๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Eğitim Dünyası => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 21 Mart 2011, 13:28:29



Konu Başlığı: YGSye 5 kala başarıyı arttıracak öğütler
Gönderen: Zehibe üzerinde 21 Mart 2011, 13:28:29
YGS'ye 5 kala başarıyı arttıracak öğütler

(http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRdESnbsqZUnBYsff7uEyaEPWPs097UfFR01swhh9M8w1QivIxN)

Yaklaşık 1 milyon 800 bin öğrenci beş gün sonra üniversite yolunun ilk adımı olan Yükseköğretime Giriş Sınavı’nda (YGS) ter dökecek. İşte sınava beş kala hem öğrencilere hem ailelerine başarıyı arttıracak tüyolar:

Uzmanlara göre, son tekrarlarda en çok soru çıkan konulara yoğunlaşılmalı, deneme sınavlarıyla strateji belirlenmeli, moral yüksek tutulmalı...

Sınav zamanı yaklaştıkça birçok öğrencide uyku problemleri, iştahsızlık, dikkatin dağılması, asabi davranışlar, kalp atışlarının düzensizleşmesi gibi psikolojik kaynaklı birtakım problemler görülebiliyor. Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) rehberlik uzmanlarıyla sınavda çıkacak sorulardan psikolojik hazırlığa, sınav öncesi beslenmeye kadar pek çok konuyu konuştuk. Uzmanlara göre YGS sadece lise 1 değil ilköğretim bilgilerini de kapsıyor. YGS soruları öğrencilerin temel bilgilerini sorguluyor. Türkçe soruları okuma anlama ağırlıklı, matematik temel işlem bilgileri ağırlıklı. YGS sonucunda alınan puanların ikinci basamak Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) açısından hiçbir önemi yok. Önemli olan alanlara göre ilgili derslerden yapıkları soru sayısı. Örneğin tıp tercihi yapacak bir öğrencinin 360-400 aldığı puandan çok matematik ve fen bilimleri testinden yaptıkları net sayısı önemli. Çünkü yerleştirme puanı hesaplanırken YGS puanının bir kısmı değil YGS’de yapılan netler farklı katsayılarla çarpılarak kullanılacak.

İşte sınava beş kala hem öğrencilere hem ailelerine başarıyı arttıracak tüyolar:

Yıllara göre soru dağılımlarına bakılıp çok soru çıkan konulara yoğunlaşılmalı.

Deneme sınavlarına katılarak sınav stratejisi belirlenmeli (hangi testten başlamalı vs.) ve süreye göre soru çözüm hızı ayarlanmalı.

Erken yatıp erken kalkma düzeni kurulmalı.

Sınav için yeterli hazırlığın yapıldığı düşünülmeli. Açık havada zaman geçirilmeli.

Aile destek olmalı

Aile, öğrenciyi, elinden gelenin en iyisini yaptığına inandırmalı. Sonuç ne olursa olsun desteklediklerini hissettirmeli.

Uyku düzeni ve sağlıklı beslenme için gerekli ortamı sağlamalı.

Güven duyduğunu belli ederek çocuğunun özgüveninin artmasını sağlamalı.

Sosyal faaliyetlere götürerek rahatlatmalı.

RADİKAL