesef dünya üniversitelerinde ön sıralara gelemeyişinin sebepleri olarak görülüyor."

Türkiye’nin dünya devleri arasına girmeye başladığını vurgulayan Örmeci, "Ama buna karşılık üniversitelerdeki sıralamaya bakıldığında ilk 200’ün içinde herhangi bir üniversitemiz görülmüyor. Bu üzücü bir olay" diye konuştu.

Diğer alanlarda olduğu gibi üniversitelerle ilgili de ciddi atılımlar yapılacağına olan inancını dile getiren Örmeci, "Genç, dinamik ve atılımcı insanlarımızın bunu becereceğine inanıyorum" dedi.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay da Türkiye’de ilk kez Mühendislik Dekanları Konseyinin bir akreditasyon çalışması yaptığını, bunu Fen Edebiyat Dekanları Konseyi’nin akreditasyon çalışmasının izlediğini söyledi.

Diğer akreditasyon kurumlarının da zaman içinde gelişeceğini ifade eden Günay, "Yükseköğretim’de YÖK sistemi vasıtasıyla örtük bir kalite güvence sistemi var" diye konuştu.

Günay, Yükseköğretim’de Kalite Güvencesi ve Akreditasyon’un hem başarı hem de uluslararası tanırlılık bakımından, dünyadaki ve Türkiye’deki öğretim kurumları arasında kıyaslamaya imkan vereceğini sözlerine ekledi.

Milliyet